Educație
Bacalaureat 2025: cum se va desfășura examenul, perioadele de înscrieri și probe. Modificările stabilite de Ministerul Educației
Bacalaureat 2025. Examenul de anul viitor aduce noutăți pentru absolvenți, în ceea ce privește perioadele de înscrieri și de susținere a probelor. Regulile și calendarul sunt stabilite de Ministerul Educației prin ordine aprobate în 2024.
Probele de competențe vor fi susținute mai devreme, în perioada ianuarie-februarie 2025. Pentru aceste probe, înscrierea se face în decembrie 2024.
În iunie 2025 vor fi organizate probele scrise. Absolvenții vor avea dreptul să-și vadă lucrările, înainte de afișarea rezultatelor finale.
Simularea examenului de Bacalaureat va fi organizată în martie 2025.
Bacalaureat 2025. Simularea probelor de examen. Calendar
Sesiunea de simulare este organizată în vederea optimizării rezultatelor elevilor, a familiarizării acestora cu respectarea condițiilor de examen național. Se are în vedere și simularea condițiilor de organizare și desfășurare a acestuia.
- 24 martie 2025: Proba E.a) — probă scrisă — Limba și literatura română
- 25 martie 2025: Proba E.c) — probă scrisă — proba obligatorie a profilului
- 26 martie 2025: Proba E.d) — probă scrisă — proba la alegere a profilului și specializării
- 27 martie 2025: Proba E.b) — probă scrisă — Limba și literatura maternă
- 8 aprilie 2025 Comunicarea rezultatelor
Bacalaureat 2025. Înscrieri și probele de competențe
Potrivit Ordinului ministrului Educației nr. 6481/2024, înscrierea candidaților la probele de competențe se face în perioada 16—20 decembrie 2024.
Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B, evaluarea competențelor digitale — proba D și evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C se organizează la nivelul unității de învățământ.
Fiecărei probe de evaluare a competențelor trebuie să i se aloce un interval de maximum 3 zile lucrătoare.
Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate, care nu pot participa la probele de competențe le pot susține în perioada 30 mai-4 iunie 2025.
Dacă elevii au promovat examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, acestea se pot recunoaște și echivala cu probele de competențe, până în data de 6 iunie 2025.
Bacalaureat 2025. Calendar probe orale/de competențe
- 16-20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat — 2025
- 27—29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 29—31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 3—5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 5—7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale — proba D
Bacalaureat 2025. Probele scrise
Probele scrise la Bacalaureat 2025 vor fi organizate în iunie 2025. Primele rezultate vor fi afișate în 20 iunie, zi în care pot fi depuse și contestații. În 23 și 24 iunie, absolvenții pot cere să-și vadă lucrările. Apoi, în 30 iunie, se comunică rezultate finale.
Înscrierea candidaților la probele scrise va fi în 2-6 iunie.
- 2-6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
- 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
- 16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
- 23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale
Bacalaureat 2025. A doua sesiune
A doua sesiune de examen va fi organizată în august. Înscrierile se fac în iunie.
- 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 4-5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 7-8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 11 august 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
- 14 august 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
- 19-20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale
Bacalaureat 2025. Reguli la examen
În sesiunile anului 2025, activitățile din cadrul examenului național de bacalaureat se realizează utilizând platform dedicată evaluării digitalizate.
Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea.
Candidații au obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
Se interzice candidaților la examenul național de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen:
- manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare
- notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc.
- telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la rețele de socializare
Candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Dacă încalcă aceste reguli, candidații sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.
Aceste cazuri sunt considerate tentative de fraudă. Candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.
Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului național de bacalaureat.
Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala de examen după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.
Bacalaureat 2025. Corectarea lucrărilor
În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire.
În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct se procedează astfel:
se nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru reevaluarea lucrării
după finalizarea reevaluării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se înregistrează conform prevederilor procedurii menționate
se calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note — valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note — valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală.
Bacalaureat 2025. Soluționarea contestațiilor
În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează cu respectarea prevederilor de mai sus.
În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de către alți doi profesori evaluatori.
Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care menționează faptul că au luat cunoștință de faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz
Bacalaureat 2025. Comunicarea rezultatelor
Comunicarea rezultatelor obținute la examenul național de bacalaureat se face anonimizat.
Se utilizează codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Acestea sunt distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News