Connect with us
Publicitate

ABRUD

Aurul de la Roșia Montană, NEGOCIAT de un grup de afaceriști din jurul lui Liviu Dragnea și apropiații lui Trump. Anchetă a DNA


Publicat

Informații surprinzătoare într-un rechizitoriu al DNA care vizează vizita lui Liviu Dragnea în SUA.

Zăcământul aurifer de la Roșia Montană a fost subiect de negocieri între un grup de oameni de afaceri români din anturajul lui Liviu Dragnea și unul de afaceriști americani, apropiați de Donald Trump. 

Miza ar fi fost tentativa de apropiere a fostului lider al PSD de administrația de atunci a SUA, pentru care românii erau dispuși să ofere o serie de afaceri în numele statului români, în valoare de miliarde de dolari.

Documentele au fost consultate de jurnaliștii G4Media.ro.

Negocierile din jurul proiectului din Apuseni, care se află în centrul unui proces internațional desfășurat la Washington, sunt cel puțin discutabile în condițiile în care, teoretic, situația juridică nu poate fi influențată din afara instanței.

Informații de culise legate de afacerile la nivel înalt

Rechizitoriul DNA prin care fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în legătură cu vizita în SUA la inaugurarea președintelui Donald Trump, în ianuarie 2017 conține detalii despre relațiile fostului lider PSD cu nume grele de oameni de afaceri din România și SUA.

Astfel, alături de Dragnea, în prima parte a dosarului, au fost trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și omul de afaceri Cristian Burci, patron al ziarului Adevărul și fost patron al Prima TV, fiul lui, Carlo Burci, și Dan Belcea, prieten și partener de afaceri al lui Cristi Burci, CEO al off-shore-ului controlat de Burci, Celeran Ventures LLC, din Tortola, Insulele Virgine Britanice.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea și-ar fi traficat influența pe lângă premierul de atunci Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MAPN și MAI, astfel încât compania Circinius Defence LLC să obțină contracte cu Armata României.

Compania Circinius Defence LLC este controlată, prin fondul de investiții Broidy Capital Management, de Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii și vicepreședinții Comitetului de inaugurare al președintelui SUA, Donald Trump.

Roșia Montană, monedă de schimb?

Potrivit DNA, pe 19 februarie 2017, Burci i-a trimis un mail unui apropiat de-al lui Broidy ”în care îi detaliază potențialele afaceri ce puteau fi dezvoltate pe teritoriul României”, printre care se numărau și:

– elicopterele Bell,

– avioanele F-16,

– Fondul Suveran la României (o idee a lui Liviu Dragnea de a strânge într-un fond de investiții companiile de stat profitabile românești)

– Roșia Montană

Interesul era ca Elliott Broidy să investească în proiectul Roșia Montană și să medieze în litigiul dintre statul român și compania de exploatare auriferă de la ICSID.

”În legătură cu proiectul Roșia Montana, Cristian Burci a arătat că reprezentanții Gabriel Resources doresc ajutorul lor, deoarece în situația în care acest conflict nu este mediat de ei, România va pierde 4 miliarde la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor (ICSID – Washington – n.r.), iar societatea Gabriel Resources nu va mai putea să demareze acest proiect.

Cristian Burci a precizat că îi va suna pe reprezentanții societății Gabriel Resources pentru a le sugera să îl motiveze pe Elliott Broidy cu cedarea unor părți din acțiuni pentru a-i ajuta în rezolvarea favorabilă a conflictului cu Statul Român”, se arată în rechizitoriul DNA, citat de G4Media.ro.

Citește și: Miliardarul cu bunici din România John Paulson – legătura periculoasă dintre interesele administrației Trump și proiectul de la Roșia Montană

De precizat în context că, potrivit presei americane, Elliott Broidy a fost preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, unde unul dintre investitori era miliardarul israelian, Benyamin Steinmetz.

Steinmetz este cunoscut în România drept unul dintre investitorii de la Roşia Montană.

Cum a ajuns Dragnea la Trump în locul președintelui din Congo

În calitatea sa de fundraiser (sponsor) cu 700.000 de dolari al campaniei lui Donald Trump, Elliot Broidy a devenit unul dintre vicepreședinții Comitetului de Inaugurare și avea bilete la ceremoniile de inaugurare în valoare de 250.000 de dolari.

Prin intermediul CEO-ului Circinius Defence LLC, Alan Blaine Stone, Broidy ar fi tăiat o factură de 2 milioane de dolari, <<având ca obiect ”Capacități Militare – Evaluarea și Reviziuirea/Servicii și Suport”, pe care i-a trimis-o președintelui Republicii Congo, Denis Sassou Nguesso>>, potrivit documentului DNA.

Între timp, președintele congolez a călătorit în SUA pentru a se întâlni cu președintele Donald Trump la reședința acestuia de la Mar-a-Lago, Florida, dar întâlnirea nu a avut loc ceea ce l-a făcut pe Denis Sassou Nguesso să își piardă încrederea și să refuze plata facturii.

Așa ar fi ajuns Broidy, potrivit procurorilor DNA, să-i vândă biletele lui Burci pentru Dragnea în schimbul promisiunii unor contracte militare în România.

Vizita lui Dragnea în SUA s-a realizat.

Potrivit declarației în fața FBI a Ericai Hilliard din staff-ul lui Elliott Broidy – acesta din urmă ”a fost foarte mulțumit de faptul că președintele Donald Trump s-a oprit la masă și astfel Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au fost impresionați de conexiunile sale la nivelul noii administrații americane”, potrivit rechizitoriului DNA.

Dragnea ar fi încercat și el să își țină promisiunea de a-l ajuta pe Broidy să obțină contracte în România

Astfel, Broidy a venit de mai multe ori în România pentru discuții cu reprezentanți ai MAPN și MAI, inclusiv cu ministrul de Interne, Carmen Dan, și șeful Armatei, generalul Nicolae Ciucă.

La o cină de afaceri cu Elliott Boidy, pe 24 aprilie 2017, acasă la Burci, la Siliștea Snagov, Dragnea l-ar fi chemat pe premierul Grindeanu.

”Martorul (Sorin Grindeanu – n.r.) a perceput chemarea sa de către Liviu Dragnea la acel eveniment ca fiind folosită de Liviu Dragnea pentru a le demosntra lui Cristian Burci și lui Elliott Broidy puterea și influența pe care el, Liviu Dragnea, le are asupra Guvernului României, în sensul că poate oricând să le asigure acestora interese pe care cei doi oameni de afaceri le aveau în România”, potrivit rechizitoriului DNA.

Vezi și: Roșia Montană ”obiectiv” de spionaj pentru CIA. Secretele zăcămintelor subterane din Alba, în arhiva Agenției

Dragnea are probleme cu justiția și pentru o a doua vizită în SUA, care ar fi trebuit să aibă loc în octombrie 2017.

Administrația prezidențială americană a sesizat FBI ”privind acțiunile ilicite ale societății de lobby (Madison & Company LLC – n.r.) constând în contrafacerea invitației adresate lui Liviu Dragnea” de a se întâlni cu staff-ul vicepreședintelui SUA Mike Pence, în octombrie 2017 – potrivit rechizitoriului DNA prin care fostul lider PSD a fost deferit Justiției pentru trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite.

Sursă: G4Media.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

SPAP Sebeș cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru întreținerea drumurilor și îngrijirea spațiilor verzi din muncipiu

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș cumpără un buldoexcavator și accesorii necesare întreținerii drumurilor, respectiv a amprizei acestora precum și îngrijirea spațiilor verzi din municipiu. 

SPAP Sebeș a lansat luni, 14 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui buldoexcavator cu accesorii.

Valoarea totală estimată este de 625.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, se va achiziționa un buldoexcavator cu pneuri cu roți egale, nou, an de fabricație 2021, care va fi văzut prevăzut cu următoarele accesorii:

  • lamă de zăpadă articulată
  • cupă excavare pentru lucrări grele
  • cupă taluzare
  • picon
  • tocător vegetație

Buldoexcavatorul va contribui la asigurarea intervenției rapide și eficiente pentru realizarea activităților temporare și permanente de la nivelul SPAP Sebeș, respectiv:

  • reparația străzilor pietruite de pe raza municipiului Sebeș și din localitățile aparținătoare
  • tocat vegetație
  • diverse activități de reparații și întreținere
  • deszăpezirea străzilor în perioada sezonului rece din municipiul Sebeș și localitățile aparținătoare: Lancrăm, Petrești, Răhău
  • deblocarea drumurilor publice în caz de înzăpezire

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Un sfert dintre angajații români au avut dispute cu personalul IT cu privire la actualizarea dispozitivelor

Publicat

Un sfert dintre angajații români și 23% din cei la nivel mondial susțin că au avut cel puțin o dată dispute cu personalul IT legate de importanța și frecvența actualizării dispozitivelor de birou, arată un studiu comandat de Kaspersky.

Potrivit unui comunicat al companiei, echipele IT tind să fie de acord cu astfel de cerințe și permit ca două treimi (64%) din personal (76% în România) să nu-și actualizeze anumite programe software sau OS. Acest lucru a fost dezvăluit într-un studiu comandat de Kaspersky pentru a explora atitudinile și obiceiurile angajaților față de actualizări.

Specialiștii susțin că actualizările nu numai că aduc noi funcționalități și remediază erorile, dar abordează și vulnerabilitățile de securitate. Și, odată ce este lansată o actualizare de securitate, atacatorii știu despre aceste probleme. De aceea, gestionarea patch-urilor este esențială pentru securitatea companiei. Cu toate acestea, unii membri ai personalului sunt reticenți în ceea ce privește actualizarea dispozitivelor de birou, ceea ce înseamnă că există computere, laptopuri și smartphone-uri vulnerabile în rețelele organizațiilor.

„În mod îngrijorător, asemenea dezacorduri aduc rezultatele scontate de angajați. Respondenților care au avut dispute cu departamentul IT despre actualizări li s-au adresat două întrebări – dacă le-a fost permis să renunțe la actualizări (64% au spus că acest lucru a fost posibil – 76% în România) sau dacă li s-a permis să aleagă ce să actualizeze (aceiași 64% au ales această opțiune – 74% în România). Angajații pot solicita să procedeze astfel pentru că se tem că timpul petrecut cu actualizările le poate afecta productivitatea”, se arată în comunicat.

Potrivit studiului, mai mult de jumătate dintre respondenți sunt distrași de la muncă din cauza actualizărilor: 43% iau o pauză de la ceea ce făceau (49% în România) și 8% doar așteaptă cu răbdare la biroul lor (4% în România).

Dificultățile nu se termină în etapa de instalare, întrucât 36% dintre angajați (39% în România) sunt de acord că învățarea de noi versiuni de software este o pierdere de timp care ar putea fi alocat realizării sarcinilor de la job.

În general, 44% dintre respondenți au declarat (42% în România) că sunt mai puțin preocupați de actualizarea dispozitivelor de birou decât a celor personale, sugerând că menținerea actualizată a dispozitivelor de birou este o chestiune nesemnificativă.

„Recomandăm angajaților să își actualizeze în mod regulat dispozitivele – nu numai că le vor menține protejate, dar fiecare actualizare durează doar câteva minute. Acest timp scurt de oprire poate fi folosit pentru a reîncărca corpul și mintea fără a afecta procesele de afaceri”, spune Elena Molchanova, Head of Business Development, Kaspersky Security Awareness Trainings.

Sondajul comandat de Kaspersky s-a desfășurat online pe 15.000 de respondenți pentru a explora tendințele în materie de actualizare a dispozitivelor.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Niciun caz COVID nou după testele de astăzi, în județul Alba. Directorul DSP: ”Campania de vaccinare își arată efectele”

Publicat

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a anunțat luni seara că după testările de astăzi nu au mai fost depistate cazuri pozitive COVID. Reamintim că anterior fusese raportat doar un singur caz.

Vezi ALBA: Un singur caz COVID confirmat în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

”După testele COVID de astăzi (429 PCR si peste 100 rapide), ZERO cazuri noi pozitive în Jud Alba. Campania de vaccinare își arată efectele, nu trebuie să abandonăm, ne dorim cu toții o toamnă fără “valuri” și o viață normală”, a scris directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, pe Facebook.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.370 de persoane au fost confirmate pozitiv. În același interval, au fost 20.577 persoane vindecate și 708 decese.

Duminică, în Alba au fost prelucrate 241 de probe, la Spitalul Județean din Alba Iulia. Luni, au fost procesate 529 de teste.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Concursul pentru directori școli va avea loc în octombrie iar numirile în decembrie. Majoritatea interimatelor expiră în august

Publicat

Concursul de ocupare a posturilor de management în instituțiile de învățământ ar putea avea loc pe 15 octombrie, a declarat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Totodată, numirile pe posturile de directori de școală vor fi făcute între 20-22 decembrie 2021.

„Avem în vedere un calendar care să prevadă demararea concursului după 14 septembrie, imediat după începerea școlii, pe 13 septembrie, să aibă o probă scrisă în 15 octombrie, după care să se deruleze probele de interviu astfel încât să avem numirile făcute între 20-22 decembrie, cu începere din semestrul II al anului școlar 2021-2022, în data de 10 ianuarie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, informează Edupedu.

Iar asta în condițiile în care toate mandatele obținute prin concursurile din anii trecuți, dar și numirile făcute pe 9 ianuarie anul curent expiră la 31 august.

Astfel, inspectorii școlari vor delega după această dată directori interimari pentru a conduce școlile în perioada semestrului I din anul școlar următor.

Săptămâna trecută, ministrul anunța că ”luăm în considerare ideea de demarare a concursurilor pentru ocupare a posturilor de directori printr-o probă scrisă organizată nu în data de 27 iulie, ci organizată imediat după începerea anului şcolar 2021-2022, deci după 13 septembrie”.

El a explicat că numirea noilor directori ar putea avea loc în semestrul al II-lea al anului şcolar 2021-2022.

„Iniţierea concursului ar putea să fie făcută în ziua imediat următoare, 14 septembrie, printr-un anunţ, iar proba scrisă ar putea să fie susţinută în cea de-a doua parte a lunii octombrie.

Probele de interviu s-ar putea susţine la începutul lunii decembrie, în luna decembrie am putea avea numirile făcute cu începere din semestrul al II-lea, adică cu data de 10 ianuarie. Acesta este un avantaj de a comasa toate etapele concursului în semestrul I al anului şcolar 2021-2022 şi de a începe semestrul al II-lea cu directori numiţi după criterii de competenţă, care să privilegieze exclusiv competenţa”, a susţinut ministrul Educaţiei.

surse: agerpres.ro, edupedu.ro, spotmedia.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate