Connect with us
Advertisement

Eveniment

Atenție la carnea de mici. Protecția Consumatorului avertizează asupra cumpărăturilor de 1 Mai

Publicat

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, atenționează asupra produselor din carne ce sunt cumpărate cu ocazia zilei de 1 Mai.

Acesta recomandă să fie evitate produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare.

”Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici și bere.

Pentru vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să țineți cont de următoarele recomandări:

La cumpărarea produselor din carne tocată, acordați atenție deosebită aspectului produsului!

Urmăriți modul de etichetare. Nu cumpărați produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/ datei limită de consum și a ingredientelor alergene.

Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare!

Refuzați produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită!

Nu cumpărați produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea!”, a scris Anghel, pe Facebook.

Când cumpărați bere

De asemenea, a oferit recomandări celor care cumpără bere.

”La cumpărarea berii, verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale”, a atenționat șeful ANPC.

1 Mai în zone de agrement

În cazul în care petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement, recomandările ANPC sunt următoarele.

”În cazul produselor alimentare, trebuie urmărit modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume:

  • existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele
  • integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării
  • etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc.
  • înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință
  • acordați atenție prețului afișat și verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă
  • solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorăți să reclamați calitatea/siguranța unui produs”.

Ce au descoperit comisarii ANPC la controale anterioare

Comisarii ANPC, au descoperit, la acțiuni de control din în anii trecuți, nereguli precum:

  • folosirea unor produse si proceduri nesigure care puneau în pericol viața și sănătatea consumatorilor
  • utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită (cârnați, carne de mici, băuturi răcoritoare)
  • utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muștar, Ketchup)
  • comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle)
  • utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire
  • nerespectarea condițiilor de păstrare și depozitare a produselor
  • decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant
  • schimbarea stării termice inițiale a produselor
  • folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit
  • utilizarea unui cântar fără verificare metrologică
  • prezența la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roșii, ceapă, cartofi, castraveți)
  • utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător și a unor ustensile pentru bucatărie degradate (clești pentru grătar, cuțite).
  • lipsa informării cu privire la ingredientele cu potențial alergen
  • lipsa informării cu privire la faptul că preparatele provin din produse decongelate
  • lipsa afișării datei limită de consum.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement