Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: A fost lansat „Barometrul comunității locale. Municipiul Alba Iulia 2015”. Proiecte şi idei pentru dezvoltarea oraşului


Publicat

IMG_0505Ediția a treia a cărții „Barometrul comunității locale. Municipiul Alba Iulia 2015” a fost lansată joi, la Universitatea „1 Decembrie 1918”. Principalele repere şi proiecte pentru dezvoltarea oraşului au fost prezentate de primarul Mircea Hava şi de coordonatorii lucrării. Volumul conţine rezultate ale unor analize referitoare la implicarea autorităţilor şi firmelor în dezvoltarea locală, dar şi opinia locuitorilor faţă de calitatea vieţii şi a turiştilor faţă de Cetatea istorică.

Proiectul Barometrului comunității locale este un instrument de lucru pentru dezvoltarea urbană, deocamdată unic la nivel național, care contribuie la diagnoza și evaluarea suportului și a priorităților comunitare față de proiecte de dezvoltare. Este un program de analiză și suport pentru dezvoltarea locală, reprezentând un complex de activități de cercetare, de diseminare a rezultatelor lor și de formare de stimulare a participării civile în Alba Iulia care se desfășoară conform Protocolului de colaborare nr. 64655/02.09.2014 dintre Universitatea „1 Decembrie 1918” și Municipiul Alba Iulia. În momentul de față, protocolul prevede ca barometrul să se realizeze din 2014 până în 2017.

Primarul Mircea Hava a explicat care este obiectivul acestei iniţiative.

Dintre oraşele şi municipiile din România, Alba Iulia a fost singurul oraş care a avut curajul să-şi facă un barometru de opinie. De ce a fost făcut? Din 2014, de când a început, din întrebările puse în barometru, multe lucruri se văd pe stradă. Ne interesează să întrebăm cetăţenii ce doresc, cum doresc, care este percepţia lor”, a spus primarul.

La rândul său, unul dintre coordonatorii lucrării, Lucian Marina, președintele Senatului UAB a dat detalii despre proiect.

„Este un proiect prin excelență de suport pentru dezvoltarea locală. Este o cercetare sociologică, dar care se dorește suport și furnizoare de soluții, idei pentru ezvoltarea locală. Este un proiect pe care îl vrem continuat. El este pentru o perioadă de 4 ani. În 2015 am avut plăcerea să lucrăm cu firme, cu consilierii locali. Ceea ce am făcut noi a fost să încercăm să punem pe masa municipalității dar nu numai, a celor care doresc binele acestui oraș, să punem o oglindă în care să ne vedem destul de bine. Am încercat să facem această lucrare pentru un public cât mai divers, dar am vrut să fie și un instrument de lucru. Acestă carte are rolul și de a impulsiona, a impulsiona proiecte și ideile sustenabile pentru acest oraș”, a transmis Lucian Marina.

Seria de publicații Barometrul comunității locale analizează și prezintă publicului larg și liderilor comunității, cele mai importante rezultate ale programului de cercetare dintr-un an calendaristic. În 2014, a fost lansată prima publicație, iar în 2015 al doilea. Cartea din 2015 analizează câteva teme importante pentru dezvoltarea locală, cum ar fi: poziționarea consilierilor locali față de dezvoltarea urbană, implicarea firmelor în dezvoltarea locală, studiul satisfacției locuitorilor față de calitatea vieții sub multiplele sale fațete și indicatori, prezentarea turiștilor și vizitatorilor față de Cetatea istorică, opiniile și propunerile populației tinere și altele.

Colectivul de autori este reprezentat de cadre didactice ale Universității, sociologi și economiști. În premieră, în 2015, sunt și absolvenți de sociologie, masteranzi, care au participat la realizarea unor capitole ale cărții. Experți din cadrul administrației locale, cei 21 de consilieri locali din mandatul trecut, 90 de profesori din Alba Iulia, 15 directori de școală, conducerea ISJ Alba și a Universității, 120 de studenți de la Sociologie, Asistență Socială, Terapie Ocupațională și de la masterul de Dezvoltare și managementul resurselor umane, 2000 de adulți, 1542 de elevi, 215 turiști și vizitatori și 230 de administratori de firme au avut contribuții decisive la finalizarea și succesul cererilor din 2015.

Ediţia din 2015 a fost coordonată de Lucian Marina și Mihai Pascaru.

Colectarea de date a fost făcută prin anchete şi chestionare online sau aplicate direct, la domiciliul locuitorilor. Proiectul a fost bugetat cu 80.000 de lei pe an, timp de patru ani, în total 320.000 de lei.

Au fost intervievaţi aproximativ 4000 de albaiulieni.

Lansarea barometrului a avut loc joi, la Amfiteatrul 9 al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Proiecte şi idei de dezvoltare a oraşului

În discursul său, la eveniment, primarul Mircea Hava a amintit câteva dintre proiectele şi ideile de dezvoltare ale oraşului identificate sau promovate şi prin acest barometru de opinie.

A amintit de grija pentru copii, de programul nou prin care elevii din clasa I au acces la cursuri de înot gratuit (la Bazinul Olimpic din Alba Iulia), dar de posibilitatea organizării şi a unor cursuri de schi, în programul „Şcoala după şcoală”.

În ceea ce priveşte locurile de muncă, peste 65% dintre cei care lucrează în Alba Iulia au domiciliul în împrejurimile oraşului. A explicat că a fost unul dintre motivele pentru care s-a dezvoltat AIDA – Transport Local.

S-a referit şi la extinderea reţelei de piste de biciclete. A spus că, în viitor, fiecare stradă nouă sau reparată va avea pistă de biciclete, însă pentru a realiza aceste idei, trebuie să existe consultare cu locuitorii (fie ei şoferi, pietoni sau biciclişti), părinţi şi copii.

În ceea ce priveşte noul barometru (cel din acest an), primarul spune că vor fi mai multe întrebări. Se vor consulta locuitorii în legătură cu asociaţia de dezvoltare, AIDA TL, transportul local, astfel încât, de exemplu, să poată fi scurtată durata deplasării între Alba Iulia și Sebeș. Alt subiect va fi ce preferă albaiulienii pentru dezvoltarea orașului: fabrici (investiții în producție) sau turism. Vor fi consultaţi şi în ceea ce priveşte şcolile din oraş, spaţiile verzi şi cele pentru relaxare, detalii din sistemul de asistenţă socială.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cinci oameni de fotbal din Alba au obținut o performanță istorică pentru o echipă din Sibiu. Campionii noștri de la Șelimbăr

Publicat

Performanta importanta realizata de cinci oameni de fotbal din Alba la echipa Viitorul Șelimbăr din județul Sibiu. Au reușit să o promoveze în Liga a II-a.

Viitorul Șelimbăr, una dintre echipele care a scris o fila importanta de istorie în sezonul de Liga a III-a recent încheiat, a avut în componenta echipei și cinci membrii în staff din județul Alba.

Pe lângă faptul că au reușit sa promoveze în Liga a II-a cei de la Viitorul Șelimbăr au încheiat sezonul fără înfrângere, fiind singura formație din România cu 16 victorii și doua remize.

Campionii noștri de la Șelimbăr

Cei cinci membrii din staff-ul nou-promovatei în Liga a II-a sunt președintele Claudiu Furdui, implicat și el în trecut în fotbalul județean la ASC Pianu și Mureșul Vintu de Jos, acesta fiind alaturi de Viitorul Șelimbăr încă din Liga a IV-a.

Ofițerul de presă Cătălin Crăciun (fost jurnalist de sport la Alba 24, director sportiv la Mureșul Vintu de Jos, Performanța Ighiu sau ofițer de presa la FC Unirea Alba Iulia).

Mijlocașul Daniel Tătar, originar din Blaj, fostul jucător al Unirii Alba Iulia s-a stabilit la Sibiu de câțiva ani și a pus umărul serios la performanța izbutita de echipa din Șelimbăr.

Andrei Roșu, jucătorul crescut de Alexandru Kalanyos, trecut și prin curtea celor de la FCSB a fost om de baza la echipa antrenata de fostul fundaș stânga al Unirii Alba Iulia, Florin Maxim.

Fundașul stânga Daniel Groza, este originar din Daia Română.

Fotbalistul, trecut prin curtea celor de la Dinamo București a pus și el umărul la performanta grupării din Șelimbăr în special în prima parte a sezonului.

În retur o accidentare l-a ținut departe de dreptunghiul verde.

Viitorul Șelimbăr a promovat în Liga a II-a după meciurile de baraj cu Crișul Chișineu-Criș și Măgura Cisnădiei.

Acum formația de lângă Sibiu se pregătește de meciuri cu echipele de tradiție a țării noastre.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Date oficiale: 69 cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. 30 decese, 229 pacienți la ATI. Situația din 13 iunie

Publicat

Au fost raportate 69 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise duminică, 13 iunie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 30 decese noi, 21 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății. 229 de pacienți sunt internați la ATI.

Citește și ALBA: Șase cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

Până astăzi, 13 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.726 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.044.237 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 69 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

JudețNumăr de cazuri confirmate(total)Număr de cazuri nou confirmateIncidența  înregistrată la 14 zile
Alba2125770,22
Arad2365200,13
Argeș2741050,17
Bacău2604810,06
Bihor2926410,17
Bistrița-Năsăud1186810,05
Botoșani1416730,07
Brașov4366900,12
Brăila1328300,1
Buzău1257700,07
Caraș-Severin1147100,17
Călărași1005130,05
Cluj5751460,14
Constanța4292820,09
Covasna854920,11
Dâmbovița2248630,1
Dolj2661420,08
Galați2762600,14
Giurgiu1101500,07
Gorj9206-1**0,02
Harghita827620,08
Hunedoara2286300,06
Ialomița1077810,11
Iași4238230,08
Ilfov4507850,12
Maramureș2038220,06
Mehedinți833200,07
Mureș2394410,11
Neamț1895310,13
Olt1459610,09
Prahova3532050,25
Satu Mare1297800,05
Sălaj1094120,08
Sibiu2649300,15
Suceava2420110,07
Teleorman1370810,11
Timiș5430950,11
Tulcea843100,05
Vaslui1597400,08
Vâlcea1642750,12
Vrancea1068510,07
Mun. București18356640,14

Până astăzi, 31.834 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 12.06.2021 (10:00) – 13.06.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 30 de decese (14 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Constanța, Iași, Mehedinți, Olt și Municipiul București.

21 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate.

Astfel, 1 deces s-a produs în luna octombrie 2020, 8 în noiembrie 2020, 4 în decembrie 2020, 1 în ianuarie 2021, 4 în martie 2021 și 3 în aprilie 2021, în județele Argeș, Bihor, Olt și Iași.

Dintre cele 30 de decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 la categoria 50-59 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.172. Dintre acestea, 229 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.109.383 de teste RT-PCR și 1.283.203 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 9.543 de teste RT-PCR (3.361 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.182 la cerere) și 6.311 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 2.842 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.459 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 22.515 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 74 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Șase cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Publicat

Au fost înregistrate șase cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba duminică, 13 iunie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.369 de persoane au fost confirmate pozitiv. De asemenea, 20.566 de persoane s-au vindecat și au fost înregistrate 704 decese.

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 164 probe, la SJU. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 222.095.

Lista localităților cu cazuri confirmate în ultimele 24 de ore:

Alba Iulia – 1

Baia de Arieș – 1

Câmpeni – 1

Cetatea de Baltă – 1

Ciugud – 1

Gârda de Sus – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,22 (anterior 0,24):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 32 cazuri – 0,42 (anterior 0,43)

Câmpeni – 3 cazuri – 0,41 (anterior 0,55)

Blaj – 7 cazuri – 0,34 (anterior 0,39)

Sebeș – 11 cazuri – 0,33 (anterior 0,30)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,26)

Abrud – 1 caz – 0,19 (anterior 0,19)

Cugir – 4 cazuri – 0,16 (anterior 0,16)

Teiuș – 1 caz – 0,14 (anterior 0,14)

Aiud – 1 caz – 0,04 (anterior 0,04)

Ocna Mureș – 0 cazuri – 0,00 (anterior 0,00)

Zlatna – 0 cazuri – 0,00 (anterior 0,13)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 5 cazuri – 1,92 (anterior 1,92)

Gârda de Sus – 2 cazuri – 1,32 (anterior 1,32)

Crăciunelu de Jos – 2 cazuri – 0,94

Cetatea de Baltă – 2 cazuri – 0,65

Ciugud – 2 cazuri – 0,62

Roșia de Secaș – 1 caz – 0,62

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tranzacția prin care Orange înghite Telekom România a ajuns pe masa Comisiei Europene. Ce schimbări ar produce în piața telecom

Publicat

Tranzacția prin care Orange va prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) a fost notificată oficial în această lună la Comisia Europeană, arată datele Executivului european.

Potrivit Hotnews.ro dacă tranzacția este aprobată, românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni în acest an clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Orange România a anunțat în 9 noiembrie 2020 că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (“TKR”), într-o tranzacție care va accelera, în mod semnificativ, strategia Orange de a deveni prima alegere a clienților pentru servicii convergente pe piața locală.

Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 milioane €, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane €, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți.

Telekom România este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane €, raportată în 2019.

Prin infrastructura de rețea pe care o deține, TKR oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării.

De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile.

Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.

Datele Comisiei Europene arată că tranzacția Orange-Telekom România Communications (fostul Romtelecom) a fost notificată oficial în data de 8 iunie 2021.

Data provizorie stabilită pentru luarea unei decizii de către Comisia Europeană este 13 iulie 2021.

Ce s-ar schimba în piața de comunicații prin preluarea operațiunilor fixe ale Telekom de către Orange

Orange a anunțat în data de 9 noiembrie 2020 că a semnat cu grupul elen OTE acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro.

Telekom Romania Communications este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

Dacă tranzacția primește aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței, ar însemna că românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate