Connect with us
Publicitate

ABRUD

Avocații Statului Român, în procesul de la Washington: Eșecul proiectului de la Roșia Montană a fost cauzat de Gabriel Resources

Publicat

Avocaţii României susţin într-un document depus la instanța internațională de la Washington că de vină pentru eșecul proiectului de la Roșia Montană sunt reprezentanții companiei care l-a administrat, RMGC (deținută majoritar de Gabriel Resources). 

Concluzia documentului este că proiectul minier nu a reuşit să se materializeze din cauza eşecurilor proprii ale celor de la Gabriel Resources – şi nu din cauza a ceea ce a făcut sau nu a făcut statul român.

”Contrar a ceea ce pretind reclamanţii, România nu a blocat sau întârziat proiectul şi nici nu a avut nici un interes să o facă.

Părţile erau partenere, iar România avea un puternic interes pentru succesul proiectului”, se susţine în document.

”România a produs dovezi esenţiale cu privire la toate principalele revendicări şi apărări, inclusiv – aşa cum trebuie să fie fără precedent în arbitrajul tratatului de investiţii – de la doi foşti prim-miniştri şi doi foşti miniştri ai economiei.

Plângerea reclamanţilor potrivit căreia România nu a prezentat anumite alte persoane ca martori şi speculaţiile lor cu privire la motivele pentru care România nu a făcut acest lucru sunt, prin urmare, nu numai irelevante, ci incorecte.

În orice caz, o mare parte din cazul reclamanţilor poate fi respinsă doar prin probe documentare şi nu necesită nici o probă suplimentară a martorilor”, se mai menţionează în documentul prezentat de avocaţii României.

Compania a eșuat în a convinge locuitorii că proiectul merită costurile sociale și de mediu.

În continuare, se afirmă că RMGC a eşuat în procesul de autorizare în mare parte din cauza eşecului său de a convinge locuitorii din Roşia Montană, precum şi publicul larg, că proiectul merită costurile sociale şi de mediu, precum şi pierderea a patrimoniului cultural.

”Opoziţia la proiect a fost palpabilă la început şi s-a înrădăcinat, înainte de a se răspândi de la nivel local la nivel naţional şi chiar internaţional.

Determinarea neobosită a opoziţiei de a salva Roşia Montană a propulsat numele unui sat transilvănean în conştiinţa unei naţiuni şi nu numai”.

Vezi și: DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Potrivit părţii române, RMGC a eşuat în demersul de a propune şi a asigura aprobarea planurilor urbane care ar fi trebuit să servească drept plan pentru proiect, de a întreprinde cercetările arheologice solicitate, de a cumpăra tot terenul pe care urma să fie construit proiectul, respectiv de a aborda o serie de întrebări tehnice, cum ar fi cele referitoare la Directiva-cadru europeană privind apa şi utilizarea cianurii în cadrul proiectului.

”RMGC s-a confruntat cu obstacole semnificative pentru început, având în vedere amploarea şi complexitatea proiectului, precum şi nevoia surprinzătoare rezultată de numeroase permise care erau adesea interdependente.

Proiectul nu a fost doar o provocare datorită locaţiei sale îndepărtate şi a dificultăţilor logistice rezultate; a fost, de asemenea, invaziv, implicând distrugerea a patru munţi şi galerii romane unice, vechi de peste 2.000 de ani, situate în interior, precum şi mutarea a aproximativ 2.000 de locuitori din satul Roşia Montană.

Au fost foarte puţine, dacă este cazul, proiecte miniere care s-au confruntat cu provocări logistice, de reglementare, de mediu, sociale şi culturale similare.

RMGC nu a reuşit să depăşească aceste provocări”, precizează reprezentanţii României, citați de ziarul Adevarul.ro.

Gabriel Resources, cuvinte grele pentru Emil Boc și Victor Ponta

În răspunsul prezentat la Washington, Gabriel Resources aduce acuzaţii la adresa foştilor premieri Emil Boc şi Victor Ponta, pe care îi consideră în mare parte răspunzători pentru eşecul proiectului minier de la Roşia Montană.

Citește și: Aurul de la Roșia Montană, NEGOCIAT de un grup de afaceriști din jurul lui Liviu Dragnea și apropiații lui Trump. Anchetă a DNA

”Începând din 2006 ca primar al Clujului, un oraş universitar cu o puternică atitudine anti-minieră, domnul Boc s-a opus public proiectului indiferent de orice evaluare tehnică.

Miniştrii Hunor şi Borbély au susţinut poziţia primului ministru Boc în ceea ce priveşte proiectul şi, în calitate de lideri ai partidului etnic maghiar, au sprijinit opoziţia Ungariei faţă de proiect, anunţată înainte de orice evaluare tehnică.

Conform declaraţiilor lor publice, domnii Boc, Hunor şi Borbély au condiţionat în mod clar proiectul în mod ilegal de un nou acord economic şi de o decizie politică finală favorabilă.

Este necunoscut şi irelevant dacă ar fi depăşit vreodată interesele politice personale şi ar fi permis proiectelor să continue”, se precizează în documentul citat.

Despre Victor Ponta, reprezentanţii Gabriel Resources afirmă că ”îi lipsea, orice bază legitimă pentru a se opune proiectului”.

Vezi și: Roșia Montană ”obiectiv” de spionaj pentru CIA. Secretele zăcămintelor subterane din Alba, în arhiva Agenției

”A recunoscut că a făcut-o pentru că oponentul său politic preşedintele Băsescu a sprijinit proiectul şi a obţinut puncte politice acuzându-l fără temei pe Băsescu şi alţi susţinători ai proiectului de corupţie. La fel ca domnul Boc, domnul Ponta se poziţionase într-un cadru politic şi nu putea fi văzut ca aprobând proiectul, oricât de meritoriu ar fi.

Guvernul primului-ministru Ponta a continuat politica ilegală a lui Boc (care rămăsese neschimbată sub guvernul premierului Ungureanu) şi a aranjat ca decizia politică cu privire la proiect să fie luată de Parlament prin votul unei legi special”, se mai susţine în document.

Compania canadiană mai spune despre Ponta că i-a ”instruit” pe liderii coaliţiei de guvernare să respingă legea special pe care a aprobat-o ca premier, dar a refuzat să o voteze ca parlamentar.

Gabriel Resources susţine că a investit 760 de milioane de dolari pentru a dezvolta proiectul minier din Munţii Apuseni. ”Proiectul Roşia Montană a îndeplinit toate cerinţele pentru autorizaţia de mediu şi, conform legii, ar fi trebuit permis.

De asemenea, RMGC avea dreptul la licenţele de exploatare Bucium.

Aceste proiecte au fost în cele din urmă închise de facto deoarece guvernul şi liderii coaliţiei au acordat prioritate interesului personal şi politic al partidului asupra drepturilor legale ale lui Gabriel şi RMGC”, se mai precizează în documentul făcut public la Washington.

Tribunalul internaţional de soluţionare a litigiilor din cadrul Băncii Mondiale (ICSID), cu sediul la Washington (SUA) judecă procesul dintre Statul Român și Gabriel Resouces.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax