Connect with us
Advertisement

Eveniment

Bărbat cercetat de procurorii din Alba după ce a șters stagiul de cotizare pentru zeci de angajați ai unei firme. Cum a procedat

Publicat

Un bărbat este cercetat sub control judiciar de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru infracțiunea de fals informatic în formă continuată. Acesta ar fi șters stagiu de cotizare în muncă pentru 66 de foști angajați ai unei societăți comerciale din județul Alba, după ce a încărcat peste 150 de declarații false în portalul ANAF.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, în cursul zilei de 22 ianuarie 2025, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, împreună cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat o percheziție domiciliară la o locație din județul Neamț în cadrul unui dosar penal în care se fac cercetări cu privire la comiterea infracțiunii de fals informatic în formă continuată.

În data de 23 ianuarie 2025, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de un inculpat de sex masculin, aflat în stare de reținere pe o durată de 24 ore, pentru săvârșirea infracțiunii de fals informatic în formă continuată.

Ulterior, în aceeaşi dată, procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpat pe o durată de 60 zile, perioadă în care inculpatul trebuie să respecte obligaţiile impuse de art. 215 alin. 1 C. proc. pen. Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că:

În perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, acționând fără drept și utilizând un sistem informatic, inculpatul a introdus date informatice într-un număr de 156 documente electronice denumite „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” D112 (inițială și rectificativă), rezultând în acest fel date necorespunzătoare adevărului, a asigurat semnarea electronică calificată a documentelor electronice și le-a încărcat ulterior pe portalul gestionat de Agenția Națională de Administrare Fiscală, datele necorespunzătoare adevărului rezultate ca urmare a acțiunilor inculpatului fiind apte să producă consecințe juridice.

Astfel, inculpatul a șters stagiul de cotizare în muncă pentru 66 de foști angajați ai unei societăți comerciale din județul Alba pentru perioade cuprinse între anii 2011 – 2018, deși contribuțiile fuseseră efectiv virate, la termenele stabilite, către bugetul de stat, iar o parte din aceste contribuții au fost atribuite de către inculpat, fără drept, unui număr de șapte persoane, pentru care a introdus în mod neadevărat în sistemul informatic contribuții aferente perioadei 2011 – 2023, constituindu-le vechime în muncă pentru această din urmă perioadă.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au precizat că efectuarea percheziției domiciliare și luarea măsurii controlului judiciar sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement