Connect with us
Publicitate

Actualitate

Bani europeni pentru agricultorii care investesc în livezi. Condiții minime pentru accesarea fondurilor prin PNDR

Publicat

cirese livada pomi Pomicultorii au posibilitatea să acceseze în această perioadă fonduri europene nerambursabile în valoare de 70 de milioane de euro, prin PNDR, pentru a demara investiții în livezi. Pentru a primi banii europeni în cadrul submăsurii 4.1a – Investiții în exploatătii pomicole, solicitanții trebuie însă să respecte mai multe condiții minime obligatorii, menționate în Ghidul Solicitantului.

Prima condiție specifică este ca solicitantul să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili. Îndeplinirea acestui criteriu se va demonstra în baza documentelor de înființare a solicitantului, verificărilor în ONRC, a Certificatelor care atestă lipsa datoriilor restante fiscale și locale prezentate la semnarea contractului, a însușirii obligațiilor și angajamentelor mentionate în Declarația F . De asemenea, se verifica dacă sunt îndeplinite condițiile de depunere (a, b sau c, după caz), prezentate în sectiunea 2.1, pentru solicitanții/beneficiarii cuprinși în cadrul celor trei condiții.

Investiția trebuie să se încadreze în cel puțin una din acțiunile/operațiunile eligibile prevăzute prin submăsura:

(1) investiții în înființarea și modernizarea fermelor pomicole, inclusiv în înființarea și reconversia plantațiilor pomicole și modernizarea parcului de masini și utilaje agricole;

(2) investiții în înființarea și modernizarea pepinierelor pomicole, inclusiv în creșterea suprafețelor ocupate de material săditor;

(3) înființarea și modernizarea unităților de procesare la nivelul fermelor și investiții în vederea comercializării (precum magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole), doar ca o componentă secundară a proiectului;

(4) investiții în producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile, cu excepția biomasei (solară, eoliană, cea produsă cu ajutorul pompelor de căldura, geotermală) în cadrul fermei, ca și componentă secundară în cadrul unui proiect de investiții, iar energia obținută va fi destinată exclusiv consumului propriu;

(5) investiții în instalații pentru producerea de energie electrică și/sau termică, prin utilizarea biomasei (din deșeuri/produse secundare rezultate din activitatea agricolă și/sau forestieră, atât din ferma proprie cât și din afara fermei), ca și componentă secundară în cadrul unui proiect de investiții, iar energia obținută va fi destinată exclusiv consumului propriu;

(6) înființarea și/sau modernizarea căilor de acces în cadrul fermei, inclusiv utilități și racordări;

(7) investiții în scopul îndeplinirii standardelor comunitare în cazul tinerilor fermieri în conformitate cu art.. 17 (5) al Reg. nr. 1305/2013 în care sprijinul poate fi acordat pe o perioadă maximă de 24 luni de la momentul instalării;

(8) investiții necorporale: achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci în conformitate cu la art.. 45 (2) (d) din Reg. nr. 1305/2013;

Solicitantul trebuie să demonstreze capacitatea de asigurare a cofinanțării investiției.

Se verifică însușirea de către solicitant în cadrul Declarației F, a punctului referitor la angajamentul privind asigurarea cofinanțării cu obligativitatea ca, înainte de semnarea contractului, să aduca dovada capacității de cofinanțare. În cazul depunerii unei solicitări pentru mai multe proiecte, solicitantul trebuie să dovedească existența cofinanțării private pentru proiect sau, după caz, cumulat pentru toate proiectele.

Viabilitatea economică a investiției trebuie să fie demonstrată în baza documentației tehnicoeconomice.

Se verifica îndeplinirea cumulată a următoarelor condiții: (1) Rezultatul din exploatare, (2) Indicatorii economico-financiari

Investiția va respecta cerintele privind conformarea cu standarde impuse de legislația națională și europeană (prezentată în secțiunea legături cu alte prevederi legislative și în capitolul 8.1 din PNDR), inclusiv pe cele cu privire la efectele asupra mediului, în cazul în care aceasta poate avea efecte negative asupra mediului, investiția va fi precedată de o evaluare a impactului preconizat asupra mediului.

Criteriul se consideră îndeplinit prin verificarea existenței bifei cu privire la angajamentul din cadrul Declaratiei F cu privire la prezentarea documentului de mediu emis de ANPM la momentul încheierii contractului și în baza corelării informațiilor din Studiul de Fezabilitate, cu cele din Certificatul de Urbanism și ulterior, cu cele din documentul emis de Agenția de Protectia Mediului Județeană.

Investiția trebuie realizată doar în unitățile teritorial administrative prezente în Anexa din Cadrul Național de Implementare, aferentă STP (Anexa 7 a Ghidului Solicitantului pentru submăsura 4.1a) și trebuie să respecte zonarea speciilor din anexa menționată anterior, exceptând cultura de căpșuni în sere și solarii și pepinierele. Anexa 7 nu se aplica în cazul pepinierelor și investițiilor destinate culturii de căpșuni în spații protejate (sere și solarii), acestea putând fi realizate pe întreg teritoriul național. Se verifică în studiul de fezabilitate dacă plantația pomicolă (existentă sau înființată) respectă zonarea speciilor din anexa 7.

În cazul înființării și/sau reconversiei solicitantul trebuie să utilizeze doar material fructifer din categoria biologică certificat sau dintr-o categorie superioară.

Se verifică în cadrul studiului de fezabilitate daca solicitantul și-a prevăzut cheltuieli cu materialul de plantare fructifer utilizat din categoria biologică certificat sau dintr-o categorie superioară.

Documentul care atestă categoria biologică a materialului (document de calitate și conformitate al furnizorului) va fi prezentat obligatoriu la depunerea cererii de plată prin care se solicită decontarea materialului săditor și se solicită angajament în această privință, asumat prin Declarația pe propria răspundere (F).

În cazul pepinierelor, solicitantul se angajează ca materialul rezultat va fi material fructifer sau de înmultire din categoria biologică certificat sau dintr-o categorie superioară.

Se verifică în Studiul de Fezabilitate daca solicitantul își propune să producă material de înmulțire și material de plantare fructifer din categoria biologică certificat sau dintr-o categorie superioară.

Documentul care atesta categoria biologică a materialului (document oficial de certificare) va fi prezentat obligatoriu la depunerea ultimei cereri de plată. Se solicită angajament în aceasta privința, asumat prin Declarația pe propria răspundere (F).

Exploatația trebuie să respecte dimensiunile economice viabile, astfel:

– în cazul investițiilor care presupun reconversie și/sau înfiintare plantații pomicole sau producerea de material de înmultire și/sau material de plantare fructifer, dimensiunea economică a exploatației agricole trebuie să fie de minimum 8.000 euro SO;

–  în cazul investițiilor simple (care nu presupun reconversie și/sau înființare plantații pomicole sau producerea de material de înmultire și/sau material de plantare fructifer), dimensiunea minimă a suprafețelor pomicole, inclusiv pepiniere pomicole, deținute în proprietate sau folosință de o exploatație agricolă trebuie să fie de minimum 8.000 euro SO;

Suprafața înființată/replantată prevăzuta prin proiect trebuie să fie echivalentă cu minimum:

– 7000 euro SO în cazul culturii de căpșuni în câmp și în spații protejate (aproximativ 1 ha pentru căpșuni în câmp și 0.19 ha pentru cultura de căpșuni în spații protejate);

– 6000 euro SO în cazul producerii de material de înmultire și material de plantare fructifer (aproximativ 0.9 ha);

– 3000 euro SO pentru toate celelalte specii și sisteme de cultură (aproximativ 0.9 – 1.1 ha, în funcție de specie). În acest caz peste 50% din suprafața înființată trebuie să fie ocupată de o singură specie.

Contribuția în natură este eligibilă doar dacă sunt respectate condițiile prezente în articolul 69 (1) al Reg. nr. 1303/2013.

Se verifică în studiul de fezabilitate dacă solicitantul și-a prevăzut contribuții în natură sub forma lucrărilor efectuate în regie proprie sau a materialului de înmulțire și/plantare fructifer propriu, care vor fi evaluate pe baza valorilor contribuției în natură.

Investițiile în procesarea la nivelul fermei sunt eligibile doar împreună cu investițiile în modernizarea/dezvoltarea fermei (dezvoltarea producției agricole primare), ca și componentă secundară, în scopul adaugării de plus valoare la nivel de fermă.

Investițiile în înființarea și/sau modernizarea instalațiilor pentru irigații și în producerea energiei din surse regenerabile în cadrul fermei sunt eligibile cu condiția ca acestea să reprezinte o componentă secundară (<50% din valoarea eligibilă a proiectului) într-un proiect ce are ca scop modernizarea /dezvoltarea fermei (dezvoltarea producției agricole primare). Investițiile în instalații al căror scop principal este producerea de energie electrică, prin utilizarea biomasei, trebuie să respecte prevederile art.. 13 (d) din Reg. nr. 807/2014 și prin demonstrarea utilizării unui procent minim de energie termică de 10%.

Solicitantul va demonstra că profitul mediu anual (ca medie a ultimilor trei ani fiscali) nu depășește de 4 ori valoarea sprijinului solicitat, este o altă condiție minimă obligatorie pentru cei care doresc să acceseze fonduri europene prin aceste submăsură.

Investițiile necesare adaptării la standardele UE, aplicabile producției agricole realizate de tinerii fermieri care se instalează pentru prima dată într-o exploatație agricolă se vor realiza în termen de maxim 24 de luni de la data instalării (conform art. 17, alin. 5 din R(UE) nr. 1305/2013).

Pentru mai multe detalii accesați www.afir.info.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate