Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Ciugud, AMENDAT de Primărie cu 1.000 de lei pentru un țarc de câini construit fără autorizație


Publicat

Un bărbat din Ciugud a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că a amenajat în curtea sa, fără a avea autorizație de construcție, un țarc pentru doi câini. Mai mult, pe lângă amenda primită, acesta a fost obligat să sisteze construcția ”anexei gospodărești” și să o demoleze.

P. D. G., după ce a primit amenda și atenționarea că trebuie să dărâme cotețul pentru câini, și-a căutat dreptatea în justiție. Bărbatul a dat în judecată Primăria Ciugud, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Alba Iulia.

În primă instanță, în data de 14 martie 2019, magistrații au respins cererea de anulare a amenzii, transformarea acesteia în avertisment și anularea procesului verbal privind sistarea imediată a lucrărilor și demolarea construcției.

UPDATE: Cetățeanul a câștigat procesul în a doua instanță, la Tribunalul Alba.

„Admite apelul declarat de petentul P. D. G. împotriva sentinţei civile nr.669/2019 a Judecătoriei Alba Iulia, în contradictoriu cu intimatul Primarul Comunei. Schimbă sentinţa apelată în sensul că: Admite plângerea formulată de petent împotriva procesului verbal nr.10 încheiat la data de 11.09.2018 şi în consecinţă: Anulează procesul verbal mai sus identificat şi înlătură sancţiunile (principală şi complementară) aplicate petentului prin acest proces verbal. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată public, azi 27.06.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, de către grefa instanţei.”, se precizează în soluția pe scurt dată de instanță.

Deși decizia Tribunalului a fost definitivă, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia a fost înregistrat un recurs făcut de Primăria Ciugud.

În data de 11 septembrie 2018, bărbatul a fost verificat de un agent al Primăriei Ciugud, pentru a vedea dacă are autorizație pentru construirea anexei gospodărești din curtea sa.

Bărbatul a demonstrat că este proprietarul imobilului din Limba, unde și-a construit o casă, dar pentru țarcul celor doi câini nu avea autorizație de la Primărie.

„În incinta terenului și-a amenajat un adăpost sau țarc pentru doi câini de pază, adăpost făcut din țevi metalice înconjurat cu tablă și plasă de sârmă și acoperit cu tablă metalică” se arată în motivarea magistraților de la Judecătoria Alba Iulia.

În timpul verificării efectuate de către agentul Primăriei Ciugud ”deși s-a constatat că deține documente pentru construcțiile edificate, totuși organul de control a considerat că se impune și autorizație pentru adăpostul de câini”.

„În aceste condiții, organul de control a întocmit procesul verbal contestat prin care s-au aplicat sancțiuni pecuniare și complementare de sistare a lucrărilor și demolare a adăpostul pentru câini.

A apreciat petentul că măsura dispusă a fost luată de agentul de control ca urmare a faptului că era supărat că i s-a pus la dispoziție autorizația solicitată pentru construcții, fiind întocmit cu rea credință și în mod tendențios (…)”, se mai arată în motivare.

Bărbatul a specificat faptul că adăpostul pentru câini nu este o construcție fixă, nu are fundament de beton, nici țevile nu sunt prinse în beton, nu există vreun perete de cărămidă, fiind un coteț, un adăpost pentru câini.

În timpul procesului, reprezentanții Primăriei Ciugud au arătat că bărbatul înainte să fie sancționat contravențional a fost atenționat de către angajații insitituției, de la compartimentul de urbanism că nu are autorizație de construcție.

”Cu toate acestea, petentul nu a efectuat nici un demers pentru a obține autorizația și a continuat edificarea anexei, aspect dovedit chiar de petent prin planșele foto anexate plângerii”, se mai specifică în motivarea de la Judecătoria Alba Iulia. 

Motivarea și decizia primei instanțe

„Examinând cu prioritate procesul verbal de contravenție nr. 10 încheiat la data de 11.09.2018 , sub aspectul legalității întocmirii sale, ce precede analiza temeiniciei actului de sancționare contestat, instanța apreciază că acesta a fost legal întocmit cu respectarea dispozițiilor art. 16 și 17 din O.G. nr. 2/2001, nefiind incidentă nicio cauză de natură să atragă nulitatea acestuia cuprinzând toate mențiunile prevăzute de lege sub sancțiunea nulității absolute, după cum urmează: numele, prenumele și calitatea agentului constatator; numele și prenumele contravenientului ; faptele săvârșite; data comiterii acestora; semnătura agentului constatator – executată în partea de jos a procesului verbal contestat, la rubrica agent constatator. (…)

(…) În prezenta cauză se constată, din ansamblul probelor administrate că starea de fapt descrisă de agentul constatator corespunde realității, iar petentul deși a invocat în apărarea sa împrejurări de natură să înlăture caracterul contravențional al faptei nu propus probe care să răstoarne prezumția de temeinicie a procesului verbal de contravenție.

(…) Existența autorizației de construire pentru imobilul casă  nu este de natură să conducă la exonerarea petentului de răspunderea contravențională atrasă de săvârșirea faptei menționate în cuprinsul procesului verbal de contravenție , respectiv edificarea unei construcții – anexă gospodărească, în sensul definit de lit h a articolului 3 alin 1 din Legea nr 50/1991.

Din planșele foto depuse la dosar de către petent instanța reține că respectiva construcție ( denumită de către petent țarc pentru câini) reprezintă o anexă gospodărească în sensul textului de lege anterior menționat, raportat la dimensiunile sale evidențiate în planșele foto, la modul de edificare ( pereți din tablă atașată pe mai mulți stâlpi).

Petentul a afirmat în cuprinsul plângerii faptul că această anexă este una provizorie, respectiv un țarc pentru cei doi câini de pază, or caracterul provizoriu al lucrării, raportat la scopul declarat al acesteia, apare ca fiind discutabil, luând în considerare și caracteristicile lucrării, anterior descrise.

Astfel, se constată că din actele și lucrările dosarului, nu rezultă o altă stare de fapt decât cea consemnată de agentul constatator în cuprinsul procesului verbal  de contravenție. Actul de sancționare a fost încheiat în urma unor constatări ex propriis sensibus   ale unui agent învestit cu prerogative de putere publică, astfel că acest act administrativ beneficiază de o prezumție de legalitate și temeinicie. Această prezumție este însă relativă și poate fi răsturnată prin  probele propuse de către contravenient.

Însă, prin probele administrate nu s-a dovedit o altă stare de fapt decât cea consemnată de agentul constatator în cuprinsul procesului-verbal de contravenție, prezumția de temeinicie a acestui act administrativ neputând fi răsturnată  prin simplele afirmații ale petentului.

Ca atare, instanța apreciază că procesul verbal de contravenție nr. 10 încheiat la data de 11.09.2018 este susținut probator, în timp ce cererea de anulare a petentului  este nedovedită cu toate că a contestat prin prezenta plângere temeinicia procesului verbal de contravenție, nu a administrat probe in acest sens de natură a răsturna  prezumția de legalitate si veridicitate a procesului verbal contestat (…)”, se arată în motivarea instanței din Alba Iulia.

„Respinge, ca neîntemeiată, plângerea contravenţională formulată de petentul P. D. G. în contradictoriu cu intimat Primarul comunei Ciugud, împotriva procesului verbal de contravenţie nr. 10 încheiat la data de 11.09.2018 şi în consecinţă, menţine în totalitate procesul verbal de contravenţie nr. 10 încheiat la data de 11.09.2018 de către agentul constatator din cadrul intimatei”, a fost decizia primei instanțe, Judecătoria Alba Iulia.

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Berserker

    miercuri, 11.09.2019 at 11:56

    Anexele gospodaresti de uz temporar, fara fundatie si inchideri (gardul de sarma e imprejmuire si nu inchidere) nu au nevoie de autorizatie de constructie: omul a compartimentat curtea proprie, nu a construit. Primaria Ciugud si instanta din Alba Iulia ar face bine sa citeasca legile. Ajung toti tampitii in functii de gen si oamenii-si pierd banii si timpul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului BAIA DE ARIEȘ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al orașului BAIA DE ARIEȘ a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Ioan Nemeș – PSD, Traian Pandor – PNL, Ileana Pandor – PRO România, Gheorghe Bora – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului BAIA DE ARIEȘ?

Loading ... Loading ...

Citește și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Când ar putea fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19. Precizările comisarului european pentru sănătate

Publicat

Vaccin, gripa

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului 2020, a declarat  duminică, Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate, potrivit dpa.

„Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Kyriakides pentru ediţia online a Handelsblatt.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei „mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus ea.

Comisarul european pentru sănătate a remarcat de asemenea un număr crescând de focare mai mici sau mai mari de coronavirus în mai multe state membre ale UE.

Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la „izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate”.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 7 septembrie. Când scăpăm de caniculă. Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Publicat

soare

Administrația Națională de Meteorologie prezintă prognoza de vreme pentru următoarele 4 săptămâni, până în 7 septembrie.

Va fi foarte cald până spre finalul lunii august. Se mai răcorește ușor ulterior.

În județul Alba, începutul de septembrie va fi cu maxime de 27 de grade Celsius. După 5 septembrie vor scădea la 23 de grade.

Sunt posibile ploi și furtuni în perioada 10-11 august, respectiv 28-29 august.

Săptămâna 10-16 august 20

Temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, deficit ce va fi local mai accentuat în regiunile sudice, centrale și nordice.

Săptămâna 17 – 23 august

Temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile centrale, nordice și la munte.

Săptămâna 24-30 august

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 31 august – 7 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specific acestei săptămâni, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toată țara.

surse: meteoromania.ro, acuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Persoană găsită inconștientă într-un apartament din Alba Iulia. Pompierii au intervenit cu o autoscară mecanică

Publicat

O persoană a fost găsită inconștientă, duminică seara, într-un apartament din municipiul Alba Iulia. Pompierii au fost solicitați să intervină pentru deblocarea ușii. 

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru deblocarea unei uși de apartament pe strada Henri Coandă, în municipiul Alba Iulia.

În interiorul apartamentului a fost găsită o persoană de sex feminin, inconștientă dar cu funcții vitale.

La momentul de față i se acordă primul ajutor de către echipajul SMURD.

Pompierii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autoscară mecanică  și o ambulanță SMURD B2.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate