Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

BLAJ: Drumul scriitorilor, o călătorie de descoperire a locurilor, oamenilor și a istoriei. Joc cu indicii pentru elevi

Publicat

Cinci echipe de tineri, a câte 10 participanți, vor porni pe urmele a 7 scriitori din jurul Blajului, într-un joc de pistă derulat online sau pe bicicletă, cu respectarea limitărilor impuse de starea de alertă și măsurile de distanțare.

„Drumul scriitorilor” sau „Via Scriptorum” este o călătorie de descoperire a locurilor, oamenilor și a istoriei Blajului.

Tinerii participanți, cu vârste între 14-20 de ani, vor avea de rezolvat o serie de probe amuzante și creative, pășind pe urmele a șapte scriitori din împrejurimile cunoscutului oraș al școlilor. Să înveți să mergi pe picioroange ca să treci de noroaie, așa cum povestea Ion Agârbiceanu, să cauți să identifici copacii din grădina botanică a fostului Liceu de băieți din Blaj, descriși în memoriile sale de psihologul Nicolae Mărgineanu sau să pornești cu caiacul pe Târnava, ascultând cuvintele despre călătoria noastră prin viață rostite cândva de episcopul Demetriu Radu, co-președinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, sunt doar trei exemple din probele unui joc de pistă inedit, creat în principal de elevi ai Colegiului Național „I.M. Clain” din Blaj, sub coordonarea prof. Ana Comșa și prof. Iulia Tarko, a profesoarei Delia Iorga, de la Școala gimnazială „Ioan Maiorescu” din Bucerdea Grânoasă și a regizoarei Anca Berlogea-Boariu.

Jocul a fost pregătit în primăvară și a fost deja testat de echipele de lucru în luna iulie, sub coordonarea profesorilor Marius Iorga și Cornelia Mărginean, membri ai asociației Running&Cycling Club, Blaj. Fiecare traseu de bicicletă a fost testat în prealabil de Marius Iorga, care a trasat și o hartă. Deși în carantină și întâlnindu-se pe zoom, tinerii au conceput cu inventivitate și pasiune traseul cultural-educativ cu jocuri de pistă („căutare de comori”) și activități creative pentru colegii lor.

Cele cinci drumuri și jocuri traversează localitățile natale a șapte scriitori din împrejurimi, dintre care doi au fost episcopi. Aceștia sunt Ion Agârbiceanu (1882-1963) în Cenade, Ion Brad (1929-2019) și Timotei Cipariu (1805-1887) în Pănade, Ioan Maiorescu (1811-1864) în Bucerdea Grânoasă, episcopul Demetriu Radu (1861-1920) la Rădești, psihologul Nicolae Mărgineanu (1905-1980) la Obreja și fericitul episcop Ioan Suciu (1907-1953) la Blaj. Fiecare traseu include și un atelier creativ cu artiști și invitați supriză, prima fiind regizoarea Ana Mărgineanu care va însoți grupul de tineri în călătoria spre Obreja, pe urmele bunicului ei, în data de 1 august.

Calendarul turelor:

1 august – Din Blaj spre Obreja, pe urmele psihologului Nicolae Mărgineanu și a fericitului Ioan Suciu

3-4 august – Din Blaj spre Cenade, pe urmele lui Ion Agârbiceanu

7 august – Din Blaj la Pănade și retur, pe urmele lui Timotei Cipariu și ale lui Ion Brad

11 august – din Blaj la Bucerdea Grânoasă, pe urmele lui Mihai Eminescu și ale lui Ioan Maiorescu

14 august- Blaj-Rădești, pe urmele episcopului Demetriu Radu

Proiectul cultural este derulat de asociația Signis România, în colaborare cu Colegiul Național „I.M. Clain”, Blaj și asociația Running&Cycling Club Blaj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj, Biblioteca Municipală Blaj, asociația Zileos din Oradea și alte cinci școli și licee, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, pentru promovarea culturii scrise.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax