Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE: Despre drumul din Valea Popii, parcarea maşinilor de firmă şi comercializarea produselor de 1 Decembrie


Publicat

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia aduc precizări la solicitările cititorilor Alba24 transmise prin secţiunea „Audienţe Online”. Albaiulienii s-au interesat de repararea drumului în Valea Popii, a străzii Ion Lăncrănjan, remedierea iluminatului public pe Bulevardul Revoluţiei şi strada Călăraşilor, permiterea parcării maşinilor de firmă în faţa blocurilor şi cum se pot comercializa produse fabricate în gospodăria proprie, de 1 Decembrie.

De la: Sabău Călin Subiect: Valea Popii

„Cât timp mai trebuie să umblăm prin noroaie şi beznă? De ce nu repară drumul în prag de iarnă?”

Răspuns: „Pentru acest drum există un proiect a cărui execuţie a fost licitată în luna august, însă datorită unei contestaţii licitaţia a trebuit anulată. Pentru că toate formalităţile trebuie reluate şi proiectul trebuie completat şi cu alte măsuri care privesc pozarea tuturor cablurilor în subteran şi de extindere a canalizării, licitaţia se va relua în această iarnă. Nu există disponibil financiar în acest moment şi nu se justifică utilizarea bugetului pentru acţiuni de reparare. Zonele deranjate de pe această stradă, ca urmare a introducerii iluminatului, vor fi refăcute.”

 

Întrebare de la: Ilie Polca. Subiect: Strada Ion Lăncrănjan

„Este una din problemele care a mai fost ridicată aici, dar a redevenit de actualitate. În cursul verii, strada Ion Lăncrănjan a fost <reabilitată> la solicitarea locuitorilor, însă după nici 4 luni este în aceeaşi stare deplorabilă. Lucrările au fost total necorespunzătoare şi chiar şi un neiniţiat şi-ar fi dat seama că nu vor ţine mult. De ce se preferă repararea de mântuială de 10 ori uneia făcute corespunzător, dar care să dureze? Sunt peste 60 de case acolo, iar daca socotim doar impozitul plătit, lucrarea ar putea să fie făcută într-un mod profesionist. Sper din suflet să nu primesc un răspuns de genul: nu e prinsă în planul de reparaţii pentru moment.”

Răspuns: „Nu este un drum reglementat din punct de vedere juridic, terenul aferent domeniului public fiind pe lăţime de 4 metri. Pe această lăţime nu se poate realiza o amenajare conform planurilor urbanistice. Lucrarea de modernizare implică costuri inclusiv de expropriere, drumul rezultat trebuind să aibă o lăţime de 18 metri. Modernizarea conform PUZ implică costuri foarte mari, inclusiv pentru exproprieri (4 benzi + circulaţie pietonală). Nu există în acest moment un proiect şi nici surse de finanţare identificate. Această investiţie nu se justifică a se realiza doar pentru casele construite acolo, dacă nu poate fi realizată şi legătura cu DN1 (şoseaua de centură). Trebuie facilitat transportul, nu accesul la imobile. Din punct de vedere financiar, nu este o investiţie eficientă.”

 

Întrebare de la: Cacau Ioan. Subiect: 1 decembrie

„Cum pot să comercializez şi eu produsele mele, ţuică, vin, de 1 decembrie 2012?”

Răspuns: „Dacă aveţi toate avizele de la Direcţia Sanitar-Veterinară, atunci următorul pas este să depuneţi o cerere la registratura Primăriei (camera 8) în care să treceţi şi datele de contact (nume, telefon, adresă) şi veţi primi un răspuns.”

 

Întrebare de la: Ovidiu. Subiect: Iluminatul public

„În data de 15, 16 şi 17 noiembrie s-au instalat pe Bulevardul Revoluţiei ornamente pentru sărbători pe stâlpi. Totuşi, ilumintaul public a rămas tot în beznă şi, deşi o echipă de muncitori s-a urcat pe stâlpi, nimeni nu a schimbat becurile arse. Oare când se va rezolva şi problema asta pe Bulevardul Revoluţiei, pe care 3 din 5 becuri nu funcţionează şi prin urmare acesta e scufundat în intuneric….”

Răspuns: „Lămpile nu sunt arse. Este o problemă la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Se va remedia în 2-3 zile.”

 

Întrebare de la: Lencu Horea, Subiect: Iluminat strada Călăraşilor

„Pe strada Călăraşilor, chiar în dreptul Liceului de Muzică, iluminatul public nu mai funcţionează (3 stâlpi) de mai multe luni de zile.”

Răspuns: „Problema se va remedia în cel mai scurt timp.”

 

De la: Sorin. Subiect: Maşini de firmă parcate în faţa blocului

„Domnule primar, dacă eu lucrez ca şofer pe o maşină de 1.5 tone, <dubiţă> şi patronul la care lucrez  mi-a dat voie să fac naveta cu maşina, adică acest lucru face parte din contractul care l-am făcut la angajare, fac naveta Alba Iulia – Teiuş pe costul patronului. Patronul îmi face un beneficiu, iar când ajung acasă şi parchez maşina, hop, primăria mă amendează. Vreau să menţionez că nu am maşină personală, deci nu ocup două locuri de parcare. Dar problema se complică atunci când eu aş vrea să platesc orice taxă pentru a putea veni cu maşina acasă, dar am vazut că nu se poate aşa şi asta este întrebarea: chiar nu se poate face nimic, eu cred că nu este nimeni mai îndreptăţit de lege, fiind vorba de parcare, ca unii să parcheze şi eu nu şi suntem mulţi şoferi care ne lovim de această problemă. Am văzut că numai aici, în centru şi cetate, se pun amenzi în parbriz, iar în zonele industriale nu… Oare chiar nu se poate rezolva această problemă?”

Răspuns: „Vă rugăm să vă prezentaţi la serviciul Administrarea Domeniului Public şi Privat (Calea Moţilor, lângă Info Grup şi clădirea Primăriei) pentru a detalia problema şi a găsi o soluţie.”

Foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Conferință de presă a președintelui Klaus Iohannis, după ședința de miercuri cu Orban, Tătaru și Arafat

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, susține miercuri seară o conferință de presă la Palatul Cotroceni. 

Președintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19.

La ședință au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății și șeful DSU.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 25 noiembrie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 la care vor participa Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, a anunțat Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

La ședință vor fi abordate teme precum gestionarea pandemiei și efectul restricțiilor, pregătirea campaniei de vaccinare, precum și suplimentarea paturilor ATI, în condițiile în care, potrivit ultimului bilanț, numărul pacienților internați în secțiile de terapie intensivă a ajuns la 1.204.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Economiei: Jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid. Cele neconforme, din import

Publicat

Jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid, iar Ministerul Economiei va emite un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Virgil Popescu.

El a precizat că, în urma controalelor făcute de ANPC, s-au găsit nenumărate nereguli.

„Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a spus Popescu.

Potrivit acestuia, ANPC a dat amenzi de 18 milioane de lei unor comercianţi care aveau la raft astfel de măşti neconforme.

De asemenea, ministrul a sfătuit oamenii să cumpere măşti româneşti.

„Toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă”, a completat Popescu.

El le-a cerut retailerilor şi reţelelor de farmacii să nu mai permită la comercializare produse neconforme.

„Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează”, a adăugat reprezentantul Guvernului.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comuna Ciugud, campioană națională în digitalizare. Premiul, obținut în cadrul Galei Dezvoltării Durabile

Publicat

Comuna Ciugud a fost premiată, miercuri, 25 noiembrie, pentru proiectele de digitalizare implementate, în cadrul Galei Dezvoltării Durabile, eveniment național organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Din cauza pandemiei, Gala Dezvoltării Durabile s-a desfășurat online, iar ediția din acest an a cuprins șapte domenii: Echitate, Educație, Sănătate, Apă, Schimbări Climatice, Consum și Producție și Digitalizare. La fiecare dintre aceste categorii a fost acordat un premiu unei instituții, organizații sau companii, iar câștigătorii au fost declarați campioni pentru performanța realizată în domeniile lor de activitate.

„Premiul obținut în cadrul Galei Dezvoltării Durabile ne onorează, dar în același timp ne responsabilizează să continuăm munca pentru digitalizarea totală a administrației publice locale. Satul românesc are nevoie de digitalizare și ne bucură faptul că Guvernul României a decis în acest an să dezvolte conceptul „smart village” folosind, ca studiu de caz, comuna Ciugud. Digitalizarea nu este un moft, ci o responsabilitate pe care o avem toți cei care lucrăm în administrația locală sau centrală. Cetățeanul are dreptul la servicii digitale, iar pandemia ne-a demonstrat cât de importante sunt pentru orice instituție din România. Sper că situația actuală a reprezentat pentru toți decidenții un semnal de alarmă că România trebuie să devină smart, iar acest lucru trebuie făcut prin armonizarea legislației, eliminarea birocrației și prin investiții în soluții de digitalizare și în pregătirea funcționarilor pentru a ști să le folosească”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

La Gală au fost prezentate și premiate 7 organizații, considerate campioane autentice ale dezvoltării durabile:

1. Universitatea București, prin proiectul Geoparcul Țara Hațegului, este un model de campion pentru domeniul ECHITATE;

2. Compania Ascendia, care a realizat platforma educațională colaborativă Livresq, a performat la domeniul EDUCAȚIE ;

3. Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă a fost extrem de implicată în rezolvarea crizei anului 2020 și continuă o activitate de mare succes de aproape un deceniu în domeniul SĂNĂTATE ;

4. Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 inovează permanent, dezvoltă proiecte de dezvoltare locală foarte aplicate și atrage atenția asupra domeniului APĂ;

5. Clusterul inovativ Green Energy Cluster are o viziune integratoare, cu rezultate nu doar în zona economică și construcție socială, ci și în domeniul SCHIMBĂRI CLIMATICE;

6. Kaufland România a performat la domeniul CONSUM ȘI PRODUCȚIE ;

7. Primăria Comunei Ciugud din județul Alba este un pionier al modului în care au înțeles să adopte DIGITALIZAREA administrației publice în beneficiul cetățenilor.

Elemente de background:

În prezent, Ciugudul este promotor național al conceptului „smart village” implementând numeroase soluții inovatoare pentru a fi mai aproape de cetățean. „Smart Village” înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosind inteligent resursele locale și soluții tehnologice inovatoare, dar păstrând identitatea rurală. Ciugudul a implementat deja mai multe soluții „smart” în comunitate pentru reducerea costurilor administrative, pentru a fi mai aproape de cetățean sau pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel, comuna este prima din România care are automate de plată pentru taxe și impozite locale montate în fiecare sat, oferă cetățenilor aplicații și o platformă smart cu servicii publice digitale. De asemenea, comuna a introdus iluminat inteligent și un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, folosește un autoturism electric în activitatea curentă sau își asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene și cu sistemele inteligente de panouri fotovoltaice. Ciugud este localitatea din România care are cele mai multe stații gratuite de încărcare pentru autoturismele electrice (un punct de încărcare la 1000 de locuitori).

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate de comuna Ciugud este „Ciugud Smart School”, proiect prin care, în anul 2019, a înființat prima „școală inteligentă” din mediul rural din România. Proiectul a devenit un exemplu național fiind intens promovat de mass-media și devenind totodată un model de bune practici în documentele de lucru ale Ministerului Educației și Cercetării. În acest context s-a născut programul de mentorat al Școlii Gimnaziale Ciugud prin care zeci de comunități rurale din întreaga țară sunt susținute cu informații pentru a-și implementa soluții tehnologice care să permită e-educația.

„Școala inteligentă” a devenit astfel un concept național menit să demonstreze că tehnologia poate fi soluția prin care educația se poate dezvolta în mediul rural și copiii pot fi atrași spre procesul de învățare folosind soluții tehnologice inovatoare și inedite.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bulgaria închide școli, restaurante și centre comerciale. Călătoriile, interzise iar petrecerile private limitate la 15 persoane

Publicat

Bulgaria a anunțat măsuri drastice pentru a reduce numărul de infectări cu  SARS-COV2. Miercuri, 25 noiembrie, Guvernul condus de Boiko Borisov a decis închiderea şcolilor, a restaurantelor şi a centrelor comerciale. Spitalele din Bulgaria sunt suprasolicitate din cauza exploziei cazurilor de infectare cu COVID-19 din ultima săptămână, potrivit AFP.

Măsurile vor intra în vigoare vineri seară, 27 noiembrie, şi vor fi în vigoare până pe 21 decembrie, a anunţat ministrul Sănătății, Kostadin Angelov.

Măsurile luate de bulgari pentru a combate pandemia de COVID-19

Printre măsurile anunțate se numără închiderea creşelor, grădiniţelor, şcolilor, universităţilor, închiderea restaurantelor, cafenelelor și închiderea centrelor comerciale.

De asemnea, se interzic călătoriile turistice organizate, evenimentele sportive se vor desfăşura fără public, sălile de sport vor fi închise, iar teatrele vor funcţiona la 30% din capacitatea sălilor, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între spectatori.

Congresele, conferinţele, seminariile, instruirile şi alte evenimente publice, culturale şi de divertisment vor fi anulate, iar petrecerile private vor fi limitate la 15 persoane.

Bisericile, moscheile şi sinagogile rămân deschise, iar plimbările în parcuri şi grădini vor fi permise.

De asemenea, magazinele neesenţiale şi cu produse alimentare rămân deschise.

În contextul unei penurii de personal şi al unui corp medical îmbătrânit, spitalele se află adesea în incapacitatea de a primi noi bolnavi.

Presa prezintă cazuri sfâşietoare ale unor pacienţi respinşi la spital care au murit acasă sau într-o scară de bloc. Studenţi la medicină, deputaţi şi militari ajută personalul medical, iar vehicule de poliţie au fost transformate în ambulanţe, la Sofia.

„Obiectivul este reducerea la jumătate a riscului de contaminare. Măsurile adoptate de Bulgaria sunt mai liberale decât în alte părţi“, a declarat şeful grupului de lucru pentru coronavirus, Ventsislav Mutafchiyski.

În total, 3.226 de morţi din cauza covid-19 au fost înregistrate de la începutul pandemiei – 150 în ultimele 24 de ore -, în această ţară cu şapte milioane de locuitori.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate