Connect with us
Advertisement

Actualitate

Avertizare de la DSVSA Alba privind virusul pestei porcine africane. Cetățenii și fermierii trebuie să ia măsuri de siguranță

Publicat

analize porciDirecţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba anunţă cetăţenii şi în special fermierii să acorde atenţie sporită măsurilor de biosecuritate şi să ia măsuri de siguranţă împotriva pestei porcine africane, care ameninţă să se răspândească în Europa, inclusiv în România, boala făcând ravagii în efectivele de porci din fermele din Estul continentului.

Îngrijorarea este legată de faptul că, în spaţiul intra-comunitar, comerţul cu porci vii şi produse provenite de la aceştia este liber, iar circulaţia animalelor (în special a porcilor mistreţi) în mediul silvatic nu poate fi controlată. Virusul se poate răspândi şi la porcinele domestice din exploataţii.

Reprezentanții DSVSA Alba subliniază faptul că nu există vaccin împotriva acestei boli și atrag atenţia tuturor factorilor implicaţi în industria suinelor, crescătorilor de animale din sectorul comercial (industrial și ferme de tip A  sau non-comercial-ferme gospodărești, medicilor veterinari de liberă practică, vânătorilor şi pădurarilor, publicului, administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor, privind pericolului pe care îl reprezintă aceasta boală, în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni.

Boala este cauzată de un virus ce infectează porcii domestici şi mistreţii de toate vârstele.

Din momentul infectării porcilor și până la apariția primelor semne manifeste de boală la animal durează între 3 şi 15 zile, dar în cazurile severe semnele clinice a bolii pot apărea în 3-4 zile.

Virusul Pestei porcine Africane rezistă în fecalele animalului bolnav 6-10 zile, în produsele din carne porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani.

Semne generale: mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt şi se manifestă prin temperatură foarte ridicată 40-42 grade, roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii, vomă, diaree (uneori cu sânge), secreţii oculare și avorturi.

În cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană, DSVSA este obligată să ucidă toţi porcii bolnavi, iar proprietarii vor primi despăgubiri conform legii.

Cadavrele porcilor morți sau ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încât să se împiedice orice posibilitate de transmitere a bolii.

Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii sanitare veterinare în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie zilnică.

Exploataţiile care au avut animale infectate vor fi dezinfectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare doar când condiţiile sanitare veterinare sunt întrunite.

Date importante despre pesta porcină africană:

– este o boală gravă care produce la porci o mortalitate de aproape 100%

– nu există vaccin de prevenire împotriva acestei boli

– nu există tratament pentru animalele îmbolnăvite

– boala nu se transmite la om

– animalele infectate se sacrifică iar proprietarul este despăgubit

– pierderi economice mari în țara unde evoluează boala datorită restrictiilor impuse pentru comerțul cu animale vii și produse de origine animală

Orice suspiciune că un mistreţ sau un porc domestic poate fi bolnav de pestă porcină africană va fi anunţată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la DSVSA Alba la numărul de telefon 0258 835915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement