Eveniment
Noua metodă de furt a autoturismelor de lux. ”Jaf în 30 de secunde” prin resoftarea sistemului. Nicio mașină nu este în siguranță
Poliția a arestat 31 de membri ai unui grup de crimă organizată care vindea tehnologie cu ajutorul căreia hoții puteau fura mașini fără a fi nevoie de cheie. Gruparea acționa în toată Europa.
Printre persoanele arestate se numără dezvoltatorii de software din spatele instrumentelor, hoții de mașini și cei care le vindeau după ce erau furate, potrivit Europol.
Organizația și-a proiectat și comercializat echipamentul deghizat într-o „soluție de diagnosticare auto”, scrie siteul therecord.media.
Anchetatorii au spus că pachetul vândut de criminali includea o tabletă, conectori și software.
Raidurile din 22 de locații din Europa au dus săptămâna trecută la confiscarea acestui echipament, alături de peste un milion de euro în bunuri obținute din activități criminale și zeci de chei goale pentru autoturisme.
Europol a spus că infractorii au vizat vehicule fără cheie de la doi producători francezi de mașini fără a oferi numele lor.
Tehnici avansate de hacking
Tehnicile de hacking par a fi mult mai sofisticate decât ceea ce era până acum pe piață.
În alte situații de furt de mașini fără ajutorul unei chei, criminalii folosesc un amplificator pentru a găsi semnalul telecomenzii și a-l transmite mașinii.
Europol a s transmis însă că echipamentul acestei bande le-a permis hoților să „înlocuiască software-ul original al vehiculelor, permițând deschiderea ușilor și pornirea contactului fără cheia reală”.
Jandarmeria a declarat că un site web care vinde echipamentul a fost dezafectat. Potrivit autorităților, acesta a fost găzduit în Franța și a fost conectat la mai multe afaceri înregistrate în țară.
Ancheta a scos la iveală „53.000 de conexiuni”, sau conexiuni, la site-ul de vânzare și suspectează că fiecare dintre acestea ar putea corespunde unui furt de mașină sau unei încercări de reprogramare a cheilor.
Organizația a fost susținută de o rețea de zece revânzători.
Pandora, dispozitivul care scanează cheia mașinii prin ușa casei
Dotați cu tehnologie, hoții au pus la punct o nouă metodă și reușesc să fure mașini de zeci sau sute de mii de euro.
Cu ajutorul unui dispozitiv numit Pandora scanează cheia autoturismului prin ușa casei, fără că proprietarul să aibă habar scrie stirileprotv.ro
Generează astfel o dublură și dispar în 30 de secunde, cu tot cu autoturismul de lux. Astfel de lovituri sunt tot mai dese și în România, după ce în Anglia polițiștii vorbesc deja despre un fenomen.
Imaginile surprinse de o cameră de supraveghere a unui imobil arată cum în 30 de secunde un individ mascat reușește cu un dispozitiv să copieze semnalul dat de cheia unui autoturism de lux și să pornească mașina parcată în fața casei.
„jaf în 30 de secunde”, fără cheie, fără forțarea ușilor
Dispozitivul folosit se numește Pandora și costă pe piața neagră 10.000 de euro. Pandora poate deschide mașinile de lux indiferent de anul de producție, spun experții auto.
În câteva secunde, crează practic o dublură a cheii originale prin copierea datelor necesare și astfel hoții deschid și pornesc mașina. Apoi dispar. Metoda de furt cu Pandora a fost denumită „jaf în 30 de secunde” sau ”relay atack”.
Până acum, polițiștii de la Furturi Auto au recuperat mai multe autoturisme și au prins două grupări de hoți care acționau cu dispozitive Pandora în România.
Dacă infractorii apucă să scoată mașinile din țară, acestea sunt găsite și recuperate mai greu pentru că adesea noii proprietari sunt din lumea interlopă.
Șterg seriile de sașiu și reușesc să păstreze autoturismele furate.
Pentru că recepționarea semnalului se poate face și prin ușa casei iar tehnologia utilizata are rază de până la 1 km, specialiștii spun că în afara de asigurarea autoturismului în caz de furt o altă metodă de protecție ar fi și păstrarea cheilor în locuri cât mai îndepărtate de ușa de la intrare, protejate de o husă sau o cutie de aluminiu.
Vulnerabilități la noile sisteme care permit deschiderea mașinii fără a scoate cheia din buzunar
Sistemul keyless entry permite şoferilor să deschidă maşina şi să pornească motorul fără a scoate cheia din buzunar.
Sistemul este extrem de popular şi este oferit chiar şi în dotarea standard a multor maşini. Din păcate, are o vulnerabilitate care uşurează foarte mult munca hoţilor de maşini.
Modelele de mașini noi pot fi furate între 10 secunde și un minut
În testul realizat de What Car?, DS 3 Crossback şi Audi TT RS au putut fi furate în 10 secunde, Land Rover Discovery, în 20 de secunde (dar nu a putut fi condusă mai departe), iar Land Rover Discovery Sport, în 30 de secunde.
Ceva mai dificil a fost în cazul unui Mercedes Clasa A, în cazul căruia operaţia a durat 50 de secunde, şi BMW X3 şi Ford Fiesta, care le-au luat un minut întreg „hoţilor”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News