Connect with us
Publicitate

Actualitate

UPDATE: Sentinţe în instanţă pentru foştii miniştri Monica Iacob Ridzi, Relu Fenechiu şi fostul director CFR, Mihai Necolaiciuc, trimişi în judecată de DNA

Publicat

În atenţia instanţelor se află astăzi mai multe dosare în care sunt implicaţi foşti miniştri sau alte nume cunoscute. În Dosarul „Transformatorul” ar urma să fie făcută publică pronunţarea sentinţei definitive în privinţa condamnării la cinci ani de închisoare cu executare pentru fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. De asemenea, fostul ministrul al Tineretului, Monica Iacob Ridzi va afla decizia în cauza privind abuz în serviciu în organizarea festivităţilor de Ziua Tineretului din 2009. Sentinţe sunt aşteptate marţi şi în dosarul în care fostul director CFR, Mihai Necolaiciuc este acuzat de deturnare de fonduri.

UPDATE: Mihai Necoilaiciuc a fost achitat în dosarul de deturnare de fonduri. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 nu este definitivă. Fostul director CFR mai este acuzat în alte trei dosare penale.

UPDATE1: Medicul Şerban Brădişteanu (şef de secţie la Spitalul de Urgenţe Floreasca Bucureşti) a fost achitat de Tribunalul Bucureşti pentru acuzaţiile de abuz în serviciu şi luare de mită, privind achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare. Prima instanţă a dat aceeaşi decizie. Sentinţa nu este definitivă. Procurorii au susţinut că ar fi favorizat, în calitate de preşedinte al comisiei de licitaţie (perioada 2001-2002), unele firme, producând un prejudiciu de peste 9 milioane de euro Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Ar fi primit în schimb, dept mită, în conturi off-shore, aproape patru milioane de euro.

Fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi a fost cercetată de DNA din 2011 şi apoi trimisă în judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie şi participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic şi la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii.

Potrivit procurorilor, fostul ministru ar fi cunoscut pe deplin neregulile pe care le-ar fi făcut consiliera sa, Ioana Vârsta, în legătură cu atribuirea unor societăţi a trei contracte privind organizarea evenimentului din 2 mai 2009, de la Costineşti.

Procurorii au constatat că Ioana Vârsta, consiliera Monicăi Iacob Ridzi, a cerut să se facă trei variante cu activităţi şi valori estimate pentru evenimentul din 2 mai, respectiv de 300.000 de euro, 400.00 de euro şi de 500.000 de euro.

În luna martie 2009, Vârsta, consiliera personală a ministrului afacerilor externe şi asociată la mai multe societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, s-a întâlnit cu Bogdan Petre Iacobescu, administrator la societatea Artisan Consulting şi societatea Compania de Publicitate Mark, ocazie cu care i-a comunicat că, în 2009, Ministerul Tineretului şi Sportului, precum şi alte insittuţii publice urmează să facă achiziţii care au ca obiect servicii de publicitate – comunicare şi organizare de evenimente.

La începutul lunii aprilie 2009, după ce Vârsta a fost încadrată în funcţia de consilier personal al ministrului Tineretului şi Sportului, a iniţiat, la sediul societăţii Red Apple Communication din Bucureşti, o întâlnire cu reprezentanţii firmei, în cursul căreia le-ar fi promis că le va facilita încheierea unui contract cu MTS având ca obiect organizare de manifestări dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, în data de 2 mai.

Tot potrivit procurorilor, fostul ministru, ar fi decis, cu motivarea organizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect. În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Monica Iacob Ridzi ar fi hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, inclusiv în Alba, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen.

De asemenea, ulterior începerii anchetei, ar fi intervenit pentru ştergerea din calculatoare a datelor informatice privind organizarea Zilei Tineretului.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost condamnat în 2013 la cinci ani de închisoare cu executare în Dosarul “Transformatorul”, de prima instanţă. Înalta Curte se pronunţă acum în recurs privind acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fratele fostului ministru, Lucian Fenechiu, a primit cinci ani de închisoare. Relu Fenechiu a fost trimis în judecată în 2012, de DNA. Potrivit procurorilor, acesta, prin intermediul firmelor sale, ar fi cumpărat transformatoare vechi şi le-ar fi vândut ca noi către Electrica Moldova, care nu le-a folosit, iar prejudicial a fost estimate la peste 7,5 milioane lei. Faptele s-au petrecut în perioada 2002-2005.

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi dispus achiziţii ilegale de produse şi servicii în valoare de 18 milioane de euro. Potrivit procurorilor, acesta, alături de fostul director al Direcţiei Economice a CN CFR, ar fi utilizat în alte scopuri credite garantate din fonduri publice. În cadrul unui contract încheiat în 2000 de România cu BEI pentru reconstrucţia şi consolidarea liniilor de cale ferată (34,3 milioane euro), în perioada 2001-2003, cei doi ar fi avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale pentru achitarea preferenţială a contravalorii unor bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul finanţat prin contract (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane, frigidere, echipamente de aer condiţionat, salopete, covoare PVC, calendare, agende etc), susţin procurorii.

Reamintim că Necolaiciuc a fost arestat de autorităţile din SUA, în 2009, unde se afla la acea dată şi în martie 2011 s-a dispus extrădarea în România.

surse: hotnews, mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate