Connect with us
Publicitate

Abrud

DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

a

Publicat

România și-a anunțat apărarea în procesul de arbitraj deschis de compania canadiană Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor (ICSID) al Băncii Mondiale, aflat la Wasington. Doar câteva zile mai durează până când vor începe și audierile care vor avea loc între 2 și 13 decembrie 2019. Doi prim-miniștri vor fi printre martorii României: Emil Boc și Victor Ponta.

Pe siteul ICSID a fost publicat documentul care arată cum se apără Statul Român de acuzațiile formulate de investitorul canadian, care solicită o despăgubire de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer din Munții Apuseni.

Citește și: Patru MILIARDE de dolari: Miza proiectului ratat de la Roșia Montană! Un fond de pe Wall Street susține ”Gabriel Resources” împotriva României!

Documentul este foarte vast și cuprinde răspunsuri la toate acuzațiile companiei. De asemenea, aduce martori printre care doi foști premieri, membri ai guvernelor trecute dar și localnici și opozanți celebri ai proiectului, cum este Eugen ”Zeno” Cornea.

De altfel, Ponta a transmis chiar și o declarație, parte a apărării. În această declarație, citată de document, Ponta spune că Legea Roșia Montană a fost gândită pentru a susține proiectul.

Acesta a negat că ar fi condiționat emiterea unor permise (cum ar fi cel de mediu), într-un efort de a obține mai multe beneficii pentru stat, din dezvoltarea acestui proiect.

Reprezenanții României răspund în document unui lung șir de acuzații lansate de cei ai companiei. Documentul complet (cu excepția unor pasaje secretizate) poate fi consultat aici.

Cu cine se apără România?

Potrivit siteului celor de la ICSID, ”Gabriel Resources” este reprezentată de White & Case din Washington DC, o firmă care își propune ”să ajute companiile, guvernele și instituțiile financiare să își atingă ambițiile globale”.

De cealaltă parte, România a apelat la consorțiul format din LALIVE Geneva și Leaua & Asociații din București. Statul a mai apelat la acest consorțiu și în cazul unui litigiu început în 2010 la Tribunalul Arbitral ICSID, reușind să evite plata a aproape 500 de milioane de dolari către Hassan Awdi, Entreprise Business Consultants Inc și Alfa El Corporation, într-un alt caz celebru: Rodipet.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate