Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Burse în străinătate de până la 2000 de euro pentru studenți, profesori și cercetători. Condiții, domenii, locații de studiu

Publicat

În anul universitar 2023-2024 vor fi disponibile burse în 40 de țări, de până la 2000 de euro, pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, respectiv postdoctorale și de cercetare.

Ministerul Educației a stabilit, prin ordin publicat în Monitorul Oficial, domeniile de activitate, criteriile de accesare și valoarea burselor în funcție de țară.

În total, se vor acorda 540 de luni de bursă, cu stagii între 2 luni și 10 luni, potrivit edupedu.ro.

Din total, pentru masterat și doctorat vor fi 340 de luni de stagii în străinătate, iar pentru stagii postdoctorale și de cercetare – 200 de luni.

Cine se poate înscrie

La concursul național pentru acordarea burselor în străinătate se pot înscrie cetățenii români, cu domiciliul stabil în România, din instituții de învățământ superior de stat și particular acreditate, din Academia Română și din institutele de cercetare din subordinea sau din structura acestora.

Condiții:

  • sunt studenți în ultimul an la studii universitare de licență
  • sunt studenți la studii universitare de masterat
  • sunt studenți doctoranzi
  • sunt cadre didactice titulare din instituțiile de învățământ superior de stat și particular acreditate
  • sunt cercetători.

Valoarea burselor și domenii de specializare

Valoarea burselor este între 1200 de euro pe lună și 2000 de euro lunar.

  • Burse de 1200 de euro pe lună: Bulgaria, India, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria
  • Burse de 1400 de euro pe lună: Albania, Cehia, Hong Kong, Mexic
  • Burse de 1500 de euro pe lună: Croația, Egipt, Estonia, Grecia, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia
  • Burse de 1600 de euro pe lună: Cipru, Spania
  • Burse de 1800 de euro pe lună: Australia, Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Țările de Jos
  • Burse de 2000 de euro pe lună: Statele Unite ale Americii, Canada, Elveția, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Singapore, Suedia, Coreea de Sud

Domenii de interes

Cum se acordă bursele

Pentru acordarea burselor, se organizează concurs național, de către Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii.

La concursul național, înscrierile se fac prin depunerea unui dosar de candidatură la Registratura Agenției de Credite și Burse de Studii (pri poștă/prin curier/online).

Pe lângă formularul de cerere completat și copii după cartea de identitate sau pașaport și certificat de căsătorie, dacă este cazul, la înscriere candidații mai prezintă:

  • curriculum vitae și, în copie, foi matricole, situații școlare, diplome — licență, studii aprofundate, masterat, doctorat —, lista de lucrări comunicate/ publicate în țară și/sau în străinătate, alte diplome/premii/ certificate sau atestări ale participării la manifestări științifice/ artistice/sportive
  • adeverință care atestă calitatea candidatului
  • acceptul instituțiilor de învățământ superior/institutelor de cercetare din străinătate
  • proiect de studiu/cercetare/creație artistică ce justifică, în 5-10 pagini, activitatea pe durata stagiului de bursă; proiectul va fi structurat cu evidențierea următoarelor: motivație, justificare, obiective clare, precise, fezabilitate, activități prevăzute în vederea realizării obiectivelor;  mod de valorificare a rezultatelor obținute în timpul stagiului; bibliografie selectivă
  • adeverința medicală care atestă faptul că persoana este declarată aptă pentru efectuarea stagiului în străinătate
  • dovada achitării taxei de procesare a dosarului de candidatură (se stabilește prin ordinul ministrului educației).

Evaluarea candidaturilor

Candidaturile depuse sunt evaluate pe baza baremelor elaborate pe categorii de candidați și aprobate prin decizie a conducătorului Agenției de Credite și Burse de Studii.

Candidatul va susține și un interviu fizic sau online.

Selecția și nominalizarea candidaților se fac de Consiliul Agenției de Credite și Burse de Studii, pe baza punctajelor obținute.

Evaluarea academică a dosarului de concurs are o pondere de 70%, iar interviul 30%, la punctajul final.

Punctajul minim este de 70 de puncte.

Persoanele declarate neeligibile pot depune contestații, iar rezultatele finale se publică pe site-ul www.roburse.ro și la avizierul instituției.

Candidații acceptați devin beneficiari ai burselor și primesc finanțare numai după emiterea de către ministrul educației a ordinului nominal.

Candidații nominalizați vor depune la sediul Agenției de Credite și Burse de Studii următoarele documente:

  • cererea de plecare în străinătate
  • documentele de accept de la universitatea/ instituțiile din străinătate, din care să reiasă data începerii și durata stagiului
  • dovada obținerii vizei de intrare, dacă este cazul
  • contractul încheiat între candidatul acceptat și Agenția de Credite și Burse de Studii, în 2 exemplare originale.

Cheltuieli suportate de beneficiari

Bursele se acordă în euro, în tranșe, la două luni, în conturile internaționale ale beneficiarilor, de Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii.

Cheltuielile de transport internațional din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată într-un an universitar, se suportă în lei de Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii.

Orice modificare privind biletele de transport internațional achiziționate de Agenția de Credite și Burse de Studii va fi suportată de către bursier din fonduri proprii.

Cheltuielile pentru obținerea vizei de intrare în țara respectivă și, eventual, de tranzit ori de ieșire sunt suportate de către bursier, care va face personal demersurile necesare în acest sens.

În termen de 30 de zile de la terminarea stagiului de bursă aprobat, bursierul are obligația de a transmite documentele necesare pentru decontarea sumelor primite în lei și în valută.

În cazuri temeinic justificate, bursierul poate solicita în scris aprobarea amânării decontului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax