Connect with us
Advertisement

Eveniment

Bugetarii, favorizați și în șomaj tehnic față de angajații din mediul privat. Câți bani vor încasa

bani

Publicat

Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de joi că la Ministerul Muncii a fost realizată o variantă de proiect de ordonanță pentru reducerea activității în sectorul bugetar, care prevede că angajații din instituțiile administrației centrale și locale se vor împărți și vor lucra jumatate din lună, iar în cealaltă jumătate vor fi plătiți cu 75% din salariul de bază.

Potrivit declarației lui Orban, măsura de intrare în șomaj tehnic a bugetarilor se ia deoarece ”toți trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie”, însă prin modul în care este gândită și de această dată este favorizat angajatul de la Stat.

Astfel, un bugetar va primi 75% dintr-un salariu care, în majoritatea cazurilor este peste 5.000 de lei, în timp ce angajații din mediul privat primesc 75% din salariul de încadrare care, la cei mai mulți înseamnă salariul minim brut pe economie, adică 2.230 lei.

Iar diferențele nu se opresc aici. Prin actuala variantă a proiectului de ordonanță, bugetarii vor primi salariul întreg pentru 2 săptămâni şi 75% din salariu pentru cealaltă jumătate a lunii. În consecință, reducerea totală a veniturilor lunare va fi de doar 12,5% și nu 25%, ca în cazul angajaților din privat.

Nu în ultimul rând, o altă ”dublă măsură” va fi, cel mai probabil, în momentul ridicării stării de urgență, când privatul are posibilitatea să renunțe definitiv la angajat, pentru că ordonanţa privind şomajul tehnic nu cuprinde prevederi care să-i poată obliga pe angajatori să-i reîncadreze pe cei trimişi în şomaj tehnic, în timp ce bugetarii vor reveni cu toții la programul normal deoarece, în acest sector, concedierile se fac după lungi runde de negocieri cu sindicatele.

Proiectul de ordonanță nu a fost adoptat în ședința de guvern de joi, deoarece s-a luat hotărârea să mai fie discutat de membrii cabinetului.

”Vă solicit să analizați proiectul de OUG inițiat de doamna Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. (…) Sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize. Am hotărât să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți”, a declarat premierul.

Potrivit aceluiași proiect de ordonanță de Guvern, prevederile șomajului tehnic nu se vor aplica personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din Ministerul Muncii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement