Eveniment
BACALAUREAT 2018, sesiunea de toamnă. SUBIECTE şi BAREME la Limba și Literatura Română. 4 candidaţi eliminaţi din examen, în Alba
Cea de-a doua sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2018 a început luni, 20 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Peste 600 de candidaţi din Alba sunt așteptați să participe la testările sesiunii august – septembrie. Probele orale vor începe din 24 august, iar primele rezultate vor fi cunoscute pe 1 septembrie.
Elevii care au absolvit un profil real în ciclu liceal au avut de redactat, la subiectul al III-lea de la proba la Limba și Literatura Română, un eseu în care să comenteze o operă scrisă de George Bacovia sau Lucian Blaga, la alegere.
SUBIECTELE şi BAREMELE de corectare publicate de Ministerul Educaţiei pentru proba scrisă de Limba şi literatura română – Bacalaureat 2018 – sesiunea a doua:
E_a_romana_real_tehn_2018_var_01
E_a_romana_real_tehn_2018_bar_01
E_a_romana_real_tehn_2018_var_06
E_a_romana_real_tehn_2018_bar_06
E_a_romana_uman_ped_2018_var_01
E_a_romana_uman_ped_2018_bar_01
Vezi şi BACALAUREAT 2018: CALENDAR şi modele de subiecte. TOATE detaliile despre examen
În judeţul Alba, la prima probă de examen din sesiunea a doua, au fost patru candidaţi eliminaţi din săli pentru tentativă de fraudă. Au încercat să copieze folosind telefoane mobile. Este vorba despre patru candidaţi de la centrul de examen din Cîmpeni. Potrivit metodologiei, aceştia nu mai pot susţine următoarele probe şi nici nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.
CALENDAR a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018:
20 august: limba si literatura română – proba Ea) – proba scrisă
21 august: limba si literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă
22 august: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă
23 august: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă
24 și 27 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
29-30 august: evaluarea competențelor digitale – proba D
30-31 august: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
1 septembrie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
2 – 5 septembrie: rezolvarea contestațiilor
6 septembrie: afișarea rezultatelor finale.
În sesiunea de vară, dintre cei 2.294 de elevi prezenţi la examen (promoţia actuală şi din serii anterioare), au promovat examenul 1.759 (76,68%). Nu au obţinut cel puţin media 6 un număr de 528 de candidaţi (23,02%). Au fost 451 medii sub 5 (85,42%), 77 între 5 şi 6 (14,58%), 304 (17,28%) medii între 6 şi 7, 468 (26,61%) între 7 şi 8, 540 (30,7%) între 8 şi 9, 445 (25,3%) între 9 şi 9,99, respectiv două medii de 10.
Rata de promovare pentru promoţia 2017-2018 a fost de 80,72%, iar pentru cea anterioară doar de 23,46%.
Vă reamintim subiectele de la sesiunea de vară Bacalaureat 2018:
La sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat de anul trecut, înainte de contestaţii, rata de promovare în județul Alba a fost de 30,24%, mai mică faţă de 2016 (35,27%). După contestaţii, rata de promovare a examenului în Alba a crescut cu două procente, până la 32,4%.
Toate sălile de examen vor fi dotate cu camere funcționale de supraveghere video și audio. Comisiile de bacalaureat din centrele de examen verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen menționate, din centrul respectiv.
Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.
Candidații care încalcă regulile menționate sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.
Înainte de examen, candidații semnează un proces-verbal în care se regăsesc prevederile amintite și mențiunea că știu că nerespectarea regulilor menționate.
Vezi integral: BACALAUREAT 2018: Regulile pentru probele de examen. Ce trebuie să ştie candidaţii
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News