Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asigurările vor putea fi încheiate și direct pe internet, începând de anul viitor. Ce pași trebuie urmați


Publicat

calculator

calculatorPolițele de asigurare vor putea fi comercializate prin mijloace electronice de la 1 ianuarie 2016, potrivit unui act normativ publicat luni, 24 august, în Monitorul Oficial. Prevederile aparțin Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și vizează societățile de asigurare și brokerii de asigurare autorizați să încheie astfel de contracte.

Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 15/2015 privind comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I din 24 august 2015 și va intra în vigoare în 2016.

Potrivit noilor reglementări, toți asiguratorii sunt obligați să dețină, începând cu anul viitor, platforme care să permită încheierea contractelor de asigurare on-line. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și va fi sancționată cu amenzi de până la 100.000 lei.

Actul normativ publicat luni reglementează activitatea de comercializare prin mijloace electronice a contractelor de asigurare, stabilind ca prin intermediul platformelor on-line vor putea fi prezentate produse proprii ale asiguratorului sau comparatii de oferte de la mai mulți asiguratori. În același timp, pe platformele on-line vor putea fi plasate cereri de ofertă și se vor putea efectua comenzi de polițe.

Conform dispozitiilor aplicabile din 2016, polițele de asigurare online vor putea fi încheiate de către toate societățile de asigurare autorizate de ASF, precum și de către brokerii de asigurare autorizați de instituție. Pe lângă acestea, vor mai comercializa contracte de asigurări în mod electronic și societățile de asigurare autorizate în statele membre UE care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, agenții de asigurare subordonați, precum și intermediarii în asigurări autorizăți în state membre UE care își desfășoară activitatea în țara noastră.

În vederea emiterii contractului de asigurare, pentru securitatea datelor și identificarea consumatorului, persoana care va dori încheierea unei polițe de asigurare on-line se va autentifica printr-un cont de acces, cu ajutorul căruia clientul care lansează ordinul de emitere a poliței de asigurare se va autentifica.

Înainte de finalizarea oricărei comenzi de către consumator, acesta trebuie să parcurgă anumite etape. Pentru început trebuie să citească termenii de încheiere (cu/fără inspecție de risc) și clauzele contractului de asigurare, dar și drepturile și obligațiile care îi revin. Apoi, clientul va bifa o casuță care atestă faptul ca a înteles, a acceptat termenii și condițiile contractului de asigurare și este de acord cu emiterea poliței de asigurare.

Pentru a fi garantată parcurgerea documentelor menționate anterior, casuța de acceptare a condițiilor sau de închidere a ferestrei va fi vizibilă numai după parcurgerea întregului text.

Emiterea poliței în mediul on-line se poate realiza doar după confirmarea acceptării acesteia exprimată prin plata primei de asigurare. Noile reglementări mai stabilesc că, înainte de încheierea unui contract de asigurare în sistem electronic, consumatorul trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere.

Mai precis, trebuie bifate căsuțele din care să rezulte ca cel care doreste încheierea unui contract/poliță de asigurare are cel puțin 18 ani împliniți și ca datele și informațiile furnizate de acesta sunt reale la momentul completării cererii.

Odată îndeplinite condițiile de mai sus, comanda sau emiterea poliței de asigurare va fi procesată. Potrivit legii, utilizatorii mijloacelor electronice vor avea obligația păstrării datelor asiguraților timp de cel puțin un an după perioada asigurată, iar ofertele finalizate vor fi înregistrate de asiguratorul emitent sau brokerul de asigurare, după caz.

Oferta de asigurare generată de asiguratori și înaintată asiguraților sau potențialilor asigurați trebuie să cuprindă o serie de elemente, precum:

– datele de identificaare ale bunului de asigurat și ale proprietarului/consumatorului/potențialului asigurat;intrebarile asiguratorului necesare incadrarii in clase de risc;

– răspunsurile potențialului asigurat la aceste întrebări și în baza cărora a fost calculată oferta de către sistemul informatic;

– sumele asigurate;

– perioada asigurată;

– riscurile asigurate;

– excluderile;

– prețul total pe care consumatorul îl are de plătit, cu evidențierea taxelor și costurilor suplimentare;

– comisionul intermediarului, în cazul polițelor RCA;

– clasa Bonus/Malus, în cazul polițelor RCA;

– perioada valabilității ofertei;

– informațiile privind modalitățile de plată și de realizare a acesteia etc.

Norma ASF publicată luni nu stabilește expres tipurile de asigurări care vor putea fi cumpărate online, ceea ce înseamnă că vor putea fi vândute pe internet orice polițe comercializate în momentul de față de asiguratori.

În prezent, legislația în vigoare stabilește mai multe tipuri de asigurări, cele mai uzuale fiind asigurările auto, asigurările de locuința sau cele de bunuri.

sursa: avocatnet.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Teste de antrenament, setul 2 – Română și Matematică

Publicat

examen

Ministerul Educației a publicat luni, 1 martie, al doilea set de teste de pregătire (modele de subiecte) pentru examenul de Evaluare Națională 2021. Baremele vor fi publicate vineri, 5 martie.

Simularea probelor pentru Evaluare Națională 2021 se va desfășura în perioada 29-31 martie.

Probele propriu-zise de examen – Evaluare Națională 2021 la clasa a VIII-a se desfășoară în perioada 22-25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate în 29 iunie, iar cele finale în 4 iulie.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Primul set de teste de antrenament pentru elevi, publicate de minister. MODELE de SUBIECTE la Română și Matematică

Teste de antrenament (modele de subiecte) pentru Evaluare Națională clasa a VIII-a – setul doi:

Teste/modele subiecte / Limba și literatura ROMÂNĂ – Evaluare Națională VIII 2021:

Testul 2 Română EN VIII 2021

Test 2 Română minorități EN VIII 2021

Teste/modele subiecte / MATEMATICĂ – Evaluare Națională VIII 2021:

Testul 2 Matematică EN VIII 2021

Teste/modele subiecte / Limba maternă – Evaluare Națională VIII 2021:

Test 2 Limba maghiară maternă EN VIII 2021

CALENDAR Simulare Evaluare Naţională 2021, pentru elevii clasei a VIII-a:

29 martie 2021: Limba şi literatura română
30 martie 2021: Matematică
31 martie 2021: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)

Reamintim că în ianuarie 2021, ministerul a publicat și noi modele de subiecte pentru examenul de Evaluare Națională de anul viitor. Sunt tipuri de subiecte concepute pe modelul testărilor internaționale.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Noile modele de subiecte pentru examen, publicate de Ministerul Educației. Care sunt cerințele

CALENDAR Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a 2020-2021:

7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

sursă: rocnee.eu (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Controale în Alba pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori. Polițiștii au dat amenzi de 11.000 de lei

Publicat

Polițiștii specializați în combaterea delictelor silvice, împreună cu specialiști ai Gărzii Forestiere, Romsilva, jandarmii și lucrători din cadrul ocoalelor silvice, au efectuat 95 de controale pentru verificarea legalității exploatării materialului lemnos. Au fost aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și confiscată cantitatea de 11 metri cubi de material lemnos.

În perioada 24-26 februarie 2021, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, împreună cu silvicultori din cadrul Gărzii Forestiere Alba, specialiști din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba și lucrători din cadrul ocoalelor silvice au efectuat controale în teren pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale privind exploatarea, circulația, depozitarea și comercializarea materialului lemnos.

Astfel, polițiștii au efectuat 95 de controale în teren, au verificat 53 de mijloace de transport și au constatat 9 infracțiuni.

Au fost aplicate 67 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.000 lei și au fost confiscați 11 metri cubi de material lemnos.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tragedie în familia prefectului de Alba: Fratele acestuia, în vârstă de 55 de ani, s-a stins din viață

Publicat

Tragedie în familia prefectului de Alba, Nicolae Albu. Luni dimineață, fratele acestuia a suferit un infarct și a decedat. 

Bărbatul în vârsta de 55 de ani nu ar fi avut nicio afecțiune cunoscută. Cu o seară înainte de tragedie acesta chiar ar fi jucat fotbal alături de mai mulți cunoscuți.

Colegii și prietenii din PNL Alba transmit pe această cale sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să îl odihnească în pace.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Ambulanță din Alba, implicată într-un accident rutier în Cluj Napoca. Echipajul, rănit ușor

Publicat

O ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță Alba a fost implicată într-un accident rutier petrecut în noaptea de duminică spre luni, pe o stradă din Cluj Napoca.

Echipajul: un medic de 69 de ani, o asistentă și șoferul au fost răniți ușor.

Aceștia au dus la Cluj Napocaun pacient cu COVID, care era în transfer către un spital din Oradea.

Echipajul din Alba Iulia a predat pacientul către un alt echipaj clujean și mergeau către decontaminare. 

Potrivit IPJ Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 23.00, pe strada Horea. Din primele date, ambulanța ar fi pătruns în intersecție în timp ce semaforul indica culoarea roșie, având în funcțiune semnalele acustice și luminoase.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea medicului de 69 de ani din Alba Iulia, care a suferit o contuzie la coloană, ambulanțierul o contuzie la șold și asistentul un traumatism minor la nivelul capului, au transmis reprezentații SJA  Alba pentru alba24.ro

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate