Connect with us
Publicitate

Administrație

Autorităţile judeţene nu pot stabili programul Serbărilor Unirii din 1 decembrie. Evenimentele sunt blocate de o hotărâre de guvern

YouTube video

Publicat

Cu trei săptămâni înainte de sărbătoarea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, unul dintre cele mai aşteptate evenimente din an, atât pentru albaiulieni, cât şi pentru românii de pretutindeni, autorităţile ridică din umeri când vine vorba despre programul şi durata manifestărilor sau bugetul alocat. Motivul insinuat de toţi este o hotărâre de guvern, care nu a ajuns încă la Alba Iulia, iar din cauza lipsei acesteia nu se poate decide nimic în privinţa Serbărilor Unirii. Instituţia Prefectului Alba a cerut Guvernului 1,2 milioane lei pentru manifestările de 1 Decembrie.

Dacă în alţi ani, manifestările începeau deja cu o săptămână înainte de 1 Decembrie, cu concerte de muzică populară, evenimente culturale şi artistice şi ţineau până după această dată, în 2012 încă nu ştie nimeni ce şi cum se va întâmpla, dar contează pe „miracolele de pe ultima sută de metri”.

„Până nu primim hotărârea de guvern, prin care se specifică suma alocată, nu avem pe ce să bazăm. Nu ştim câte zile vor ţine manifestările şi nici ce evenimente vor face parte din program”, ne-au declarat reprezentanţii Instituţiei Prefectului, la fel ca şi cei ai Primăriei şi Consiliului Judeţean.

Instituţia Prefectului a cerut Guvernului 1,2 milioane de lei pentru manifestările din acest an pentru Zilele Unirii, o sumă de trei ori mai mare decât cea care a fost alocată pentru evenimente anul trecut, când s-a primit suma de 400.000 lei. (Vedeţi mai jos în video declaraţiile subprefectului Cornel Murg despre manifestările de 1 Decembrie).

Până şi Congresul Spiritualităţii, care până acum făcea parte din serbările de 1 Decembrie, este „sub semnul întrebării” în acest an, din acelaşi motiv: fondurile. Dacă până acum, evenimentul era sponsorizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în acest an nu va aloca fonduri pentru organizarea acestuia. Ceea ce înseamnă că, dacă până acum, la Congres participau, cu lucrări, zeci de delegaţii din străinătate, de această dată se va „strânge cureaua” şi în această privinţă.

Dincolo de aceste aspecte, care sunt departe de a bucura pe cineva, zilele Marii Uniri au fost dintotdeauna un „balon de oxigen” pentru economia locală. Peste 5.000 de persoane au venit anul trecut din toate colţurile ţării şi ale lumii pentru a participa la evenimente, „pompând” la bugetul oraşului, prin prezenţa lor în hoteluri, restaurante şi magazine, care înregistrează mereu consum ridicat în aceste zile.

Rămâne de văzut, însă, cu ce îi vom întâmpina în acest an.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pilu

    vineri, 09.11.2012 at 15:21

    Sper ca toti participantii din acest an, la acest mare eveniment, pentru neamul romanesc, sa-si lase convingerile si simpatiile politice acasa si sa nu mai vina sa fluiere, sa huiduie adversarii politici, in timpul depunerii coroanelor de flori la statuia lui Mihai Viteazul, sau la intonarea Imnului National al Romaniei. La acest eveniment se sarbatoreste UNITATEA NEAMULUI ROMANESC, nu altceva. Toti liderii politici,membrii partidelor si simpatizantii lor, la 1 Decembrie sa uite ca sunt in campanie elctorala si sa sarbatoreasca cu demnitate acest eveniment. Numai asa vom fi vrednici urmasi ai inaintasilor nostri care au infaptuit MAREA UNIRE .

  2. TICA

    sâmbătă, 10.11.2012 at 16:45

    VAJNICII NOSTRII INAINTASI CARE AU FACUT UNIREA SUNT LA VIENA ,PARIS, BERLIN CA SI AZI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate