Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt pragurile de consum pentru a obține subvenția la energie. Soluția pentru români: Să stea cu ochii pe contoare

Publicat

contor curent gaz

Românii se confruntă în această iarnă cu cea mai grea perioadă de la Revoluție încoace, în ceea ce privește facturile la energie. Asta din cauza exploziei prețurilor, după așa zisa liberalizare a pieței. 

Statul va compensa o parte din facturi, fără ca cetățenii să trebuiască să depună documente sau solicitări în acest sens, însă cu o condiție: să nu consume mai mult decât pragurile stabilite de autorități.

În perioada noiembrie 2021 – martie 2022, statul compensează facturile la energie electrică ale românilor cu 21 de bani/kWh, direct pe factură.

Există însă o condiție importantă, de care oamenii trebuie să țină seamă: consumul să nu depășească 20o kWh pe lună sau un total de 1000 kWh pe întreaga perioadă de cinci luni.

Dacă pragul este depășit, subvenția se aplică doar pentru primii 1000 kWh consumați, restul va fi plătit la ”preț întreg”.

Citește și: Eșecul liberalizării pieței de energie și banii din spatele ei. Cum au ajuns firme cu zero angajați să distribuie electricitate

”Peste 200 de KW nu mai considerăm că este un consum mediu, ci oameni cu un venit peste medie și nu are rost să subvenționăm.

Avem 5.172.193 de gospodării, dacă le înmulțim cu 2,5 persoane/gospodărie avem 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică.

Nu vor beneficia consumatorii vulnerabili pentru că lor li se va aplica legea consumatorului vulnerabil” a spus ministrul economiei, Virgil Popescu.

Situația la consumul de gaze

Subvenția pentru gaze ajunge la 25%. Reducerea va apărea direct pe factură, cu o singură condiția ca abonații să nu depășească 960 de metri cubi consumați, pe întreaga perioadă de cinci luni, din noiembrie în martie, sau 192 mc/lună.

Oamenii vor trebui să își convertească singuri metri cubi arătați de contor în kWh prezenți pe factură, pentru a-și controla cheltuielile.

Vezi și: Din ce este compus prețul la curent și gaze naturale. InfoCons: Furnizorii umflă facturile estimate și folosesc banii fără drept

Declarațiile ministerului Economiei: 65% dintre gospodării se încadrează

„Am finalizat ordonanţa de urgenţă cu privire la compensarea facturilor pentru clienţii casnici. Vorbim de 5.200.000 de gospodării, deci vreo 13 milioane de români şi 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane şi ceva de români, practic 65% din cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% din cei care sunt racordaţi la gaze naturale.

Vorbim de compensarea consumurilor medii: la energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowatţi pe o perioadă de 5 luni, între 1 noiembrie şi 31 martie, iar la gaze naturale vorbim de o compensare de la un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an.

De ce spun pe an? Pentru că acolo este un consum anual, dintre care o să compensăm perioada de iarnă -80%, pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă. La gaze naturale vorbim de un procent de 25% din factură pentru toţi consumatorii care se încadrează în această plajă de consum.

Această plajă de consum este definită de la o garsonieră până la o unitate locativă de până în 120 de mp, iar la energie electrică vorbim de o compensare pe factură care va ajunge la 21 de bani pe kilowatt, 210 lei pe megawatt. În factura lunară a omului acasă, dacă se încadrează în această plajă de consum şi totul se va regulariza la 5 luni, va apărea pe factură, cu minus, în fiecare lună, această sumă.

Omul va plăti mai puţin la energie electrică cu 21 înmulţit cu numărul de kilowatţi, iar la factura de gaze va fi mai puţin cu 25% din valoarea ei.

Totul se face by default, ca să nu mai punem oamenii pe drumuri, să nu mai aducă adeverinţe ca să demonstreze că au venituri medii pe gospodărie.

Este suficient ce se întâmplă la consumatorul vulnerabil unde este nevoie să demonstreze că este vulnerabil. Furnizorii îşi vor recupera banii pentru că la sfârşitul fiecărei luni vor face un decont centralizat pe care îl vor prezenta ministerului Muncii”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popesc

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Victorian

    luni, 04.10.2021 at 15:57

    In cazul depasirii consumului la gaze se va proceda ca si in cazul energiei electrice? Adica primii 960 mc vor fi subventionati cu 25%?

  2. Elena

    luni, 04.10.2021 at 16:29

    Acesti binevoitori au calculat numai pentru cei care locuiesc la bloc, nu si pentru cei de la case. La casa la aceeasi suprafata se consuma mult mai mult, asa ca iarasi este o discriminare, exact ca si cu multe altele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax