Economie
Carburanții se scumpesc de la 1 august, după majorarea accizei. Ce preț ar putea avea motorina și benzina, la pompă

Benzina și motorina se scumpesc semnificativ de la 1 august. Prețurile medii la pompă de marți, 8 iulie 2025, sunt de 7,10 lei/litru pentru benzină și 7,40 lei/litru pentru motorină.
Așadar, prețul combustibilului va crește începând cu 1 august, ca urmare a majorării accizei cu 10%. Măsura face parte dintr-un pachet de creșteri fiscale adoptat de guvernul Bolojan, care include și majorarea TVA-ului de la 19% la 21%, cu scopul de a crește veniturile la buget, scrie Mediafax.
Majorările vizează, pe lângă carburanți, și alte produse accizabile, precum alcoolul, tutunul și produsele cu conținut ridicat de zahăr.
Creșterea accizei la carburanți va avea un impact direct asupra prețului la pompă, cu posibile efecte în lanț asupra costurilor de transport și asupra prețurilor de consum.
Carburanții se scumpesc de la 1 august: Prețul se va apropia de pragul de 8 lei/litru
Scumpirea va avea un impact direct asupra prețurilor la pompă. Marți, 8 iulie, prețul mediu al benzinei standard era de 7,10 lei/litru, iar al motorinei standard, de 7,40 lei/litru.
După aplicarea noilor taxe, estimările arată că litrul e combustibil s-ar scumpi cu aproximativ 70 de bani.
Prețurile exacte de la 1 august depind și de alți factori, precum cotațiile internaționale ale petrolului, cursul valutar sau evoluțiile cererii și ofertei din sectorul energetic.
Pentru a atenua impactul asupra companiilor de transport, premierul Ilie Bolojan a anunțat că Guvernul va introduce o schemă de restituire parțială a accizei majorate, destinată firmelor care efectuează transport de mărfuri și persoane pe teritoriul României.
Ce este acciza la carburanți și care este nivelul ei
Acciza la carburanți în România reprezintă un impozit indirect aplicat asupra combustibililor (benzină, motorină, LPG, etc.), care este inclusă în prețul de vânzare al acestora.
Acest impozit este reglementat de legislația europeană și națională și are scopul de a contribui la veniturile bugetului de stat, dar și de a încuraja utilizarea mai eficientă a energiei și de a reduce emisiile de carbon.
În România, acciza la carburanți este reglementată de Codul Fiscal și este calculată pe litru de combustibil.
Sumele percepute variază în funcție de tipul de carburant. În general, accizele sunt ajustate periodic, fie pentru a ține cont de inflație, fie pentru a se conforma reglementărilor europene.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News