Eveniment
Calcule politice și jocuri de culise pentru candidaturile la Primăria Alba Iulia. Cine i-ar putea lua locul lui Gabriel Pleșa
Au început calculele pentru atacarea celei mai importante primării din județ, cea de la Alba Iulia. Mai sunt doi ani până la alegeri, dar partidele din Alba caută soluții cu privire la numele candidaților, în condițiile în care este nevoie de timp pentru a construi un contracandidat pentru actualul primar, Gabriel Pleșa.
PNL, PSD, USR și AUR sunt cotate cu șanse mari să intre în viitorul consiliu local, dar lupta pentru postul de primar se va duce cel mai probabil între primele trei.
Jocurile din PNL
La doi ani de la alegeri, PNL pare a nu-și reveni din șocul pierderii alegerilor în principalul fief din județ. Oficial, partidul nu a avansat nici un nume pentru postura viitoare de candidat.
Asta nu înseamnă că nu există discuții în interior. Sursele Alba24 spun că liberalii au reanalizat apropierea de primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, pe care l-ar putea opune lui Gabriel Pleșa (USR). Asta dacă Damian ar accepta să candideze pentru PNL.
O a doua variantă discutată la nivel înalt în partid este chiar apropierea de Gabriel Pleșa și re-cooptarea lui în PNL, însă liderii partidului consideră că acesta nu a avut o prestație suficient de bună până acum, pentru a fi sigur de un nou mandat. Astfel, ar fi o variantă riscantă.
În aceste condiții, Pleșa ar putea primi o propunere de intrare în PNL pe un loc eligibil la Parlament, lăsând locul liber pentru candidatul liberal. De asemenea, în această variantă, Pleșa ar trebui să îl susțină pe acesta, indiferent cine va fi.
Dacă nici una dintre variante nu va merge, PNL Alba ar putea fi nevoit să îl împingă la primărie chiar pe președintele Ion Dumitrel, în încercarea de a nu pierde din nou orașul.
Acesta nu a confirmat public niciodată că ar dori să candideze la primărie, dar discuția în interiorul partidului există.
Marius Filimon (vicepirmar) și Florin Roman (deputat) sunt alte două nume care sunt evaluate în discuțiile din interiorul partidului.
De spus ar fi și că în partid funcționează încă două tabere, chiar dacă una este sub radar.
Este vorba despre tabăra lui Ion Dumitrel, mai numeroasă, și despre cea a lui Mircea Hava, formată din vechi susținători care i-au rămas fideli.
Unii dintre primarii care îl susțin pe Hava, îl văd pe acesta drept președinte al Consiliului Județean Alba în locul lui Ion Dumitrel, în timp ce la Primăria Alba Iulia, consideră că varianta potrivită ar fi Nicolaie Moldovan, fostul city-manager al municipiului.
Acesta lucrează la cabinetul de europarlamentar al lui Mircea Hava și are destul de multă experiență în administrație și la nivel de finanțări europene, însă în ultimii ani a pierdut din notorietate.
De altfel, chiar Mircea Hava a lăsat să se înțeleagă în trecut că este dispus să se întoarcă în administrația din Alba.
Este puțin probabil însă ca tandemul Hava și Moldovan să ajungă în postura de candidați din partea liberalilor.
PSD, pe mâna senatorului Matieș
PSD l-a desemnat în urmă cu câteva luni pe senatorul Călin Matieș drept candidat pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia.
Surse din partid au declarat pentru Alba24 că nu există discuții despre alte nume pentru această candidatură, Matieș fiind singura variantă luată în calcul.
Desemnarea acestuia reprezintă o premieră în PSD Alba. Este pentru prima dată când partidul își anunță candidatul pentru această funcție cu peste doi ani înainte de alegeri.
Până acum, candidatul apărea în ultimele luni de dinaintea alegerilor și nu mai avea timp să își construiască imaginea și notorietatea.
Și în PSD există însă două tabere: una a lui Matieș și alta a actualului președinte al organizației, deputatul Radu Tuhuț, care ar putea afecta performanța electorală a senatorului.
Dacă pierde, lui Călin Matieș îi va fi greu să rămână relevant în interiorul partidului, ceea ce-i va folosi lui Tuhuț.
USR: Gabriel Pleșa, fără funcții și fără putere în partid
Teoretic, în virtutea inerției electorale, Gabriel Pleșa nu ar putea fi schimbat ușor din postura de candidat pentru un al doilea mandat, dacă își dorește să mai candideze.Totuși, situația este diferită față de cea de acum 2 ani.
În USR, acesta nu are în realitate nici o putere. La congresul organizației județene, primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, nu a fost ales nici măcar vicepreședinte. Acesta este simplu membru în biroul județean al organizației.
În mod surprinzător, Gabriel Pleșa nu este nici președinte al organizației din Alba Iulia.
Primarul din Alba Iulia, fără funcție în USR PLUS Alba. Structura de conducere și șefii organizațiilor din județ, după alegeri
Obținerea unui nou mandat de către Pleșa este discutabilă, în condițiile în care prestația sa după doi ani în funcția de primar a fost una ștearsă.
Mandatul lui Pleșa: proiecte uriașe și măsuri nepopulare
Mandatul său este marcat de continuarea unor proiecte ale vechii administrații (unele foarte grele dar și întârziate), cum ar fi modificarea infrastructurii pe principalele artere din municipiu.
De asemenea, printre măsurile nepopulare adoptate de noua administrație locală se numără introducerea parcărilor cu plată și a amenzilor.
Taxarea parcărilor nu a rezolvat nici pe departe traficul din oraș și nici nu a adus mai multă disciplină. A adus în schimb multe nemulțumiri, inclusiv pentru cei care lucrează în Cetatea Alba Carolina și care nu-și pot face abonament pentru zona respectivă.
Spre exemplu, în majoritatea parcărilor nu există automate de taxare (și atunci când sunt, plata se poate face doar cu bani mărunți, respectiv cu monede), un motiv bun pentru a ataca o eventuală amendă în instanță.
Prestația Poliției Locale în raport cu cetățeanul și birocrația de care se lovesc oamenii care interacționează cu primăria sunt alte elemente care atârnă greu în primii ani de mandat ai lui Gabriel Pleșa.
Cum a câștigat Pleșa Alba Iulia. USR- cal troian în războiul intern din PNL Alba
Acum doi ani, Gabriel Pleșa a câștigat cu sprijinul grupării din ”vechiul PNL” din care provine, pe o emoție produsă în partid prin impunerea forțată a lui Voicu Paul drept candidat și pe o creștere a USR la nivel național. USR s-a folosit de lupta internă a liberalilor din Alba și a reușit să câștige alegerile cu voturi obținute de la nemulțumiții din PNL.
Rămâne de văzut ce a rămas din acest bagaj electoral și cum va îl va folosi Pleșa.
Aceste lucruri, dar și altele, ar putea să îi afecteze șansele de a câștiga un nou mandat.
AUR, la a treia conducere
În noua configurație, partidul AUR are putea avea șanse mari să intre în Consiliul Local Alba Iulia, ținând cont de trendul național. AUR este la a treia conducere în județul Alba, după alegerile locale.
Deocamdată, partidul nu a anunțat oficial un potențial candidat pentru primărie și nici nu a manifestat până acum prea mare interes pentru temele locale.
Recent, formațiunea a rămas și fără deputatul de Alba, Daniel Rusu, care a plecat spre partidul înființat de Ludovic Orban.
Independenții
Nu sunt de neglijat nici independenții. La cele mai recente alegeri, Paul Victor Florea, un tânăr politician independent, a reușit să intre în Consiliul Local grație unei campanii insistente.
Susținerea oamenilor pentru el a arătat că mulți dintre cetățeni s-au săturat de partidele care rulează de ani întregi aceiași politicieni.
Majoritatea partidelor au început deja să facă sondaje în regim propriu, aplicând întrebări adaptate din sondajele realizate de instituțiile de profil.
Vezi și Sondaj politic realizat în stradă, la Alba Iulia: Ce politicieni sunt enumerați la o întrebare referitoare la funcția de primar
Aceste sondaje arată că lupta pentru Primăria Alba Iulia rămâne deschisă. Deocamdată însă, discuțiile din interiorul partidelor se axează pe persoane și nu pe proiecte pentru oraș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 16.06.2022 at 18:40
Oricum, după evoluţia lui Pleşa de până acum nu va mai fi ales. Părerea mea. Va fi altul, şi să nu avem o surpriză cu unul tare susţinut din subteran, care doar şi-a arătat capul până acum.