Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Au crescut cazurile de minori diagnosticați cu handicap, la Alba Iulia. Foarte multe afecțiuni sunt psihice și mentale. STATISTICĂ

Publicat

În ultimii trei ani a crescut numărul copiilor încadarți cu diverse grade de handicap, în Alba Iulia. Vorbim despre o creștere observată între anii 2020, 2021 și 2022. Datele sunt culese din cel mai recent raport referitor la situația locuitorilor din municipiu. 

Există o tendință de creștere pe toate gradele de handicap, mai puțin pe cel mediu. O mare parte a cazurilor înregistrate sunt afecțiuni psihice și mentale.

În 2022, din totalul de 387 copii din municipiul Alba Iulia încadrați în grad de handicap, 172 erau încadrați în gradul grav, 51 în gradul accentuat, 96 în gradul mediu, și 68 în gradul ușor.

CITEȘTE ȘI: Tânăr din Alba Iulia, grav bolnav, umilit de Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Și-a căutat dreptatea la Tribunal

În ceea ce privește tipul handicapului, regăsim handicapul de tip somatic în procent de 40%, handicapul psihic 15%, handicapul mental 14%, handicapul fizic 13%,
handicapul asociat 12% iar celelalte în procente mai mici.

Se poate observa cu ușurință că cele mai multe tipuri de handicap diagonosticate la copiii din Alba Iulia sunt cele de tipul somatic.

Handicapul psihic și mental este foarte prezent în rândul copiilor din municipiul Alba Iulia. Cele două tipuri de handicap însumau un procent de 29% din copiii
încadrați în grad de handicap în anul 2022.

Îngrijorare la nivelul UNICEF

Din estimările UNICEF reiese că 10-20% din copiii și adolescenți la nivel mondial se confruntă cu probleme de sănătate mintală.

Sănătatea mintală la copii și adolescenți se referă la capacitatea de a atinge și de a menține o funcționare și o bunăstare psihologică și socială optime. Identitatea de sine; sentimentul propriei valori.

Relațiile în cadrul familiei și cu colegii; capacitatea de a învăța; capacitatea de a face față provocărilor legate de dezvoltare și de a îmbunătăți reziliența sunt elemente importante ale bunăstării psihosociale.

Expunerea pe o perioadă mai lungă a copiilor și adolescenților la factori de risc precum instabilitatea socioeconomică, inegalitățile sociale, violența, malnutriția și sănătatea precară poate avea un efect cumulativ semnificativ asupra dezvoltării, sănătății mintale și bunăstării psihosociale a acestora, cu un risc mai mare de probleme de sănătate mintală pe tot parcursul vieții.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax