Eveniment
„Astronomie în Batthyaneum”: După 150 de ani, observațiile cerului revin la biblioteca din Alba Iulia

După mai bine de 150 de ani, observațiile astronomice s-au întors în Batthyaneum, prin proiectul „Astronomie în Batthyaneum”, au anunțat joi reprezentanții instituției.
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia este cunoscută în primul rând pentru valoarea sa istorică și culturală, dar are și o semnificativă componentă legată de astronomie, mai ales în contextul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.
Fondatorul ei, episcopul Ignác Batthyány (1741–1798), a fost un om al științei și al culturii, pasionat de astronomie, matematică și științe exacte.
În 1792, el a înființat la Alba Iulia o bibliotecă și un observator astronomic, în clădirea fostei biserici trinitariene.
Observatorul era amenajat în turnul clădirii și era dotat cu instrumente științifice de ultimă generație pentru vremea sa, achiziționate din Austria și Germania.
Acum, biblioteca readuce observația astronomică la Alba Iulia, cu ajutorul unor instrumente moderne.
Precizările reprezentanților Bibliotecii Batthyaneum:
”Folosind un aparat Sony Alfa 7 III și un obiectiv de 400mm Sigma, dar și îndemânarea lui Alex Munteanu și atenția elevilor participanți, am reușit să captăm luna, în toată splendoarea ei.
Însă cea mai spectaculoasă imagine este cea a roiului stelar globular M13, din constelația Hercule, în galaxia noastră, Calea Lactee.
Acest roi stelar face parte din cele 150 de roiuri cunoscute în Calea Lactee. În plus, a fost descoperit în secolul XVIII, mai exact în anul 1714. M13 are diametrul de 150 de ani-lumină și cuprinde aproximativ 100.000 de stele (1 milion de mase solare).
Se crede că acesta s-a format odată cu Calea Lactee. Deci, în urmă cu aproximativ 13 miliarde de ani. În mod uimitor, am reușit să surprindem universul din vechiul observator al Bibliotecii Batthyaneum, făcând din nou vizibil invizibilul cerului nopții.
Fotografia cu Luna este rezultată din suprapunerea a 8 fotografii, într-un program gratuit numit Registax. Tot în acest program s-a îmbunătățit și nivelul de detalii.
Editările finale (minimale), ce țin de contrast și culori, se pot face in orice program de prelucrare foto, GIMP (gratuit), Photoshop etc.
Imaginea cu roiul stelar a rezultat din suprapunerea a peste 70 de fotografii în alt program gratuit, Deepsky Stacker. Urmează și alte încercări!
Proiectul „Astronomie în Batthyaneum!” este finanțat prin Fondul Științescu (Fondul Științescu Alba), fond implementat de Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR, împreună cu partenerul local Fundația Bosch România și cu sprijinul ISJ Alba.
Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale non-formale, care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor de 6-19 ani”.
Foto: Biblioteca Batthyaneum
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News