Connect with us
Advertisement

Economie

Băncile oferă dobânzi mai mici pentru ”credite imobilizare verzi”. Ce condiții trebuie să îndeplinească locuința

Publicat

Tot mai multe bănci oferă credite imobiliare verzi pentru achiziţia de locuinţe prietenoase cu mediul, iar dobânzile sunt ceva mai mici decât la cele ipotecare standard. Iar în această perioadă în care costurile cu energia sunt foarte piperate, o locuință cu consum mic de energie este ideală.

Casele prietenoase cu mediul sunt tot mai căutate, așa că tot mai multe bănci lansează credite speciale, cu dobânzi mai mici, pentru achiziția de locuințe cu un consum redus de energie, dar și cu prețuri mai piperate.

Astfel de credite au dobânzi mai mici decât cele tradiţionale şi în unele cazuri nu au nici comisioane de analiză sau de evaluare a imobilului

Un român care intenţionează să îm­prumute 225.000 de lei (46.200 de euro) de la bancă pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziţia unei locuin­ţe are la dispoziţie oferte care cuprind pe de o parte împrumuturile clasice de credite ipotecare standard, dar şi aşa numitele credite verzi.

De câţiva ani încoace câteva bănci mari din România vând credite verzi, adică finanţează achiziţia de lo­cu­inţe cu eficienţă energetică, dobânzile fiind sub ce­le ale creditelor imobiliare stan­dard.

Doar că astfel de credite nu sunt vândute de toate băncile din Ro­mâ­nia, potrivit datelor agregate de ZF doar patru mari bănci au în ofertă credite verzi.

Într-o perioadă marcată de scumpiri în lanţ la electricitate şi gaze, tot mai mulţi tineri pariază pe locuinţele eficiente energetic. Iar asta înseamnă facturi mai mici la utilităţi.

Pentru că există cerere, băncile şi-au adaptat portofoliul şi oferă împrumuturi imobiliare verzi

În ce condiții se acordă creditul pentru locuințe eco

Potrivit Digi24 avansul pentru un credit verde în lei este la fel ca un credit ipotecar standard, adică minim 15 la sută, însă diferența este la costuri, sunt costuri mai mici cu un punct procentual – 1,5, chiar două puncte procentuale. Aceste credite au dobânzi mai mici în general și nu au, de exemplu, comisioane de analiză sau evaluare imobiliară

În total, nouă bănci oferă astfel de împrumuturi cu dobânzi cuprinse între 3,2% şi 4%. Unele dintre ele oferă inclusiv posibilitatea ca în primii cinci sau chiar zece ani ani dobânda să fie fixă.

Reprezentantul unei cunoscute bănci de România a declarat pentru Antena3 că suma maximă acordată printr-un credit ipotecar verde se ridică 2.800.000 lei.

Condiţia principală pentru obținerea creditului este ca locuinţa să aibă autorizație de construire emisă începând cu anul 2021 inclusiv și să aibă un consum anual sub 262 kWh pe mp pe an.

Dezavantajele creditelor imobilizare verzi

Cei care vor să acceseze astfel de împrumuturi trebuie să dovedească cu acte că locuinţa pe care urmează să o achiziţioneze este încadrată în clasa de eficienţă energetică A sau deţine o certificare energetică. În plus, trebuie să acceseze un credit mai mare pentru că imobilele prietenoase cu mediul sunt mai scumpe.

Specialiştii îi sfătuiesc pe cei interesaţi să aleagă împrumuturi cu dobândă fixă în primii ani. Îşi asigură astfel o rată lunară constantă.

Avantajele creditelor verzi

– dobânzi şi comisioane mai mici decât la creditele ipotecare standard

– facturi la utilităţi mai mici decât în cazul unei locuinţe tradiţionale

Dezavantajele creditelor verzi

–    Locuinţele eficiente energetic sunt mai scumpe decât cele tradiţionale

–    Locuinţele trebuie să fie cel puţin din 2021 şi să aibă certificare energetică

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

surse: Zf.ro, Digi24, Antena3.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement