Eveniment
Au început lucrările de reabilitare a Casei de Cultură din Zlatna, altădată una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș
Au început lucrările de reabilitare a Casei de Cultură din Zlatna, una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, aflată până acum în ruină.
Primarul Silviu Ponoran a declarat pentru Alba24 că investiția are o valoare de peste 6,2 milioane de lei și trebuie finalizată până în 31 decembrie 2021. Banii provin de la Compania Națională de Investiții.
- ”După baza sportivă ajunsă faimoasă la nivel național prin organizarea meciului în nocturnă din Cupa României, vom avea la Zlatna și un adevărat Centru Cultural. Se vor amenaja două săli de spectacole, sală de expozitii, culise, foaier, birouri, cluburi și multe altele” a spus Silviu Ponoran.
Ruina Casei de Cultură din Zlatna, altădată una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, se degrada de la an la an, din cauza unui proiect ratat.
Deși existau bani, iar licitația realizată la București în urmă cu nouă ani s-a finalizat cu un contract, firma care a câștigat a abandonat în scurt timp lucrarea, generând probleme mari administrației locale.
S-a spus la vremea respectivă că a făcut acest lucru pentru un contract mai bun la o autostradă, dar firma avea atunci și alte probleme.
Ce s-a întâmplat. Licitaţia pentru proiectul “Reabilitare şi modernizare Casă de Cultură “Avram Iancu” Zlatna, finanţat prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a fost organizată în 2011, în baza unui proiect întocmit în 2008 de Primăria Zlatna şi depus la agenţia respectivă, din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului (cum se numea atunci).
Termenele nu au fost respectate, lucrarea a fost abandonată iar finanțarea s-a pierdut. Casa de Cultură din Zlatna a fost acoperită în 2013, pe banii primăriei, pentru a fi măcar protejată, după ce a trecut prin iarna acelui an fără acoperiş.
Casa de Cultură “Avram Iancu”, între timp redenumită ”Horea Popescu” a fost amplasată într-o clădire de patrimoniu – Conacul Kendeffi – Hortvath, a cărui piatră de temelie s-a pus la sfârşitul secolului al XVIII- lea, conac ce ulterior a fost refăcut de demnitarul maghiar Lukacs Bella.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News