Connect with us
Publicitate

Eveniment

A început Festivalul Dilema Veche: Conferința susținută de Andrei Pleșu, „Corpuri în Cetate” și proiecție de film

Publicat

Cel mai șic eveniment al toamnei, Festivalul Dilema Veche, a început vineri la Alba Iulia. Timp de trei zile, în Cetatea Alba Carolina vor avea loc o mulțime de evenimente cultural artistice, cu invitați celebri din domeniul literaturii, al muzicii, filmului, dansului, și nu numai. Invitatul special al acestei ediții a festivalului este Andrei Pleșu, care va deschide evenimentul cu o conferință, la Hotel Medieval.

Andrei Pleșu va vorbi la Alba Iulia „Despre bătrânețe: întrebări, neliniști, bucurii”, într-o conferință ce începe la ora 18.30. Cei interesați să participe trebuie să știe că, din cauza numărului limitat de locuri, intrarea se face numai pe baza de invitație (oferită gratuit de către Consiliul Județean). Invitațiile pot fi ridicate de la Info Point-ul festivalului, aflat în clădirea proaspăt renovată din apropierea Porții a III-a a Cetății, la parter.

Citiți și:

De ce să vii la Festivalul Dilema Veche de la Alba Iulia? Trei zile de experiență culturală complexă în Cetatea Alba Carolina

La ora 21.30, pe Traseul Porților începe spectacolul Corpuri în Cetate, o instalație performativă realizată special pentru spațiul Cetății Alba Carolina, iar de la ora 22.30, la Palatul Principilor Ardealului, va avea loc proiecția documentarului Searching for Sugar Man: Filmul de debut al suedezului Malik Bendjelloul şi a primit anul acesta un Oscar pentru cel mai bun documentar. Filmul prezintă povestea cântărețului Rodriguez, un „personaj uitat” al anilor 60, care se transformă într-un idol după ce singurul său album este piratat și ajunge din nou în atenția publică.

Acces liber la toate evenimentele, cu excepția conferințelor și dezbaterilor

La Festivalul Dilema Veche, accesul este liber la următoarele manifestări: proiecții de film, spectacole de teatru, concerte de muzică, expoziție foto, ateliere creative, maraton de poezie, mini-târg de carte și târg de meserii.

La dezbaterile și conferințele din cadrul festivalului (la care vor participa Andrei Pleșu, Dacian Cioloș, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Cătălin Ștefănescu, Liviu Papadima), accesul se va face exlusiv pe bază de invitație.

Pentru orice alte informații legate de Festivalului Dilema Veche sau pentru invitații, publicul este așteptat la InfoPoint și PressPoint, situate în Cetatea Alba Carolina, la parterul clădirii CMJ, pe strada Mihai Viteazu, nr. 11 (după Poarta a III-a, înspre Hotelul Medieval).

Vedeți mai jos descrierea evenimentelor:

Spectacolul Corpuri în Cetate va aduce în prim plan nume consacrate ale artei contemporane românești: Răzvan Mazilu – coregraf, Carmen Vidu – regizor, Vava Ștefănescu – coregraf, Andreea Novac – coregraf, Istvan Teglas – actor, Adrian Damian – scenograf.

Seara va fi încheiată cu un moment coregrafic semnat Răzvan Mazilu (invitat special).

1. Nemuritorii – Andreea Novac

Nemuritorii asumă un discurs tonic bazat pe stimularea kinestezică a spectactorului, prin intemediul celor șase corpuri vibrante, care își axează parcursul coregrafic în jurul energiei și pulsației. Povești personale și istorii de grup aștern pe retina spectatorului o lume ludică și plină de vivacitate.

2. Dancing City – Carmen Vidu & Vava Ștefănescu

Dansatori veniți din toate colțurile sociale oferă un dramatism trufaș componentei estetice esențiale a proiectului. Inspirat de coregrafi de dans contemporan, balerini, street-performers, muzica și sound-design urban, Dancing City prinde contururi proeminente în forma digitală și este menit să exploreze forme și experiențe umane printr-o investigație în sufletul urban al omului de rând devenit dansator de moment pe trotuarele sau statuile prăfuite de o istorie covârșitoare. Dancing City depășește stadiul banalului proiect cultural prin refacerea unui spațiu comun absent într-un văzduh dinamic în care visele redevin o formă vie, însuflețită. (Carmen Vidu)

O temă ca aceasta te trimite cu gîndul la arhitectură, la linie, la forme, la articulații, la raporturi între planuri. Îți creează o așteptare analitică. Însă, dincolo de această perspectivă geometrică, există acea legatură subtila pe care o stabilim involuntar, de care nu suntem conștienți în timp ce participăm la viața orașului. Creăm zilnic o compoziție involuntară de culoare și ritm, între noi și clădiri, între corpurile noastre și stradă, între noi și noi.

Aceasta piesă, caută acel raport profund, în care istoria personală se întâlnește cu istoria caselor, a străzilor, a ORAȘULUI; povestea personală se fixează, într-un anumit moment, pentru o durata mai mică sau mai mare, de un loc anume din oraș: de un colt de stradă sau de intrarea într-un parc… Am putea spune ca noi suntem cei care pun în mișcare orașul; povestea noastră, a fiecăruia, devine parte din povestea mare, a cetății. Dar atunci cînd istoria cetății vine de mai departe, din timpuri în care istoriile construiau zidurile, casele și străzile, atunci, vedem cum purtăm în noi, în corpul nostru, orașul de ieri; rescriem cu corpurile noastre, fără să știm, Istoria Cetății. Reconstruim cu mintea corpului ceea ce s-a pierdut, sau repetam fantomatic gesturile timpului de demult. Ducem mai departe o poveste, adaugînd culorile, sonoritățile, accentele care ne sunt proprii astăzi.

3. Numele lui Răzvan Mazilu se asociază cu un regal al dansului. Datele sale coregrafice atât de personale, eleganța, frumusețea mișcării, marea sa expresivitate scenică, fac din el un aristocrat al mișcării. Momentul Răzvan Mazilu va închide spectacolul, iar spectatorii vor fi invitați la evenimentele ce urmează în cadrul festivalului.

Spectacolul Sharaman este o colaborare între Teatrul Odeon și Fundația perfoRM și reunește trei ipostaze artistice aparent incompatibile: dans contemporan, stand-up comedy și muzică lautarească interpretată de Romica Puceanu. Alăturarea acestora se concretizează într-o invitație de a privi cu un ochi (auto)critic, cu mult umor, o temă de meditație mereu actuală, profund umană: teama de ratare.

“Șaraiman a aparut dintr-o senzație personală, resimțită ca un gând rece, pe care ai vrea sa îl alungi repede, și anume aceea a ratării unor evenimente din viața mea, a noastră, a celor care am ales să trăim în România”, mărturisește cu sinceritate Răzvan Mazilu. “Știu, mi s-a spus de nenumărate ori că eu nu am de ce să simt asta, pentru că sunt un artist împlinit, însă nu ai cum să nu te întrebi cum ar fi arătat viața ta dacă ai fi făcut cu totul alte alegeri în diferite momente, alegeri deopotrivă personale și profesionale. Împreună cu artistul de stand-up comedy Dan Badea și inspirați de muzica lăutarească autentică, încercăm, cu foarte mult umor, să lansăm câtevaîntrebări și, eventual, să găsim niște răspunsuri”.

Răzvan Mazilu

Înca din perioada liceului, devine solist al Companiei de Dans Contemporan „Contemp” la Opera Națională din București, apoi la Teatrul Evreiesc de Stat. In 1996 semnează pentru prima dată coregrafia unui spectacol de la Teatrul Odeon („Vorbește-mi ca ploaia și lasă-mă să te ascult”), iar din 1998 începe colaborarea cu Opera Națională București.

Începând din anul 2001, coordonează programul de promovare a dansului contemporan românesc „Dans la Odeon”, în calitate de coregraf si consultant artistic al Teatrului Odeon din București.

În anul 2007, lansează proiectul cultural „Dance energy”, ce are ca scop susținerea financiară a liceelor de coregrafie din România, continuat cu spectacolul de dans contemporan „Dance Generator. Răzvan Mazilu și invitații săi” de pe scena Operei Naționale București (2008), apoi cu „Dance across generations. Răzvan Mazilu și invitații săi” (OPB, 2009). Răzvan Mazilu este primul dansator român protagonist într-un one-man-show („Jocul de-a Shakespeare”, 1997, Teatrul Național din București), cât și realizator al unui spectacol de teatru-dans în România („Dama cu camelii”, Teatrul Național București, 1995).

Coregraf, dansator, actor, Răzvan Mazilu abordează o gamă largă de genuri artistice, de la teatru-dans la cabaret, balet, dans contemporan sau tango.

A colaborat cu coregrafii Amir Kolben, Marc Bogaerts, Claudia Martins, Rafael Carrico, Gigi Căciuleanu, Ioan Tugearu, Florin Fieroiu, Alexa Mezincescu, Miriam Răducanu, Adina Cezar, Liliana Iorgulescu, cu regizorii Alexandru Dabija, Dragos Galgoțiu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Cornel Todea, Petrika Ionescu, Ana Mărgineanu, Anda Tăbăcaru – Hogea și cu scenografii Doina Levintza, Adriana Grand, Andrei Both, Dragoș Buhagiar, Irina Solomon.

Turnee în: Franța, Italia, Israel, Elveția, Japonia, Rusia, Grecia, Egipt, Slovacia, Ungaria, Danemarca, Germania, Belgia, Cehia, Spania, China.

Andreea Novac este interpret si coregraf. S-a nascut in 1981. A studiat Psihologia la Universitatea Bucuresti, iar in 2008 a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I L Caragiale”, sectia Coregrafie. Intre 1999 – 2003 se ocupa de proiecte de cercetare in domeniul psihologiei si face practica de specialitate ca psiholog. Din 2003, dupa ce intra la UNATC, trece printr-un numar important de stagii de pregatire si ateliere de dans contemporan. Din 2005 incepe sa creeze propriile piese – „Aici totul e diferit”, „B-26-Dans”, „Corp si anti – Corp”, „Aici, acum, “Dance a playful body”, “Pretend we make you happy”, “On tenderness”. Beneficiaza de burse si rezidente in strainatate (Italia, Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Austria, Ungaria), burse pentru cercetare asupra miscarii in Italia si este o obisnuita a atelierelor de dans contemporan din cadrul festivalului Impulstanz Viena. Din 2006 participa ca interpret sau coregraf in festivaluri din tara si strainatate – Explore Dance Festival, Europe in Motion, Romanian Showcase, ArtistNe(s)t – International Contemporary Dance Festival, Romanian Dance Platform, Moving Romania, Dance. Movement. Theatre. Din 2008 este profesor invitat pentru a sustine cursuri si ateliere de dans contemporan in cadrul Centrului National al Dansului Bucuresti, Fundatia Calea Victoriei, Attitude Balet Studio. Creeaza coregrafie pentru film si teatru.

Vava Ştefănescu este coregraf şi dansator, trăieşte şi lucrează în România. În prezent este director artistic al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti. Are un master în Cooperare Artistică Internațională la Universitatea Paris-VIII, Paris, Franța și a beneficiat de burse de studii, rezidenţe de creaţie, ateliere internaţionale („crossing boundaries” – Hamburg  1998, Main d’oeuvre / Paris 2002). A creat peste 25 de spectacole de autor: „Solo on line” la Teatrul Național Cluj, „Ghetto blaster” la Teatrul Masca București, „O vară fierbinte pe Iza” la Teatrul Național Cluj, „Cvartet pentru o lavalieră,  ”…. after all” Festivalul Temps d’Images, Cluj.Colaborează în teatru ca dansator sau coregraf cu regizori de marcă, cum ar fi Mihai Măniuțiu, Tompa Gabor,David Zinder. Spectacolele sale au fost prezentate pe scene şi în festivaluri importante din Europa, Japonia şi SUA. Susține o bogata activitate pedagogică în cadrul UNATC București (asistent universitar 1995-2001), Universitetea B. Bolyai Cluj Napoca (catedra de mișcare scenică 2004-2007), susține ateliere de creație coregrafică în cadrul unor prestigioase universități (Irvine University, California, USA) sau a unor companii de dans (Compania Keshet USA), festivaluri sau teatre de dans contemporan din țară și străinătate. Înființează în 2000 Centru Multi Art Dans – MAD organizație independentă ce prefigurează Centrul Național al Dansului de astăzi. A primit în 2003 premiul pentru coregrafie pentru spectacolele „Faust” Teatrul Maghiar Cluj și „16 Lecții …” – Teatrul O. Danovski Constanța iar în 2010 premiul coregraful anului la Istanbul pentru spectacolul „Bacantele”.

Istvan Teglas este actor si dansator.

A studiat arta dramatica la Universitatea din Targu-Mures, unde a jucat in „Parazitii” de Marius von Mayenburg, regia: Sorin Militaru si „Scenariul” scris si regizat de Richard Sallinger.

Si-a facut debutul cu show-ul „Inventory of the seasons” la Teatrul Ariel din Targu Mures.

Lucreaza la Teatrul de Stat din Timisoara si colaboreaza cu M Studio – Teatru Experimental din Sf. Gheorghe.

In 2007 se muta in Bucuresti unde joaca/danseaza in :„ Rosu si negru” – adaptare dupa Stendhal, in regia Adinei Cezar; „Viata mea sexuala” in regia lui Sorin Militaru, „Balul” – spectacol de dans, regia Yvette Bozsik si „Urban Kiss”- spectacol de dans, in regia lui Razvan Mazilu, „Corp si anticorp” si „Dance a playful body”- performance, ambele in regia Andreei Novac; „Epopeea Ghilgames”- regia Dragos Galgotiu, „C’est pas un chanson d’amour”- multimedia performance, regia Carmen Vidu, „Promised Land” – regia: Arcadie Rusu; „Medee Materiaux” – Festivalul de Teatru de la Avignon, Franta, regia Dragos Galgotiu; „Page out of order not a Romania Cinema”- regia Yoshiko Chuma (New York, USA); „Travellers” – directia artistica Salome Schneebeli (Zurich, Elvetia)

A colaborat cu Vava Stefanescu pentru spectacolele “Povestiri din orasul invizibil” si “O vara fierbinte pe Iza”.

Carmen Lidia Vidu

UNATC ”I.L.Caragiale”, Bucuresti, regie de teatru, clasa Catalina Buzoianu. Premii: Premiu Capul de …regizor pentru regia spectacolului [ o statie…], Preniul unu la sectia teatru contemporan pentru [ o statie…], Terminal 00, Slovenia. Spectacole: 2002 – Fool for Love, Sam Shepard, Teatrul ACT, Bucuresti, 2004 – Bitter Sauce, performance, Teatrul LUNI de la Green Hours, Bucuresti, 2005 – I Hate Helen de Peca Stefan, ARCUB, Bucuresti, 2006 – [o statie…] de Peca Stefan, Teatrul de Comedie, Bucuresti, 2006 – Baby Smile, performance inspirat de sonetul 120 W. Shakespeare, TeatrulUndercloud, Bucuresti, 2007 – Privighetoarea si trandafirul de Oscar Wilde, Teatrul National, Bucuresti, 2008 – C’est pas une chanson d’amour, 2010 – “ nu mai plinge, baby “ la Teatrul Luni de la Green Hours, 2011 – “Micul Print” la Teatrul Odeon, Bucuresti.

Alte proiecte: Ion Barladeanu, cowboyul meu – instalatie, Institutul Francez, Mes Quins, videoclip, Noblesse Oblige, videoclip, Victoria 46, spot,

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

PROGRAM

VINERI, 30 august

• 18:00

Deschiderea oficială a festivalului

Moderator: Mircea Vasilescu

Hotel Medieval

• 18:30

Conferinţă de deschidere: „Despre bătrîneţe: întrebări, nelinişti, bucurii”

Invitat special al festivalului: Andrei Pleşu

Hotel Medieval

• 21:00

Corpuri în cetate

Spectacol coregrafic site-specific, realizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, cu participarea lui Răzvan Mazilu

Statuia lui Mihai Viteazul

• 22:30

Proiecţie de film: Searching for Sugar Man

Pelicula a primit Oscarul pentru Cel mai bun film documentar în 2013; regia: Malik Bendjelloul

Palatul Principilor

SÎMBĂTĂ, 31 august

• 11:30

Atelier de scriere creativă şi benzi desenate

Invitat: Alexandru Ciubotariu

Moderator: Adina Popescu

Muzeul Național al Unirii

• 12:00

Vernisajul expoziției de fotografie: Trei săptămîni în Himalaya (expoziție permanentă)

Autor: Marius Chivu

Șanțurile Cetății – Traseul Sudic

• 12:00

Tîrg de meserii

Expoziţii cu vînzare şi ateliere de creaţie

Traseul Porţilor

• 12:00

Lecturi intersectate

Mini-tîrgul de carte al librăriilor – librării invitate: Humanitas, Anthony Frost Bookshop, Librăria Kyralina, Librăria Jumătatea Plină

Traseul Porților

• 17:00

Dezbatere „Identităţi locale, identitate europeană”

Invitaţi: Eric Maurice (redactor-şef presseurop.eu), Iulia Badea Guéritée (jurnalistă presseurop.eu), Petre Iancu (jurnalist „Deutsche Welle”), Luca Niculescu (redactor-șef RFI România), Dacian Cioloş (comisar pentru agricultură la Comisia Europeană)

Moderator: Cristian Ghinea

Aula A 9, Universitatea „1 Decembrie 1918”

• 18:00

Maraton de poezie

Invitaţi: Radu Vancu, Claudiu Komartin, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Andrei Bodiu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea

Moderatoare: Simona Sora

Traseul celor Trei Fortificaţii

• 19:00

Dezbatere „Lectura în deplasare”

Invitaţi: Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Liviu Papadima

Moderator: Patricia Mihail

Biblioteca Batthyaneum

• 20:00

Proiecţie de film: Love Building (regia: Iulia Rugină)

Invitaţi: Iulia Rugină, Alexandru Papadopol

Palatul Principilor

• 21:00

Spaţii

Teatru emergent: Green Hours – Spaţii! Trei piese scurte din show-ul site-specific serial cu acelaşi nume (de Peca Ştefan şi Maria Manolescu; regia: Andreea Vălean; cu: Constantin Cojocaru, Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean, Mandela Gajol, Mihai Călin)

Cafe Gavroche

• 21:30

Jazz şi limonadă

Concerte: Jazzybirds, Maria Răducanu & contrabasistul american Chris Dahlgren

Șanțurile de vest (în fața Catedralei Ortodoxe)

• 21:30

Nori bizari şi bucurie

Concerte: Norzeatic & Avant’n’Gard (cu Tavi Scurtu și Anghel Mailat), Les Elephants Bizarres, KUMM

Piaţa Cetăţii

22.00 Proiecţie de film: Secvențe

Regia: Alexandru Tatos

Palatul Principilor

DUMINICĂ, 1 septembrie

• 11:30

Atelier de scriere creativă şi benzi desenate

Invitat: Alexandru Ciubotariu

Moderator: Adina Popescu

Muzeul Național al Unirii

• 12:00

Lecturi intersectate

Mini-tîrgul de carte al librăriilor – librării invitate: Humanitas, Anthony Frost Bookshop, Librăria Kyralina, Librăria Jumătatea Plină

Traseul Porţilor

• 12:00

Tîrg de meserii

Expoziţii cu vînzare şi ateliere de creaţie

Traseul Porţilor

• 16:00

Proiecţii de film: Anul Dragonului

Documentar HBO Europe, regia: Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu

Filmul şi societatea deschisă: scurtmetraje realizate cu sprijinul Fundației Soros România, urmate de o dezbatere moderată de Bianca Floarea și Claudia Iordache

Cafe „La Poarta”

• 17:00

Dialog dilematic: „Despre neajunsurile de a fi nou”

Invitaţi: Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu

Moderator: Mircea Vasilescu

Biblioteca Batthyaneum

• 18:00

Lecturi literare în casele gazdelor primitoare din Alba Iulia

Scriitori invitaţi: Florin Lăzărescu, Matei Florian, Filip Florian, Ioana Pârvulescu

19.30

Deschiderea Festivalului „Enescu”

Transmisiune în direct

Piața Cetății

• 20:00

Lumea de azi

Proiecţie de film: scurtmetrajele O umbră de nor (regia: Radu Jude), În acvariu (regia: Tudor Cristian Jurgiu), Pastila fericirii (regia: Cecilia Felméri), Claudiu şi crapii (regia: Andrei Tănase), Betoniera (regia: Liviu Săndulescu)

Palatul Principilor

• 21:30

Concert de închidere: Fanfara Ciocîrlia

Piaţa Cetăţii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Pingback: DISTRACŢIE de WEEKEND în ALBA: Festivalul “Dilema Veche”, reprezentaţia Gărzii Romane de la Apulum şi “Fiii satului” la Limba | Alba24

  2. Pingback: Alba Iulia: ASTAZI incepe Festivalul Dilema Veche :Regiunea Centru: Alege Capitala!Brasov Capitala regiunii centru, Sibiu capitala regiunii

  3. Pingback: La ora 18.00: LIVE VIDEO Deschiderea Festivalului „Dilema Veche” și conferința lui Andrei Pleșu „Despre bătrânețe: întrebări, neliniști, bucurii” | Alba24

  4. Pingback: FOTO: Festivalul “Dilema Veche”. Mini-târg de carte, expoziţie de meșteșuguri, atelier creativ pentru copii. Vezi PROGRAMUL | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate