Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Internaţională a Iei, ediţia a doua, la Galda de Jos. PROGRAMUL evenimentului şi tradiţii din Noaptea magică de Sânzâiene

Publicat

afis ziua iei Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită anul acesta în comuna Galda de Jos, pe 20 iunie, prin mai multe manifestări dedicate portului tradiţional şi tuturor celor care trăiesc şi simt româneşte.

Seria evenimentelor reunite sub genericul „La blouse roumaine” a fost inaugurată în 17 mai 2013, Institutul Cultural Român din New York. Prin aceste acţiuni se dorea promovarea identității culturale românești în spațiul nord-american. Includea colaborări cu Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, Muzeul Țăranului Român și alte instituţii de cultură din România, prin organizarea unor expoziții și simpozioane dedicate relațiilor între artele tradiționale românești, curentele de avangardă și creațiile artistice.

În același sens, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, numărând peste 18.000 de membri, a propus ia — bluza tradițională românească — ca brand de țară și a organizat, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei.

Încă din primul an Centrul de Cultură Augustin Bena Alba s-a alăturat acestui proiect inedit, primul eveniment dedicat iei având loc în 24 iunie 2013 la Alba Iulia.

În 2016, programul evenimentului cuprinde concursul „Cea mai frumoasă ie”, spectacol folcloric, recitaluri de muzică uşoară şi folk şi dansuri tradiţionale (detalii în foto).

Una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite serbări prilejuite de solstițiul de vară, care marchează mijlocul verii agrare, este sărbătoarea populară de Sânziene sau Drăgaica. Evenimentul din 24 iunie este însoţit de o serie de credinţe populare interesante şi tradiţii legate de dragoste, sănătate, bunăstare şi fertilitate.

Din spicele de grâu și alte șapte plante diferite cum ar fi: pelin, verbină, busuioc, sunătoare, ferigă, soc, cicoare, salcie și neapărat florile de Sânziană, fetele tinere împletesc cununi (semnul cercului). Purtate pe cap de o fecioară, aceasta reprezenta zeița agrară în dansul denumit Jocul Drăgaicei, care se execută ritual de către fete tinere la această serbare florală, cu caracter câmpenesc.

Până în anul următor, cununile sunt agățate la ușa de intrare a casei, la ferestre, la stâlpii porților, la pietrele de hotar și pe crucile mormintelor, cu semnificația de a apăra oamenii, animalele și recolta de forțele nefaste, malefice, de stihiile naturii — grindină, inundație, furtună etc. Aceste cununi mai au rolul de a ghici viitorul, ursita.

Vezi SÂNZIENELE sau Drăgaica. Secretele cununilor împletite din spice de grâu şi ale nopţii magice de la sfârşitul lunii iunie

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax