Actualitate
Bilanţ la IPJ Alba pe primele șase luni: Cu 15% mai puține infracțiuni decât anul trecut. 55 de accidente rutiere grave și mai multe infracţiuni descoperite în flagrant
Poliţiştii din Alba şi-au prezentat, vineri, activitatea pe primele șase luni ale anului 2015. Din datele IPJ Alba, în perioada menționată au fost sesizate cu 15 % mai puţine infracţiuni, comparativ cu perioada similară a anului 2014. A scăzut numărul infracțiunilor judiciare şi a crescut numărul infracțiunilor constatate în flagrant delict.
Vineri, 31 iulie, sub coordonarea chestorului principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, a avut loc evaluarea activităţii şi rezultatelor obţinute în semestrul I 2015, de poliţiştii din Alba.
Din analiza datelor statistice rezultă că în primele șase luni ale anului 2015, în judeţul Alba au fost sesizate 4.917 infracţiuni, cu 15,8% mai puţine faţă de primele șase luni 2014.
După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 18% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 12,2% în mediul rural.
Numărul infracţiunilor descoperite în flagrant a crescut faţă de sem. I 2014, cu 4,6% (de la 636 la 665 infracţiuni).
În anul 2015 au fost sesizate 4 infracţiuni grave comise cu violenţă, respectiv o infracţiune de omor şi 3 infracţiuni de tentativă de omor. Aceste fapte au fost comise în mod spontan, în anturajul apropiat sau familie.
Infracțiunile de lovire sau alte violenţe sesizate şi infracţiunile de ameninţare au scăzut cu 27,4% (de la 887 la 644 infracţiuni) respectiv cu 42,9% (de la 294 la 202 infracţiuni).
Infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 19,73%. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii au scăzut cu 22 %.
În semestrul I 2015 au fost înregistrate 19 infracţiuni de tâlhărie, nefiind înregistrate tâlhării urmate de moartea victimei.
Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în primul semestru din anul 2015 au fost înregistrate 8 dosare penale. Cu ocazia investigaţiilor efectuate în cadrul dosarelor penale au fost recuperate 35 de artefacte, clasabile în categoria Tezaur.
În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico – financiare, în semestrul I 2015 au fost constatate 1.811 astfel de infracţiuni, pentru care au fost sau sunt în curs de cercetare, 452 de persoane.
În aceeaşi perioadă, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au soluţionat 341 de dosare şi au organizat acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, dintre care două de amploare.
S-a acţionat pentru descoperirea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmări deosebite, fiind administrate probe în 50 dosare complexe.
Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.
În semestrul I 2015, au fost sesizate cu 6 % mai puţine infracţiuni stradale, reprezentând 2,9% din totalul infracţiunilor sesizate. Dintre acestea 96% au fost comise în mediul urban, iar 2,9% în mediul rural. Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc furturi din auto şi din societăţi comerciale.
În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 1.616 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiunile de furt (23 % din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural).
Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în semestrul I 2015, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune ”Scutul pădurii 2014”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.
Au fost aplicate 186 de sancţiuni contravenţionale, confiscată cantitatea de 4.121 m.c. material lemnos, cu 3.095 metri cubi mai mulţi decât în primele 6 luni din anul 2014. Totodată, au fost înregistrate 124 de dosare penale şi au fost soluţionate 102.
În urma activităţilor specifice efectuate s-a reuşit identificarea a 68 de persoane aflate în urmărire. La finalul perioadei analizate se aflau în evidenţa inspectoratului 127 de persoane urmărite (din care 69 urmărite internaţional).
La începutul anului 2015 existau în lucru 41 de cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 32 cadavre cu identitate necunoscută.
Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 38 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 27 minori şi 11 majori. Au fost soluţionate 41 cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 27 minori.
La sfârşitul semestrului I 2015 au rămas în evidenţă 38 de persoane dispărute, din care 4 minori, pentru 3 dintre ei existând date certe că s-au înecat. De asemenea se mai află în evidenţă 5 persoane cu identitate necunoscută şi 32 de cadavre cu identitate necunoscută.
Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în semestrul I 2015, au fost înregistrate 5.352 apeluri. Dintre acestea, 3.747 (70%) apeluri au fost din mediul urban, iar 1.605 (30%) din mediul rural.
Pe linie de poliţie rutieră, în primele 6 luni 2015, prioritatea Serviciului Rutier a fost reducerea accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora.
Au fost înregistrate 55 de accidente rutiere grave soldate cu 3 morţi, 62 de răniţi grav şi 27 de răniţi uşor.
Citește și UPDATE | FOTO: ACCIDENT pe DN1, între Teiuş și Alba Iulia. Impact între un autocar MApN şi o autocisternă. Un subofițer a DECEDAT
Principalele 4 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, nerespectarea distanţei dintre vehicule, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate vehiculelor.
În mediul urban s-au produs 32 de accidente grave de circulaţie soldate cu decesul a 4 persoane, 37 răniţi grav și 12 răniți ușor, iar în mediul rural s-au produs 23 de accidente grave de circulaţie, soldate cu decesul a 4 persoane, rănirea gravă a 10 persoane și rănirea ușoară a 5 persoane.
Au fost constatate 387 de infracţiuni, din care 226 la regimul circulaţiei şi 161 de altă natură.
Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 81 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 53 de infracţiuni.
S-au aplicat 26.022 contravenţii, iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 11.641 contravenţii, din care 59 cu viteza de peste 50 km/h.
Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 1.122 permise de conducere şi au fost retrase 731 certificate de înmatriculare.
În intervenţia avută, chestorul principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba le-a cerut poliţiştilor din structurile de poliţie rutieră şi celor de ordine publică, să intensifice acţiunile pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, atât pe drumurile naţional europene cât şi pe celelalte categorii de drumuri, cu o atenţie sporită pentru prevenirea accidentelor în mediul rural. Totodată vor fi intensificate activităţile specifice pentru combaterea indisciplinei rutiere şi vor fi organizate acţiuni punctuale care vor viza verificarea transportatorilor de mărfuri şi persoane.
Rămân prioritare acţiunile pentru combaterea delictelor silvice şi a faptelor de evaziune fiscală, iar şeful inspectoratului le-a recomandat poliţiştilor din subordine să organizeze, în continuare, acţiuni comune cu celelalte organe de aplicare a legii.
Ioan Nicolae Căbulea a dispus continuarea activităţilor de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului şi a celor stradale dar şi intervenţia promptă şi verificarea cu celeritate a sesizărilor cetăţenilor.
Totodată a subliniat importanţa prezenţei poliţiştilor în comunitate, astfel încât cetăţenii să beneficieze, în mod constant, de un climat de normalitate şi siguranţă publică.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News