Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Barometrul comunității locale. Municipiul Alba Iulia 2015”: Nemulţumiri şi idei ale tinerilor referitoare la cartiere şi oraş


Publicat

alba iulia orasÎn cadrul ediției a treia a cărții „Barometrul comunității locale. Municipiul Alba Iulia 2015”, tinerii din oraș au fost puși în ipostaza de a evalua calitatea spațiului fizic și a unor dotări edilitare. Aceștia au identificat o serie de aspecte problematice, atât la nivelul străzii și cartierului în care locuiesc, cât și la nivelul orașului în ansamblu.

La ediția din 2015 a Barometrului comunității locale, tinerilor cuprinși în cercetare li s-a solicitat să aprecieze impotanța existenței în oraș a unei vieți culturale diverse, a unor unități de învățământ superior, a unor facilități pentru recreere, a unor spitale și centre medicale, a investitorilor și a locurilor de muncă precum și importanța aspectului general plăcut al orașului.

20160630_175122De asemenea, tinerilor li s-a cerut să-și exprime opinia privind existența unor aspecte problematice la nivelul străzii, cartierului și orașului unde locuiesc (fațada blocurilor, aspectul străzii, rețea de electricitate, canalizare, trotuare, iluminat stradal, alimentare cu apă, rețea de gaz, alei, spații verzi, magazine, locuri de joacă, școli și grădinițe, colectarea gunoiului, stații și linii de transport public, parcări, piste pentru biciclete, sensuri giratorii, semafoare, parcuri, unități de cazare, restaurante, supermarketuri, bazin olimpic, proiecte de punere în valoarea a Cetății istorice).

Întrucât municipalitatea e preocupată de continuarea lucrărilor de reabilitare a Cetății Alba Carolina prin extinderea acestor lucrări spre șanțurile exterioare ale Cetății de tip Vauban, potrivit Barometrului comunității locale – municipiul Alba Iulia 2015, chestionarul aplicat tinerilor le solicita acestora să facă propuneri privind valorificarea acestor spații. Tinerii cuprinși în cercetare au fost de acord, în majoritatea lor (713 din  744 de subiecți), cu proiectul de amenajare a șanțurilor exterioare ale cetății. Din perspectiva tinerilor, cel mai potrivit ar fi ca în șanțurile exterioare ale cetății să fie amenajate zone de agrement (inclusiv locuri de joacă cu zone de vegetație), deschise accesului publicului larg.

Puși în ipostaza de a evalua calitatea spațiului fizic și a unor dotări edilitare, tinerii incluși în eșantion în 2015 au identificat o serie de aspecte problematice, atât la nivelul străzii și cartierului în care locuiesc, cât și la nivelul orașului în ansamblu.

Astfel, tinerii care locuiesc la bloc au menționat într-o proporție mai mare decât cei care locuiesc la casă că pe strada lor există probleme în privința fațadei sau izolației termice a blocurilor. De asemenea, tinerii care locuiesc la casă au apreciat într-o proporție mai mare decât cei care locuiesc la bloc că există probleme în privința canalizării și iluminatului public de pe strada lor, dar și referitor la magazinele din cartierul lor.

Problemele care țin de rețeaua de canalizare au fost semnalate în mai mare măsură de către tinerii din Pîclișa și din zona Lipoveni-Maieri.

Trotuarele par să fi reprezentat, în 2015, o problemă în Pîclișa, în cartierul Ampoi 1 și în Micești. Aleile constituiau un aspect problematic în Pîclișa.

De situația spațiilor verzi din cartier s-au plâns mai ales tinerii din zona stăzii Arnsberg (cartierul Cetate), din cartierul Ampoi 1, din zona străzii Vasile Goldiș (cartierul Cetate) dar și din Micești.

Problema magazinelor din cartier a fost indicată mai ales de tinerii din Pîclișa și din cartierul Recea.

Situația locurilor de joacă din cartier îi nemulțumea mai ales pe tinerii din Pîclișa și din zona Lipoveni-Maieri și Lumea Nouă.

Tinerii din Pîclișa și Ampoi 2, două cartiere periferice, au considerat într-o proporție mai mare decât locuitorii altor zone ale orașului că există probleme în privința parcărilor fără plată din oraș.

Tinerii din Pâclișa și din zona Lipoveni-Maieri au apreciat că există probleme în privința aleilor pentru bicicliști, într-o mai mare proporție decât locuitorii altor zone ale orașului.

Potrivit barometrului, majoritatea tinerilor chestionați în 2015 își doreau să trăiască într-un oraș frumos și curat (669 din 744 au considerat că este important sau foarte important ca orașul să fie frumos și curat), în care să existe o viață culturală (658 din 744 au apreciat că viața culturală diversă este importantă sau foarte importantă) și universitară (647 din 744 au acordat o importanță mare și foarte mare vieții universitare) intensă, facilități pentru petrecerea timpului liber (646 din  744 au tribuit o importanță mare și foarte mare existenței în oraș a unor spații pentru distracție), servicii medicale de calitate (643 din 744 au considerat că este important sau foarte important ca în oraș să existe spitale, clinici, centre medicale), o economie prosperă și o cerere de forță de muncă diversificată (620 din 744 au atribuit o importanță mare sau foarte mare existenței investitorilor și locurilor de muncă din oraș).

Nemulțumirea față de locurile de muncă din oraș a fost mai accentuată, în 2015, în rândul tinerilor care au absolvit cel puțin liceul. Aceștia au apreciat că situația locurilor de muncă din Alba Iulia este rea sau foarte rea, într-o proporție dublă față de tinerii care au absolvit școala profesională și într-o proporție triplă în comparație cu tinerii care au absolvit cel mult opt clase.

Citește și FOTO: A fost lansat „Barometrul comunității locale. Municipiul Alba Iulia 2015”. Proiecte şi idei pentru dezvoltarea oraşului

sursa: Barometrul comunității locale – municipiul Alba Iulia 2015



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Peste 200 de polițiști și jandarmi din Alba au verificat dacă se respectă regulile impuse de pandemia de COVID. Ce au descoperit

Publicat

Peste 200 de polițiști alături de polițiști locali și jandarmi au participat în ultimele 24 de ore la verificări care au vizat modul în care cetățenii județului Alba respectă normele de prevenire a răspândirii noului coronavirus. 

Mai exact, 226 de polițiști au controlat 87 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate și 93 de mijloace de transport, din care 52 de mijloace de transport în comun.

Au fost legitimate 1.914 persoane și au fost făcute verificări la 81 de obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri, hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 93 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, 9 care au participat la activități în spații publice închise pentru care au fost instituite restricții și 4 care nu au respectat interdicțiilor privind deplasarea.

Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancțiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

4.064 de cazuri noi de COVID, raportate în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

În ulitmele 24 de ore, în România, au fost raportate 4.064 de cazuri noi de COVID. Până astăzi, 6 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 824.995 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

754.335 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 20.854 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 05.03.2021 (10:00) – 06.03.2021 (10:00) au fost raportate 69 de decese (33 bărbați și 36 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiș și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

66 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.306. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.158.995 de teste RT-PCR și 351.100 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.191 de teste RT-PCR (14.555 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.636 la cerere) și 8.604 teste rapide antigenice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 90 de noi cazuri de COVID în ultimele 24 de ore. INCIDENȚA la 14 zile, transmisă de DSP Alba

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba s-au înregistrat 90 de noi cazuri de COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba, sâmbătă 6 martie. 

De asemenea, DSP Alba a transmis și incidența cazurilor de COVID la 14 zile. De la începutul pandemiei, în județul Alba, 16083 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea,  14746 au fost declarate vindecate. De asemenea, s-au înregistrat 432 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrat 497 probe (268 la SJU si 229 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 174800

Lista localităților din care provin persoanele confirmate pozitiv

Mediul urban

Alba Iulia 33

Sebeș 10

Aiud 5

Blaj 4

Ocna Mureș 4

Cugir 2

Teiuș 1

Mediul rural

Șona 8

Meteș 3

Unirea 3

Doștat 2

Galda de Jos 2

Pianu 2

Săsciori 2

Valea Lungă 2

Livezile 1

Mihalț 1

Roșia Montană 1

Săliștea 1

Șpring 1

Incidența la 14 zile

JUDETLOCALITATECAZURI LA 1000 DE LOCUITORI IN ULTIMELE 14 ZILE (DEPABD)     
ALBAMIHALŢ7.98     
ALBAŞONA6.40     
ALBADOŞTAT5.87     
ALBAMUNICIPIUL ALBA IULIA4.89     
ALBAUNIREA4.25     
ALBACRICĂU3.49     
ALBALUNCA MUREŞULUI3.48     
ALBAŞPRING3.43     
ALBAMUNICIPIUL SEBEŞ2.89     
ALBAVALEA LUNGĂ2.85     
ALBACRĂCIUNELU DE JOS2.80     
ALBAPIANU2.51     
ALBALIVEZILE2.47     
ALBAŞIBOT2.47     
ALBARĂDEŞTI2.31     
ALBASĂLIŞTEA2.11     
ALBABERGHIN2.09     
ALBARIMETEA2.00     
ALBAORAŞ TEIUŞ1.93     
ALBAOCOLIŞ1.79     
ALBAIGHIU1.71     
ALBAORAŞ OCNA MUREŞ1.64     
ALBAMUNICIPIUL AIUD1.58     
ALBACIUGUD1.53     
ALBAMIRĂSLĂU1.51     
ALBAMETEŞ1.43     
ALBAGALDA DE JOS1.34     
ALBAORAŞ CUGIR1.32     
ALBASÂNTIMBRU1.32     
ALBAMUNICIPIUL BLAJ1.16     
ALBALOPADEA NOUĂ1.15     
ALBASÂNCEL1.15     
ALBANOŞLAC1.10     
ALBABLANDIANA1.09     
ALBASĂSCIORI1.07     
ALBAŞUGAG1.04     
ALBADAIA ROMÂNĂ0.96     
ALBACIURULEASA0.87     
ALBAORAŞ ABRUD0.76     
ALBAORAŞ ZLATNA0.76     
ALBAVADU MOŢILOR0.74     
ALBABISTRA0.66     
ALBAGÂRDA DE SUS0.65     
ALBAVIDRA0.65     
ALBAROŞIA DE SECAŞ0.62     
ALBACERGĂU0.61     
ALBASOHODOL0.59     
ALBAVINŢU DE JOS0.54     
ALBAHOREA0.51     
ALBAALBAC0.50     
ALBACÂLNIC0.50     
ALBAGÂRBOVA0.47     
ALBABUCERDEA GRÂNOASĂ0.44     
ALBAORAŞ CÂMPENI0.41     
ALBAJIDVEI0.38     
ALBAROŞIA MONTANĂ0.36     
ALBALUPŞA0.34     
ALBAORAŞ BAIA DE ARIEŞ0.26     
ALBAALMAŞU MARE0.00     
ALBAARIEŞENI0.00     
ALBAAVRAM IANCU0.00     
ALBABUCIUM0.00     
ALBACENADE0.00     
ALBACERU-BĂCĂINŢI0.00     
ALBACETATEA DE BALTĂ0.00     
ALBACUT0.00     
ALBAFĂRĂU0.00     
ALBAHOPÂRTA0.00     
ALBAÎNTREGALDE0.00     
ALBAMOGOŞ0.00     
ALBAOHABA0.00     
ALBAPOIANA VADULUI0.00     
ALBAPONOR0.00     
ALBAPOŞAGA0.00     
ALBARÂMEŢ0.00     
ALBASĂLCIUA0.00     
ALBASCĂRIŞOARA0.00     
ALBASTREMŢ0.00     
TOTAL 2.34    

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Doi tineri din Blaj au bătut o bătrână și i-au furat 30 de litri de vin. Cum au fost prinși de polițiști și pedeapsa primită

Publicat

hoti

Un tânăr și un minor din Blaj au fost condamnați la închisoare cu executare după ce au tâlhărit o bătrână de 81.

După ce au batut-o cu salbaticie i-au furat acesteia 30 de litri de vin și 700 de lei. Bătrâna a avut nevoie de peste 60 de zile de îngrijiri medicale. 

Unul dintre cei doi tâlhari a fost identificat după urmele de încălțăminte pe care le-a lasat în noroi, la locul faptei, urme ce erau identice cu încălțările pe care le purta la momentul în care a fost prins.

Aceștia au fost judecați de magistrații Judecătoriei Blaj, iar decizia a venit pe data de 18 februarie, însă în urmă cu câteva zile, motivarea judecătorilor a fost făcută publică.

Ce s-a întâmplat

În noptea de 4 spre 5 mai 2020, cei doi tineri au sarit gardul în curtea bătrânei și s-au dus direct la pivnița acesteia. Acolo cu un cuțit au încercat să spargă încuietoarea dar nu au reușit, deoarece cuțitul s-a rupt. Au luat alt cuțit din bucătăria femeii și au reușit să deschidă ușa la pivniță.

De acolo au furat aproximativ 30 de litri de vin, îmbuteliat în 5-6 PET-uri de plastic.

Apoi, ”inculpații au spart un geam dinspre curte, aflat în imediata apropiere a ușii de acces în casa de locuit, cu intenția de a deschide ulterior ușa de acces, moment în care au fost surprinși de către persoana vătămată care a deschis ușa din interior”, se arată în motivarea instanței din Blaj.

În acel moment cei doi i-au aplicat bătrânei mai multe lovituri puternice cu pumnii în zona feței.

”În continuare inculpații au răvășit lucrurile prin mai multe dulapuri după care de pe polița unui dulap din camera folosită de persoana vătămată, au sustras suma de aproximativ 700 lei și au părăsit locuința, și apoi, curtea și grădina, prin același loc prin care au pătruns în interior”, se mai arată în documentul citat.

Femeia a fost găsită în stare de șoc, de către rude, în dupăamiaza zilei de 5 mai.

Aceasta a fost transportată la spital, unde medicul legist a concluzionat că are nevoie de cel puțin 60-70 de zile de îngrijiri medicale.

Cum au fost prinși cei doi tâlhari

La scurt timp după ce rudele au anunțat poliția, de la fața locului, polițiștii criminaliști au prelevat mai multe probe, printre care și câteva urme de încălțăminte.

După ce au întocmit un cerc de suspecți, polițiștii au mers la unul dintre cei doi tâlhari. L-au găsit pe aceasta, într-o casă dintr-o zonă în care locuiesc mai multe persoane de etnie romă. Tânărul se afla în pat, iar langă pat, un bidon de vin.

Când polițiștii l-au întrebat de une provine vinul acesta a recunoscut că l-a luat din pivnița bătrânei.

Apoi, acesta i-a condus pe polițiști la cel de al doilea făptaș. Acolo, oamenii legii au descoperit o pereche de încălțăminte care se potrivea cu urmele lasate în curtea bătrânei.

Aceștia și-au recunoscut fapta și au fost acuzați și judecați pentru tâlhărie calificată.

Pentru fapta lor, unul dintre cei doi, Romeo L., a primit doi ani de închisoare, iar minorul, Ș.D., a primit un an de detenție într-un centru pentru minori.

De asemenea au mai fost obligați la plata unor cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate