Eveniment
Calendar ortodox, 16 mai. Cuviosul Teodor cel Sfințit, sărbătorit de Biserica Ortodoxă. Semnificația numelui
Calendar ortodox 2023: În 16 mai, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuviosul Teodor cel Sfinţit.
Sfântul Teodor a fost ucenic al Sfântului Pahomie cel Mare şi a participat alături de acesta la conducerea mănăstirilor Tabennisi şi Phbow.
S-a născut în Tebaida de Sus, din părinţi creştini bogaţi şi slăviţi. La vârsta de 14 ani, când în casa părinţilor săi era întinsă masă mare de praznic, fiind sărbătoarea Botezului Domnului, înţelegând că toate acelea sunt deşertăciuni, Sfântul Teodor s-a umilit cu sufletul şi inima sa s-a rănit.
A gândit atunci că niciun folos nu are din bogăţiile lumii: „Ce folos am eu din toate acestea? Sau ce voi câştiga eu ticălosul, dacă mă voi îndulci de aceste desfătări vremelnice ale acestei vieţi, lipsindu-mă de cele veşnice? Pentru că nimeni, îndulcindu-se de cele vremelnice, nu va putea să câştige slava cea veşnică” (Vieţile Sfinţilor).
S-a retras la o mănăstire de monahi
Mergând la şcoală şi învăţând carte, în toate zilele postea până seara. Uneori nu gusta nimic toată ziua, iar a doua zi spre seară lua puţină hrană. Doi ani n-a gustat bucate scumpe şi dulci, deprinzându-se la înfrânarea cea desăvârşită şi pustnicească. Apoi a ieşit în taină din casa sa, lăsându-şi părinţii, şi s-a retras la o mănăstire de monahi. Auzind însă de Sfântul Pahomie, s-a dus în Tebaida pentru a-i fi ucenic.
După Sfântul Teodor a venit în mănăstire mama sa şi un frate, Pafnutie. Mama Sfântului Teodor a venit pentru a-şi vedea fiul care plecase de acasă fără voia părinţilor. A adus cu ea şi scrisori din partea ierarhilor prin care i se poruncea Sfântului Pahomie să-i scoată fiul din obşte şi să i-l dea acasă.
Deci, venind ea aici a fost primită în casa de oaspeţi din mănăstirea fecioarelor, în care se afla sora Sfântului Pahomie, şi înştiinţându-se că fiul său nu voieşte nicidecum, nu numai să se întoarcă acasă, dar nici s-o vadă, nu s-a mai întors nici ea acasă, ci a rămas în mănăstirea de fecioare, pentru că socotea în sine: „De va voi Dumnezeu, voi vedea pe fiul meu între sfinţii părinţi şi îmi voi dobândi sufletul pentru dânsul” (Vieţile Sfinţilor).
Când a împlinit 25 de ani, Sfântul Teodor a fost ales, de dascălul său, ca însoţitor în drumurile pe care acesta le făcea la mănăstirile aflate sub ascultarea sa. A fost hirotonit preot la vârsta de 30 de ani.
Sfântul Teodor i-a urmat Sfântului Pahomie la conducerea comunităţii monahale. A îndeplinit această lucrare timp de 18 ani, vizitând mănăstirile, rostind cateheze în faţa monahilor şi reamintind permanent de importanţa păstrării comuniunii. La sfârşitul vieţii sale (în 368), comunitatea pahomiană număra 15 mănăstiri din care 3 de călugăriţe.
Sfântul Teodor cel Sfințit a trecut la cele veșnice pe 16 mai 367 și a rămas în tradiţia Bisericii Ortodoxe ca un mare făcător de minuni.
Semnificația numelui
„Theodoros”, folosit de greci cu multe secole înaintea erei noastre și păstrat în onomastica tuturor popoarelor europene, sub diverse forme, care se bucura de aceeași popularitate ca și în antichitate, se încadrează într-o bogată familie de nume teoforice compuse cu tema lui „theos” = zeu și componenta „doron” = dar.
Numele se traduce „dar de la Dumnezeu”, „daruri ale zeului”.
Unele dintre nume aparțin epocii creștine – Teoharie, Teofast, Teorgis. Altele aparțin perioadei vechi, păgâne și politeiste, cum ar fi Isidor.
Toate numele formate din acest model exprimă sentimentele părinților față de divinitate la nașterea copilului. Aceleași elemente, dar așezate în ordine înversă le conține și Dorotheea, Dorotheos.
Datorită semnificației sale, numele se bucură de o mare favoare printre primii creștini, o dovadă sigură fiind și numărul impresionant de martiri și martire numiți Teodor și Teodora (aproape 30). Prin cultul acestora, numele se răspândeste în toată Europa, Occidentul continuând forma latină Theodorus, iar răsăritul Europei, forma grecească.
Prin intermediar slav, numele ajunge și la noi. Hodor, Fedor (linia ucraineană).
Alte forme sub care mai circulă numele la noi: Toader, Toadar, Toadea, Tader, Toder, Todor, Todița, Toduța, Tidorache, Tudoran, Tudore, Tudorica, Teder, Tivodar, Tivodor, influență maghiară Toca.
Apar cu frecvanța astăzi prenumele Tudor, Teodor, cel din urmă adeseori cu ortografia savantas Theodor. Frecvent Dorin, Doru, Dorel, Teo, Dorina, Dora.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News