Connect with us
Publicitate

ABRUD

Avocații Statului Român, în procesul de la Washington: Eșecul proiectului de la Roșia Montană a fost cauzat de Gabriel Resources


Publicat

Avocaţii României susţin într-un document depus la instanța internațională de la Washington că de vină pentru eșecul proiectului de la Roșia Montană sunt reprezentanții companiei care l-a administrat, RMGC (deținută majoritar de Gabriel Resources). 

Concluzia documentului este că proiectul minier nu a reuşit să se materializeze din cauza eşecurilor proprii ale celor de la Gabriel Resources – şi nu din cauza a ceea ce a făcut sau nu a făcut statul român.

”Contrar a ceea ce pretind reclamanţii, România nu a blocat sau întârziat proiectul şi nici nu a avut nici un interes să o facă.

Părţile erau partenere, iar România avea un puternic interes pentru succesul proiectului”, se susţine în document.

”România a produs dovezi esenţiale cu privire la toate principalele revendicări şi apărări, inclusiv – aşa cum trebuie să fie fără precedent în arbitrajul tratatului de investiţii – de la doi foşti prim-miniştri şi doi foşti miniştri ai economiei.

Plângerea reclamanţilor potrivit căreia România nu a prezentat anumite alte persoane ca martori şi speculaţiile lor cu privire la motivele pentru care România nu a făcut acest lucru sunt, prin urmare, nu numai irelevante, ci incorecte.

În orice caz, o mare parte din cazul reclamanţilor poate fi respinsă doar prin probe documentare şi nu necesită nici o probă suplimentară a martorilor”, se mai menţionează în documentul prezentat de avocaţii României.

Compania a eșuat în a convinge locuitorii că proiectul merită costurile sociale și de mediu.

În continuare, se afirmă că RMGC a eşuat în procesul de autorizare în mare parte din cauza eşecului său de a convinge locuitorii din Roşia Montană, precum şi publicul larg, că proiectul merită costurile sociale şi de mediu, precum şi pierderea a patrimoniului cultural.

”Opoziţia la proiect a fost palpabilă la început şi s-a înrădăcinat, înainte de a se răspândi de la nivel local la nivel naţional şi chiar internaţional.

Determinarea neobosită a opoziţiei de a salva Roşia Montană a propulsat numele unui sat transilvănean în conştiinţa unei naţiuni şi nu numai”.

Vezi și: DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Potrivit părţii române, RMGC a eşuat în demersul de a propune şi a asigura aprobarea planurilor urbane care ar fi trebuit să servească drept plan pentru proiect, de a întreprinde cercetările arheologice solicitate, de a cumpăra tot terenul pe care urma să fie construit proiectul, respectiv de a aborda o serie de întrebări tehnice, cum ar fi cele referitoare la Directiva-cadru europeană privind apa şi utilizarea cianurii în cadrul proiectului.

”RMGC s-a confruntat cu obstacole semnificative pentru început, având în vedere amploarea şi complexitatea proiectului, precum şi nevoia surprinzătoare rezultată de numeroase permise care erau adesea interdependente.

Proiectul nu a fost doar o provocare datorită locaţiei sale îndepărtate şi a dificultăţilor logistice rezultate; a fost, de asemenea, invaziv, implicând distrugerea a patru munţi şi galerii romane unice, vechi de peste 2.000 de ani, situate în interior, precum şi mutarea a aproximativ 2.000 de locuitori din satul Roşia Montană.

Au fost foarte puţine, dacă este cazul, proiecte miniere care s-au confruntat cu provocări logistice, de reglementare, de mediu, sociale şi culturale similare.

RMGC nu a reuşit să depăşească aceste provocări”, precizează reprezentanţii României, citați de ziarul Adevarul.ro.

Gabriel Resources, cuvinte grele pentru Emil Boc și Victor Ponta

În răspunsul prezentat la Washington, Gabriel Resources aduce acuzaţii la adresa foştilor premieri Emil Boc şi Victor Ponta, pe care îi consideră în mare parte răspunzători pentru eşecul proiectului minier de la Roşia Montană.

Citește și: Aurul de la Roșia Montană, NEGOCIAT de un grup de afaceriști din jurul lui Liviu Dragnea și apropiații lui Trump. Anchetă a DNA

”Începând din 2006 ca primar al Clujului, un oraş universitar cu o puternică atitudine anti-minieră, domnul Boc s-a opus public proiectului indiferent de orice evaluare tehnică.

Miniştrii Hunor şi Borbély au susţinut poziţia primului ministru Boc în ceea ce priveşte proiectul şi, în calitate de lideri ai partidului etnic maghiar, au sprijinit opoziţia Ungariei faţă de proiect, anunţată înainte de orice evaluare tehnică.

Conform declaraţiilor lor publice, domnii Boc, Hunor şi Borbély au condiţionat în mod clar proiectul în mod ilegal de un nou acord economic şi de o decizie politică finală favorabilă.

Este necunoscut şi irelevant dacă ar fi depăşit vreodată interesele politice personale şi ar fi permis proiectelor să continue”, se precizează în documentul citat.

Despre Victor Ponta, reprezentanţii Gabriel Resources afirmă că ”îi lipsea, orice bază legitimă pentru a se opune proiectului”.

Vezi și: Roșia Montană ”obiectiv” de spionaj pentru CIA. Secretele zăcămintelor subterane din Alba, în arhiva Agenției

”A recunoscut că a făcut-o pentru că oponentul său politic preşedintele Băsescu a sprijinit proiectul şi a obţinut puncte politice acuzându-l fără temei pe Băsescu şi alţi susţinători ai proiectului de corupţie. La fel ca domnul Boc, domnul Ponta se poziţionase într-un cadru politic şi nu putea fi văzut ca aprobând proiectul, oricât de meritoriu ar fi.

Guvernul primului-ministru Ponta a continuat politica ilegală a lui Boc (care rămăsese neschimbată sub guvernul premierului Ungureanu) şi a aranjat ca decizia politică cu privire la proiect să fie luată de Parlament prin votul unei legi special”, se mai susţine în document.

Compania canadiană mai spune despre Ponta că i-a ”instruit” pe liderii coaliţiei de guvernare să respingă legea special pe care a aprobat-o ca premier, dar a refuzat să o voteze ca parlamentar.

Gabriel Resources susţine că a investit 760 de milioane de dolari pentru a dezvolta proiectul minier din Munţii Apuseni. ”Proiectul Roşia Montană a îndeplinit toate cerinţele pentru autorizaţia de mediu şi, conform legii, ar fi trebuit permis.

De asemenea, RMGC avea dreptul la licenţele de exploatare Bucium.

Aceste proiecte au fost în cele din urmă închise de facto deoarece guvernul şi liderii coaliţiei au acordat prioritate interesului personal şi politic al partidului asupra drepturilor legale ale lui Gabriel şi RMGC”, se mai precizează în documentul făcut public la Washington.

Tribunalul internaţional de soluţionare a litigiilor din cadrul Băncii Mondiale (ICSID), cu sediul la Washington (SUA) judecă procesul dintre Statul Român și Gabriel Resouces.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Consiliul Județean al Elevilor Alba a lansat Ghidul Incluziunii Școlare

Publicat

Amfiteatrul A4 al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit, joi, 17 iunie, lansarea oficială a Ghidului Incluziunii Școlare, proiect al echipei formată din membri ai Consiliului Județean al Elevilor Alba.

Nucleul proiectului este format din elevii Florin-Alexandru Popa, Natalia Nicolae, elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Medeea Farcaș, coordonați de Katharina-Gabriela Țîntea, cele două fiind eleve ale Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”. La această lansare au fost prezenți președinți ai consiliilor școlare ale elevilor din județ.

De asemenea, au participat și primarul Gabriel Pleșa, reprezentanți ai Universității „1 Decembrie 1918”, ai Fundației Comunitare Alba, ai sponsorilor acestora, precum și membri ai organizației Rotary Club Alba Iulia.

Ghidul creat și lansat de echipa CJE Alba urmărește să expună pe înțelesul elevilor idei ca necesitatea conturării unui mediu școlar incluziv, mai prietenos pentru cei implicați în actul educațional.

Totodată, prin lansarea acestui material, echipa proiectului dorește să scoată în evidență prezența în școli a unor fenomene negative precum bullying-ul și discriminarea, impactul pe care acestea îl au asupra tinerilor, precum și o serie de soluții care să vină în sprijinul celor care sunt martori sau victime ale unor fenomene de acest gen.

Consiliul Județean al Elevilor Alba urmărește diseminarea acestor informații către școlile din județ, prin substructurile sale.

Foto: Teodora Comșa

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Urșii agresivi ar putea fi împușcați în 24 de ore. Guvernul pregătește modificarea legislației. Ce spune ministrul Mediului

Publicat

urs

Guvernul pregătește o modificare a legislației prin care urșii agresivi să poată fi împușcați la nevoie în maxim 24 de ore. Reglementările ar putea intra în vigoare din iulie.

Procedura este în prezent extrem de greoaie. De exemplu, în urmă cu doi ani, a fost nevoie de mai mult de 2 săptămâni pentru relocarea unui urs care a terorizat un cartier din Alba Iulia.

Citește și: UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească

Ministrul Mediului, Taczos Barna, a declarat că în România se poate vorbi despre o înmulțire excesivă a populației de urși și că nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului acestora.

Întrebat de ce s-a ajuns la incursiuni tot mai dese ale urșilor în zone locuite și ce le lipsește acestor animale, ministrul a spus că nu crede că le lipsește nimic.

Vezi și: VIDEO: Imagini rare cu un urs care atacă un mistreț, surprinse pe Valea Feneșului, în apropiere de Zlatna

„Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluții locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laț și exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulțesc aceste atacuri.

Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un județ unde au fost o mie și ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafața tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri.

Acest argument nu mai stă în picioare și vedem zi de zi că populația de urși crește natural, în cazul în care nu există intervenție umană.

Vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României și vrând-nevrând, crește ca populație  an de an”, a declarat la Digi24, ministrul Mediului.

El a adăugat că „fără dar și poate” ne confruntăm cu o creștere a populației de urși.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

VIDEO: Valea Aiudului, poluată cu vopsea lavabilă. Ce amendă a primit cetățeanul care a aruncat vopseaua în apă

Publicat

Un cetățean din Aiud a fost amendat cu 1000 de lei după ce a aruncat vopsea lavabilă în Valea Aiudului. 

Mai exact, în după amiaza zilei de 17 iunie, reprezentații primăriei Aiud au fost atenționați și au primit un video în care se putea observa cum apa este poluată.

La scurt timp, Poliția Locala din Aiud a identificat sursa poluării: (vopsea lavabilă aruncată ilegal în vale de către un cetățean care a vopsit ceva în curte).

Drept urmare, cetățeanul a fost amendat contravențional cu 1000 de lei.

Primăria Aiud a mai transmis într-o postare pe Facebook că: ”avem zero toleranță pentru cei care murdăresc sau degradează spațiile publice sau mediul înconjurător de pe raza municipiului Aiud”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de ploi însemnate și instabilitate atmosferică în Alba și alte județe din țară, până sâmbătă noaptea

Publicat

Meteorologii au emis vineri un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică valabil în județul Alba și alte județe din țară până sâmbătă noaptea.

În intervalul 18 iunie, ora 10:00 – 19 iunie, ora 23:00t în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Citește și România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20 … 30 l/mp și pe arii restrânse 40 … 50 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni. Vremea se va menține în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

De asemenea, este în vigoare un Cod Portocaliu de ploi abundente în intervalul 18 iunie, ora 12:00 – 19 iunie, ora 23:00.

În județele Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova și în zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40 … 50 l/mp și izolat 60 … 80 l/mp.

Ploi abundente vor fi pe spații mici și în celelalte județe din Muntenia și Moldova.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate