Connect with us
Advertisement

Administrație

Cartierul de lângă ferma din Cristian, motiv de dispută între Transavia și APM Sibiu. Directorul APM arată spre DSP și primărie

Publicat

După ce în atenția publicului a fost adus Planul urbanistic de detaliu – PUD “Construire locuințe P+2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități – numai după întocmire și aprobare PUD”, precum și observațiile și contestatiile trimise de Transavia, procedura SEA de obținere a avizului de mediu a fost suspendată, până la remedierea unor aspecte de valabilitate contestate și semnalate la PUG comunei Cristian.

Procedura de avizare a fost însă reluată, fapt consemnat în adresa semnată doar de directorul Pleșa Marius Iosif care îsi asumă astfel întreaga responsabilitate, dar face și un grav abuz în serviciu, susțin reprezentanții Transavia.

Prin PUZ-ul 2004 s-a extins intravilanul pentru zona B destinat construcției de locuințe, industrie și servicii tot în aria de protecție a fermei și sunt, deja, emise actele de reglementare din punct de vedere al mediului pentru încă 8 proiecte construire locuințe P + 2E.

De fapt, cele 8 proiecte fac referire la un numar total de 14 astfel de proiecte. În cadrul unui proiect sunt incluse de la 2 la 4 subproiecte, adaugandu-se și PUD-ul menționat mai sus, în total se vor construi 80 blocuri cu 727 apartamente și 283 locuri de parcare vor fi amplasate în aria de proțectie sanitară, încalcandu- se prevederile in vigoare din punct de vedere al protecției mediului.

Transavia a depus contestații, observații, conform legislației în vigoare, în cadrul procedurii de evaluare a impactului de mediu, observații care nu au fost luate în considerare, peste care s-a trecut cu mare ușurința și s-au emis cele 8 deciziile ale etapei de încadrare și o decizie a etapei de încadrare finală (pentru PUD) – act de reglementare.

Deși, pentru planul urbanistic de detaliu, observațiile și argumentele științifice prin care se demonstrează că se încalcă aria de protecție sanitară a fermei de păsări, procedura de obținere a avizului de mediu continuă și astăzi prin etapa urmatoare de organizare a dezbaterii publice în 18 ianuarie 2021, în ciuda faptului că s-a comunicat Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu faptul că s-a contestat în instanță emiterea deciziei pentru etapa de încadrare finală – act de reglementare din punct de vedere al mediului.

Urmare a solicitărilor făcute de Transavia la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu cu privire la transmiterea stadiilor de obținere a actelor/avizelor de mediu, au fost comunicate adrese și chiar avize/acte de reglementare pentru toate cele 8 proiecte si PUD, practic 15, iar o parte din personalul angajat nominalizat să se ocupe de respectarea procedurii și emiterea actelor, conform legilor în vigoare, lipsește din lista de semnături ale documentelor respective, astfel că singura persoană direct responsabilă este doar conducatorul instituției: Pleșa Marius Iosif, susține compania.

În ciuda chiar și a faptului ca s-a demonstrat prin calcul efectiv ca O.U.G. NR.195/ 2005 privind protectia mediului nu se respectă, nici in ceea ce privește norma de spațiu verde de 26mp/locuitor, totuși conducerea APM Sibiu prin directorul executiv în funcție, susține dezvoltatorii imobiliari mai spun cei de la Transavia.

Prin cele 283 locuri de parcare mediul înconjurator poate fi afectat deoarece toate deversează în canalizarea pluvială din zona care ajunge în râul Cibin, iar după dezvoltarea proiectelor care vor include și spatii comerciale se vor emite gaze cu efect de sera de la centralele termice și gaze de eșapament de la traficul auto, iar praful – pulberile în suspensii PM10 pot afecta grav mediul, aerul înconjurator din zonă, inclusiv măsuratorile care se fac pentru desfășurarea în condiții legale a activității fermelor din proximitate.

Transavia a comuncat ca va face toate demersurile legale împotriva directorului Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu care în plus consideră că responsabilitațile privind respectarea prevederilor de mediu care stau la baza deciziilor de mediu aparțin de fapt autoritatilor locale și astfel motivează adoptarea deciziei finale de emitere a etapei de încadrare întrucat proiectele imobiliare nu se supun evaluarii impactului asupra mediului.

Situația proiectelor de construire locuințe în comuna Cristian (în tabel este evidențiată distanța față de fermele Transavia)

Atât presa locală cât și cea națională a mai abordat acest subiect al proiectului imobiliar pe care primaria Cristian vrea sa îl aprobe în proximitatea fermei de păsări fără să țină cont de zona de protecție stabilită de lege dar mai ales ignorand faptul că, odata mutați în noile locuințe, proprietarii vor fi nevoiți să suporte mirosurile și neplacerile inerente cauzate de imediata vecinatate cu o ferma care funcționează în zonă de ani buni.

CITEȘTE ȘI: FOTO – Cartier rezidențial „exclusivist” construit între o fermă și o groapă de gunoi la Cristian

Transavia se opune ridicării unui cartier rezidenţial la Cristian, lângă Sibiu. Primăria vrea să permită investiţia în zona de protecţie a fermei de păsări

Aceasta este în fond îngrijorarea principală a companiei Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, care se teme că odată ridicate locuințele în imediata apropiere a fermei sale din Cristian, viitorii locatari vor fi deranjați de mirosul provenit de la păsări și se vor genera situații conflictuale.

Transavia evocă de asemenea legea recent promulgată de președintele Iohannis privind protecția mediului intrată în vigoare la 16.07.2020 (cunoscută drept “legea mirosurilor”) care precizează că la implementarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în vecinătatea activitătilor cu posibil impact olfactiv asupra populației, autoritătile administrației publice locale resping solicitările de dezvoltare a proiectelor care necesită asigurarea de protecție sanitară dacă distanțele minime de protecție sanitară stabilite între teritoriile protejate și o serie de unităti care produc disconfort și riscuri asupra sănătătii populației nu sunt respectate;”

Ce susține directorul APM Sibiu, Marius Iosif Pleșa

Reporterii Alba24.ro au luat legătura cu directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Marius Iosif Pleșa, pentru a obține un punct de vedere referitor la acuzațiile aduse de compania Transavia.

Întrebat de reluarea procedurii de avizare, directorul APM Sibiu a declarat: 

”Este numai părerea Transaviei, legal nu acel aviz este în vigoare pentru a contesta trebuie în instanță, în instanță nu s-a făcut o solicitare de suspendare, este o declarație pur verbală. Avizul de mediu este în vigoare” a declarat acesta.

Referitor la faptul că pe avizul de reluare a procedurii s-ar afla doar semnătura acestuia, Marius Pleșa a declarat:

”Avizul este semnat de cinci persoane conform legii, putem demonstra, sunt cele cinci persoane care semnează acel aviz, bineînțeles că eu am ștampila, sunt directorul agenției. (…) Aceste documente se pot verifica, nu este doar semnătura mea”.

Despre contestația depusă în instanță de reprezentanții legali ai companiei Transavia, directorul APM a spus că:

”Există acea solicitare în instanță pentru anularea deciziei de încadrare. Noi avem termen în instanță, până se judecă în instanță acel act rămâne valabil. Transavia nu a solicitat în instanță suspendarea procedurii, noi din punct de vedere legal trebuie să continuăm procedura”.

Marius Pleșa a făcut și o declarație despre o posibilă nerespectare a normei de spațiu verde:

”Astea sunt avizate de primărie (n.r. primăria Cristian) noi nu putem să contestăm decizile primăriei, este o altă autoritate, pe baza legislației de urbanism primăria și-a luat angajamentul că se respectă legislația de urbanism. Noi la urbanism nu putem interveni.

Referitor la o posibilă poluare și a gazelor care ar polua zona și măsurătorile realizate la fermele Transavia, Marius Pleșa a spus:

”Actele respective s-au emis în baza unor avize emise de alte autorități, deci noi am analizat în studiul de impact aceste puncte de vedere și avize. În baza lor am emis document, actul nostru de reglementare”.

Întrebat de reporterul Alba24.ro, dacă după construcția blocurilor ar exista o problemă între compania Transavia și viitorii locatari, referitor la mirosul degajat din fermele companiei, directorul APM Sibiu a susținut:

” Aceasta este o problemă de sănătate publică și din punctul de vedere al Direcției Sanitare nu o să fie o astfel de problemă. Acel aviz este din partea Direcției de Sănătate Publică”.

Despre ”Legea mirosului”, Marius Pleșa a precizat că:

”Problema asta este tot de sănătate publică, am revenit și Direcția de Sănătate Publică își susține punctul de vedere fiind impactul proiectului asupra populației. Noi în baza acestui punct de vedere și aviz am emis actul de reglementare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 17.12.2020 at 14:22

    N-am inteles ce cauta un articol de presa in Alba 24 cu referire la jud. Sibiu. Scrieti despre Alba, ca sunt multe de zis in domeniul asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement