Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: A fost lansat „Barometrul comunității locale. Municipiul Alba Iulia 2015”. Proiecte şi idei pentru dezvoltarea oraşului

Publicat

IMG_0505 Ediția a treia a cărții „Barometrul comunității locale. Municipiul Alba Iulia 2015” a fost lansată joi, la Universitatea „1 Decembrie 1918”. Principalele repere şi proiecte pentru dezvoltarea oraşului au fost prezentate de primarul Mircea Hava şi de coordonatorii lucrării. Volumul conţine rezultate ale unor analize referitoare la implicarea autorităţilor şi firmelor în dezvoltarea locală, dar şi opinia locuitorilor faţă de calitatea vieţii şi a turiştilor faţă de Cetatea istorică.

Proiectul Barometrului comunității locale este un instrument de lucru pentru dezvoltarea urbană, deocamdată unic la nivel național, care contribuie la diagnoza și evaluarea suportului și a priorităților comunitare față de proiecte de dezvoltare. Este un program de analiză și suport pentru dezvoltarea locală, reprezentând un complex de activități de cercetare, de diseminare a rezultatelor lor și de formare de stimulare a participării civile în Alba Iulia care se desfășoară conform Protocolului de colaborare nr. 64655/02.09.2014 dintre Universitatea „1 Decembrie 1918” și Municipiul Alba Iulia. În momentul de față, protocolul prevede ca barometrul să se realizeze din 2014 până în 2017.

Primarul Mircea Hava a explicat care este obiectivul acestei iniţiative.

Dintre oraşele şi municipiile din România, Alba Iulia a fost singurul oraş care a avut curajul să-şi facă un barometru de opinie. De ce a fost făcut? Din 2014, de când a început, din întrebările puse în barometru, multe lucruri se văd pe stradă. Ne interesează să întrebăm cetăţenii ce doresc, cum doresc, care este percepţia lor”, a spus primarul.

La rândul său, unul dintre coordonatorii lucrării, Lucian Marina, președintele Senatului UAB a dat detalii despre proiect.

„Este un proiect prin excelență de suport pentru dezvoltarea locală. Este o cercetare sociologică, dar care se dorește suport și furnizoare de soluții, idei pentru ezvoltarea locală. Este un proiect pe care îl vrem continuat. El este pentru o perioadă de 4 ani. În 2015 am avut plăcerea să lucrăm cu firme, cu consilierii locali. Ceea ce am făcut noi a fost să încercăm să punem pe masa municipalității dar nu numai, a celor care doresc binele acestui oraș, să punem o oglindă în care să ne vedem destul de bine. Am încercat să facem această lucrare pentru un public cât mai divers, dar am vrut să fie și un instrument de lucru. Acestă carte are rolul și de a impulsiona, a impulsiona proiecte și ideile sustenabile pentru acest oraș”, a transmis Lucian Marina.

Seria de publicații Barometrul comunității locale analizează și prezintă publicului larg și liderilor comunității, cele mai importante rezultate ale programului de cercetare dintr-un an calendaristic. În 2014, a fost lansată prima publicație, iar în 2015 al doilea. Cartea din 2015 analizează câteva teme importante pentru dezvoltarea locală, cum ar fi: poziționarea consilierilor locali față de dezvoltarea urbană, implicarea firmelor în dezvoltarea locală, studiul satisfacției locuitorilor față de calitatea vieții sub multiplele sale fațete și indicatori, prezentarea turiștilor și vizitatorilor față de Cetatea istorică, opiniile și propunerile populației tinere și altele.

Colectivul de autori este reprezentat de cadre didactice ale Universității, sociologi și economiști. În premieră, în 2015, sunt și absolvenți de sociologie, masteranzi, care au participat la realizarea unor capitole ale cărții. Experți din cadrul administrației locale, cei 21 de consilieri locali din mandatul trecut, 90 de profesori din Alba Iulia, 15 directori de școală, conducerea ISJ Alba și a Universității, 120 de studenți de la Sociologie, Asistență Socială, Terapie Ocupațională și de la masterul de Dezvoltare și managementul resurselor umane, 2000 de adulți, 1542 de elevi, 215 turiști și vizitatori și 230 de administratori de firme au avut contribuții decisive la finalizarea și succesul cererilor din 2015.

Ediţia din 2015 a fost coordonată de Lucian Marina și Mihai Pascaru.

Colectarea de date a fost făcută prin anchete şi chestionare online sau aplicate direct, la domiciliul locuitorilor. Proiectul a fost bugetat cu 80.000 de lei pe an, timp de patru ani, în total 320.000 de lei.

Au fost intervievaţi aproximativ 4000 de albaiulieni.

Lansarea barometrului a avut loc joi, la Amfiteatrul 9 al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Proiecte şi idei de dezvoltare a oraşului

În discursul său, la eveniment, primarul Mircea Hava a amintit câteva dintre proiectele şi ideile de dezvoltare ale oraşului identificate sau promovate şi prin acest barometru de opinie.

A amintit de grija pentru copii, de programul nou prin care elevii din clasa I au acces la cursuri de înot gratuit (la Bazinul Olimpic din Alba Iulia), dar de posibilitatea organizării şi a unor cursuri de schi, în programul „Şcoala după şcoală”.

În ceea ce priveşte locurile de muncă, peste 65% dintre cei care lucrează în Alba Iulia au domiciliul în împrejurimile oraşului. A explicat că a fost unul dintre motivele pentru care s-a dezvoltat AIDA – Transport Local.

S-a referit şi la extinderea reţelei de piste de biciclete. A spus că, în viitor, fiecare stradă nouă sau reparată va avea pistă de biciclete, însă pentru a realiza aceste idei, trebuie să existe consultare cu locuitorii (fie ei şoferi, pietoni sau biciclişti), părinţi şi copii.

În ceea ce priveşte noul barometru (cel din acest an), primarul spune că vor fi mai multe întrebări. Se vor consulta locuitorii în legătură cu asociaţia de dezvoltare, AIDA TL, transportul local, astfel încât, de exemplu, să poată fi scurtată durata deplasării între Alba Iulia și Sebeș. Alt subiect va fi ce preferă albaiulienii pentru dezvoltarea orașului: fabrici (investiții în producție) sau turism. Vor fi consultaţi şi în ceea ce priveşte şcolile din oraş, spaţiile verzi şi cele pentru relaxare, detalii din sistemul de asistenţă socială.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement