Actualitate
Avertizări DSVSA Alba pentru crescătorii de animale. Cum poate fi prevenită pesta micilor rumegătoare
În contextul apariţiei în Bulgaria a unei noi boli a ovinelor și caprinelor, DSVSA Alba atrage atenţia tuturor crescătorilor de animale din județul Alba. Transmite recomandări privind prevenirea transmiterii pestei micilor rumegătoare, una dintre cele mai contagioase pentru această categorie de animale.
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală acută a rumegătoarelor mici, caracterizată prin febră, scurgeri oculonazale, stomatită, diaree şi pneumonie.
Virusul pestei micilor rumegătoare (PMR) determină o boală clinică la oi şi capre, în timp ce la bovine nu determină semne clinice. Se transmite prin contact direct, prin intermediul aerosolilor între animalele întreținute în contact strâns.
Boala naturală afectează în principal caprele şi oile si este de regulă mai severă la capre, determinând pierderi majore. Rezistenţa virusului în mediu și la actiunea dezinfectanţilor uzuali este mică.
PMR este una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici. Infecția se produce, de obicei, prin contact direct între animalele bolnave și cele sănătoase, nefiind transmisă ereditar. Nu există un tratament, iar toate ovinele şi caprinele dintr-un focar sunt sacrificate.
Pesta micilor rumegătoare se manifestă prin scurgeri nazale și oculare, ulcere la nivelul gurii ce determină o salivaţie abundentă, tuse, diaree (uneori cu sânge, avorturi). Rata mortalităţii este de 100%.
Pesta micilor rumegătoare nu este transmisibilă la om.
„Pentru a preîntâmpina extinderea bolii în România, crescatorii și transportatorii trebuie să fie foarte atenţi la importul de animale din alte state, în special din Bulgaria, prin achiziţionarea acestora doar cu documente sanitar-veterinare și după o inspecţie a stării acestora de sănătate, efectuată de către un medic veterinar. De asemenea, la apariţia oricăror semne de boală la ovine şi caprine care se pot atribui pestei micilor rumegatoare, proprietarii trebuie să anunţe în cel mai scurt timp cel mai apropiat medic veterinar de circumscripţie, de zonă sau DSVSA Alba”, precizează reprezentanţii instituţiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News