Connect with us
Advertisement

Actualitate

Campanie de donare sânge iniţiată de Jandarmeria Alba. Avem lipsă de donatori din grupele rare

Publicat

În evidenţele Centrului de Transfuzie Sânge din judeţul Alba sunt anual în jur de 8.400 de donatori de sânge, dintre aceştia majoritatea fiind bărbaţi. Însă, de multe ori nu există stoc suficient de sânge pentru transfuzii de urgenţă, în mod special în cazul grupelor rare şi cu RH negativ. Centrul de Transfuzie este nevoit să apeleze frecvent la alte judeţe, pentru a achiziţiona sângele potrivit.
Jandarmeria Alba vine în sprijinul semenilor, printr-un act umanitar de donare de sânge la care s-au raliat şi Instituţia Prefectului, Consiliul judeţean Alba, Primăria Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Crucea Roşie, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret,  Serviciul Public Judeţean „Salvamont”.

Este vorba despre o campanie de donare de sânge care începe la 1 noiembrie a.c. conform graficului întocmit de comun acord cu reprezentantul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba şi se va desfăşura în municipiul Alba Iulia, municipiul Aiud şi municipiul Sebeş.

Primii donatori vor fi elevii cu vârsta de minim 18 ani şi angajaţii instituţiilor publice implicate în demersul umanitar.
Deja, din partea Jandarmeriei Alba s-au înscris pe lista donatorilor 62 de persoane. Printre donatori se numără şi prefectul Judeţului Alba, Ştefan Bardan, acesta fiind în trecut desemnat donator onorific, pentru că timp de 10 ani a oferit cu regularitate sânge pentru comunitate.

Drepturile donatorului de sânge:
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, şapte tichete de masă în valoare de 9 lei fiecare, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării sau în cazul studenţilor şi elevilor o zi scutire de frecvenţă şi decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării.

Pot dona persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care se încadrează în limita greutăţii normale şi care au o tensiune arterială bună.

Este bine să ştiţi:
•Trusele de donare sunt de unică folosinţă
•La fiecare unitate de sânge recoltată se efectuează gratuit anumite analize (de exemplu determinarea grupei de sânge şi RH, determinarea hematocitului şi hemoglobinei)
• Sângele este testat, tot gratuit şi pentru depistarea eventualilor agenţi infecţioşi ce se pot transmite prin sânge, cum sunt virusurile hepatice B şi C. Aici, reprezentanţii Centrului de Transfuzie Alba au precizat că au existat persoane care s-au prezentat la centru să doneze sânge şi, în urma testării, s-a descoperit că sunt purtători de virusul hepatitei B, fără să ştie că au fost infectaţi cu acest virus, deoarece în cazul lor boala nu s-a manifestat. Orice boală depistată este comunicată urgent persoanei respective, pentru a se putea trata.
•Se mai fac teste pentru virusurile HTLV I, II (transmisibil şi poate determina boli ca leucemia), pentru sifilis şi HIV.

În data de 11 septembrie se va face o centralizare privind numărul donatorilor care s-au alăturat campaniei.
Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sânge din judeţul Alba au precizat că este de preferat ca numărul donatorilor să fie constant pe o perioadă lungă de timp şi nu foarte mare în anumite zile, deoarece sângele recoltat şi aflat pe stoc are o perioadă limitată de valabilitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. andreea

    marți, 18.10.2011 at 19:01

    unde ne putem alatura campaniei?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement