Connect with us
Publicitate

ABRUD

Aurul de la Roșia Montană, NEGOCIAT de un grup de afaceriști din jurul lui Liviu Dragnea și apropiații lui Trump. Anchetă a DNA

Publicat

Informații surprinzătoare într-un rechizitoriu al DNA care vizează vizita lui Liviu Dragnea în SUA.

Zăcământul aurifer de la Roșia Montană a fost subiect de negocieri între un grup de oameni de afaceri români din anturajul lui Liviu Dragnea și unul de afaceriști americani, apropiați de Donald Trump. 

Miza ar fi fost tentativa de apropiere a fostului lider al PSD de administrația de atunci a SUA, pentru care românii erau dispuși să ofere o serie de afaceri în numele statului români, în valoare de miliarde de dolari.

Documentele au fost consultate de jurnaliștii G4Media.ro.

Negocierile din jurul proiectului din Apuseni, care se află în centrul unui proces internațional desfășurat la Washington, sunt cel puțin discutabile în condițiile în care, teoretic, situația juridică nu poate fi influențată din afara instanței.

Informații de culise legate de afacerile la nivel înalt

Rechizitoriul DNA prin care fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în legătură cu vizita în SUA la inaugurarea președintelui Donald Trump, în ianuarie 2017 conține detalii despre relațiile fostului lider PSD cu nume grele de oameni de afaceri din România și SUA.

Astfel, alături de Dragnea, în prima parte a dosarului, au fost trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și omul de afaceri Cristian Burci, patron al ziarului Adevărul și fost patron al Prima TV, fiul lui, Carlo Burci, și Dan Belcea, prieten și partener de afaceri al lui Cristi Burci, CEO al off-shore-ului controlat de Burci, Celeran Ventures LLC, din Tortola, Insulele Virgine Britanice.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea și-ar fi traficat influența pe lângă premierul de atunci Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MAPN și MAI, astfel încât compania Circinius Defence LLC să obțină contracte cu Armata României.

Compania Circinius Defence LLC este controlată, prin fondul de investiții Broidy Capital Management, de Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii și vicepreședinții Comitetului de inaugurare al președintelui SUA, Donald Trump.

Roșia Montană, monedă de schimb?

Potrivit DNA, pe 19 februarie 2017, Burci i-a trimis un mail unui apropiat de-al lui Broidy ”în care îi detaliază potențialele afaceri ce puteau fi dezvoltate pe teritoriul României”, printre care se numărau și:

– elicopterele Bell,

– avioanele F-16,

– Fondul Suveran la României (o idee a lui Liviu Dragnea de a strânge într-un fond de investiții companiile de stat profitabile românești)

– Roșia Montană

Interesul era ca Elliott Broidy să investească în proiectul Roșia Montană și să medieze în litigiul dintre statul român și compania de exploatare auriferă de la ICSID.

”În legătură cu proiectul Roșia Montana, Cristian Burci a arătat că reprezentanții Gabriel Resources doresc ajutorul lor, deoarece în situația în care acest conflict nu este mediat de ei, România va pierde 4 miliarde la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor (ICSID – Washington – n.r.), iar societatea Gabriel Resources nu va mai putea să demareze acest proiect.

Cristian Burci a precizat că îi va suna pe reprezentanții societății Gabriel Resources pentru a le sugera să îl motiveze pe Elliott Broidy cu cedarea unor părți din acțiuni pentru a-i ajuta în rezolvarea favorabilă a conflictului cu Statul Român”, se arată în rechizitoriul DNA, citat de G4Media.ro.

Citește și: Miliardarul cu bunici din România John Paulson – legătura periculoasă dintre interesele administrației Trump și proiectul de la Roșia Montană

De precizat în context că, potrivit presei americane, Elliott Broidy a fost preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, unde unul dintre investitori era miliardarul israelian, Benyamin Steinmetz.

Steinmetz este cunoscut în România drept unul dintre investitorii de la Roşia Montană.

Cum a ajuns Dragnea la Trump în locul președintelui din Congo

În calitatea sa de fundraiser (sponsor) cu 700.000 de dolari al campaniei lui Donald Trump, Elliot Broidy a devenit unul dintre vicepreședinții Comitetului de Inaugurare și avea bilete la ceremoniile de inaugurare în valoare de 250.000 de dolari.

Prin intermediul CEO-ului Circinius Defence LLC, Alan Blaine Stone, Broidy ar fi tăiat o factură de 2 milioane de dolari, <<având ca obiect ”Capacități Militare – Evaluarea și Reviziuirea/Servicii și Suport”, pe care i-a trimis-o președintelui Republicii Congo, Denis Sassou Nguesso>>, potrivit documentului DNA.

Între timp, președintele congolez a călătorit în SUA pentru a se întâlni cu președintele Donald Trump la reședința acestuia de la Mar-a-Lago, Florida, dar întâlnirea nu a avut loc ceea ce l-a făcut pe Denis Sassou Nguesso să își piardă încrederea și să refuze plata facturii.

Așa ar fi ajuns Broidy, potrivit procurorilor DNA, să-i vândă biletele lui Burci pentru Dragnea în schimbul promisiunii unor contracte militare în România.

Vizita lui Dragnea în SUA s-a realizat.

Potrivit declarației în fața FBI a Ericai Hilliard din staff-ul lui Elliott Broidy – acesta din urmă ”a fost foarte mulțumit de faptul că președintele Donald Trump s-a oprit la masă și astfel Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au fost impresionați de conexiunile sale la nivelul noii administrații americane”, potrivit rechizitoriului DNA.

Dragnea ar fi încercat și el să își țină promisiunea de a-l ajuta pe Broidy să obțină contracte în România

Astfel, Broidy a venit de mai multe ori în România pentru discuții cu reprezentanți ai MAPN și MAI, inclusiv cu ministrul de Interne, Carmen Dan, și șeful Armatei, generalul Nicolae Ciucă.

La o cină de afaceri cu Elliott Boidy, pe 24 aprilie 2017, acasă la Burci, la Siliștea Snagov, Dragnea l-ar fi chemat pe premierul Grindeanu.

”Martorul (Sorin Grindeanu – n.r.) a perceput chemarea sa de către Liviu Dragnea la acel eveniment ca fiind folosită de Liviu Dragnea pentru a le demosntra lui Cristian Burci și lui Elliott Broidy puterea și influența pe care el, Liviu Dragnea, le are asupra Guvernului României, în sensul că poate oricând să le asigure acestora interese pe care cei doi oameni de afaceri le aveau în România”, potrivit rechizitoriului DNA.

Vezi și: Roșia Montană ”obiectiv” de spionaj pentru CIA. Secretele zăcămintelor subterane din Alba, în arhiva Agenției

Dragnea are probleme cu justiția și pentru o a doua vizită în SUA, care ar fi trebuit să aibă loc în octombrie 2017.

Administrația prezidențială americană a sesizat FBI ”privind acțiunile ilicite ale societății de lobby (Madison & Company LLC – n.r.) constând în contrafacerea invitației adresate lui Liviu Dragnea” de a se întâlni cu staff-ul vicepreședintelui SUA Mike Pence, în octombrie 2017 – potrivit rechizitoriului DNA prin care fostul lider PSD a fost deferit Justiției pentru trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite.

Sursă: G4Media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax