Eveniment
Biserica Catolică este gata să accepte o singură dată pentru Paște. Declarație surprinzătoare a Papei Francisc
Biserica Catolică este gata să accepte o singură dată pentru Paște, a afirmat sâmbătă, Papa Francisc. Această sărbătoare religioasă este celebrată la date diferite de creștini, în funcție de calendarele religioase folosite, notează AFP.
”Biserica Catolică este dispusă accepte data dorită de toți, o dată a unității”, a declarat el improvizând și îndepărtându-se de textul omiliei rostite la liturghia de închidere a săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor.
”Într-o manieră providențială, Paștele va fi celebrat în acest an în aceeași zi în calendarele gregorian și iulian, tocmai în cursul acestei aniversări ecumenice”, a spus papa referindu-se la Conciliul de la Niceea, care a avut loc în urmă cu 1700 de ani și este considerat primul conciliu care a avut ca scop rezolvarea problemelor dintre diferitele biserici.
”Îmi reînnoiesc apelul ca această coincidență să servească drept aducere aminte tuturor creștinilor să facă un pas decisiv spre unitate și asta în jurul unei date comune pentru Paște”, a adăugat suveranul pontif, citat de Agerpres.
Vezi și: Când pică Paștele în 2025: sărbătoare comună pentru ortodocși și catolici. Cum se calculează data
Ziua în care se sărbătorește Paștele este calculată în general, în funcție de biserică, după calendarul iulian sau gregorian, ducând uneori la diferențe de câteva săptămâni.
Cum se calculează data sărbătorii de Paște și de ce sunt diferențe între catolici și ortodocși
În cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit că Paştele vor fi serbate totdeauna în prima duminică de după prima noapte cu Lună plină de după echinocţiul de primăvară.
Diferența apare la faptul că Biserica Catolică calculează data Paştelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocţiul de primăvară, în timp ce ortodocşii calculează în funcţie de luna plină astronomică.
Ca o cutumă ar fi de amintit că dacă data Paştelui, calculată după regula amintită, cade în aceeaşi zi ca şi Paştele evreiesc, atunci Paştele creştinilor trebuie amânat cu o săptămână.
Sinodul de la Niceea a mai stabilit şi că data Paştelui din fiecare an va fi calculată de către Patriarhia din Alexandria, iar aceasta o va comunica, la timpul potrivit, şi celorlalte Biserici creştine.
Învierea Domnului a fost sărbătorită peste tot la aceeaşi dată până la introducerea calendarului gregorian, în 1582, în urma reformei efectuate de Papa Grigorie al XIII-lea.
Introducerea calendarului gregorian a corectat calendarul iulian pentru că anul mediu era mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocţiul de primăvară să se mute înapoi în anul calendaristic.
În Orient, din motive religioase ce au apărut odată cu Marea Schismă din 1054, cele mai multe biserici au refuzat să accepte, timp de sute de ani, calendarul gregorian care (mai avansat cu 13 zile față de cel iulian).
O singură dată pentru Paște: s-a mai încercat
În anul 1924 s-a hotărât, la Constantinopol, o adaptare a tuturor Bisericilor Ortodoxe la calendarul gregorian.
Nu toate au acceptat, astfel că Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă păstrează calendarul neîndreptat.
Din acest motiv, pentru a menţine o unitate ortodoxă în serbarea Paştelui, din anul 1927, s-a decis ca toate bisericile ortodoxe să sărbătorească Paştele după calendarul iulian.
Timp de zece ani de la această hotărâre, românii ortodocşii au serbat Paştele o dată cu romano-catolicii.
Ulterior, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să revină asupra deciziei şi să serbeze Paştele o dată cu ortodocşii care serbează Paştele după calendarul vechi.
Vaticanul a lăsat libertate minorităţilor catolice din ţări cu majoritate ortodoxă să serbeze Paştele o dată cu ortodocşii. În România, doar greco-catolicii au respectat această recomandare.
Astfel, greco-catolicii sărbătoresc Paștele alături de ortodocși, grație acestei recomandări a Vaticanului conform căreia acolo unde sunt minoritari, supușii Sfântului Scaun pot să stabilească data sărbătorii alături de majoritari. Roman-catolicii nu au acceptat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News