Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Care sunt consecinţele stresului şi cum îl gestionezi. Simptomele care te anunţă că ești pe punctul să te îmbolnăvești

Publicat

czy-umiesz-kontrolowac-stres_3334487 Până la un anumit punct, stresul este o reacţie normală şi necesară a organismului. În cazul în care stresul este intens, continuu sau repetat, atunci acesta poate deveni un fenomen negativ. Apar îmbolnăviri fizice şi tulburări psihologice. De la oboseală cronică la depresie, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare. Care sunt consecinţele stresului şi cum îl gestionăm, ne explică Constantin Cornea, psiholog.

Nivelul ridicat de stres, vătămător, conduce la o varietate de tulburări şi boli. Acestea includ o plajă largă de consecinţe patologice, ce se întind de la oboseală cronică, la depresie, şi afectează somnul, alimentaţia, viaţa sexuală. Se manifestă prin anxietate, migrene, accese emoţionale, alergii, abuz de alcool şi tutun, relaţii adictive sau depresie.

„Prima dată trebuie să evaluăm, să vedem dacă din perspectiva somnului avem tulburări, dorim să dormim mai mult decât de obicei sau mai puţin, dacă din perspectivă alimentară simţim nevoia să mâncăm mai mult sau mai des, în exces dulce sau acru, dacă din perspectivă socială simţim nevoia să ieşim mai mult decât de obicei sau simţim nevoia să ne retragem, aceştia sunt doar câţiva factori pe care îi putem evalua şi care ne pot spune dacă e cazul să apelăm la un specialist.

Un specialist ne poate ajuta să descoperim adevărata cauză a stresului, pentru că cei mai mulţi nu ştiu care este evenimentul care l-a declanşat.

Problemele cauzate de stres trebuie rezolvate cu ajutorul unui specialist psiholog, dar şi cu ajutorul unui medic pentru a descoperi dacă şi din perpectivă medicală somatizarea respectivă s-a transformat într-o afecţiune.

Stresul poate fi asociat cu numeroase afecţiuni, de la afecţiuni digestive la afecţiuni neuronale, de la afecţiuni degenerative, precum demenţa sau Alzheimer, până la dureri de genunchi sau coate ale căror explicaţii nu le găsim.

Medicamentele antidepresive reprezintă o soluţie dacă sunt recomandate de un psihiatru şi dacă pacientul respectiv este supravegheat.

Din nefericire şi sportul poate deveni o adicţie. Sportul trebuie făcut în funcţie de vârstă,” explică specialistul.

 

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax