Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cartierul de lângă ferma din Cristian, motiv de dispută între Transavia și APM Sibiu. Directorul APM arată spre DSP și primărie


Publicat

După ce în atenția publicului a fost adus Planul urbanistic de detaliu – PUD “Construire locuințe P+2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități – numai după întocmire și aprobare PUD”, precum și observațiile și contestatiile trimise de Transavia, procedura SEA de obținere a avizului de mediu a fost suspendată, până la remedierea unor aspecte de valabilitate contestate și semnalate la PUG comunei Cristian.

Procedura de avizare a fost însă reluată, fapt consemnat în adresa semnată doar de directorul Pleșa Marius Iosif care îsi asumă astfel întreaga responsabilitate, dar face și un grav abuz în serviciu, susțin reprezentanții Transavia.

Prin PUZ-ul 2004 s-a extins intravilanul pentru zona B destinat construcției de locuințe, industrie și servicii tot în aria de protecție a fermei și sunt, deja, emise actele de reglementare din punct de vedere al mediului pentru încă 8 proiecte construire locuințe P + 2E.

De fapt, cele 8 proiecte fac referire la un numar total de 14 astfel de proiecte. În cadrul unui proiect sunt incluse de la 2 la 4 subproiecte, adaugandu-se și PUD-ul menționat mai sus, în total se vor construi 80 blocuri cu 727 apartamente și 283 locuri de parcare vor fi amplasate în aria de proțectie sanitară, încalcandu- se prevederile in vigoare din punct de vedere al protecției mediului.

Transavia a depus contestații, observații, conform legislației în vigoare, în cadrul procedurii de evaluare a impactului de mediu, observații care nu au fost luate în considerare, peste care s-a trecut cu mare ușurința și s-au emis cele 8 deciziile ale etapei de încadrare și o decizie a etapei de încadrare finală (pentru PUD) – act de reglementare.

Deși, pentru planul urbanistic de detaliu, observațiile și argumentele științifice prin care se demonstrează că se încalcă aria de protecție sanitară a fermei de păsări, procedura de obținere a avizului de mediu continuă și astăzi prin etapa urmatoare de organizare a dezbaterii publice în 18 ianuarie 2021, în ciuda faptului că s-a comunicat Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu faptul că s-a contestat în instanță emiterea deciziei pentru etapa de încadrare finală – act de reglementare din punct de vedere al mediului.

Urmare a solicitărilor făcute de Transavia la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu cu privire la transmiterea stadiilor de obținere a actelor/avizelor de mediu, au fost comunicate adrese și chiar avize/acte de reglementare pentru toate cele 8 proiecte si PUD, practic 15, iar o parte din personalul angajat nominalizat să se ocupe de respectarea procedurii și emiterea actelor, conform legilor în vigoare, lipsește din lista de semnături ale documentelor respective, astfel că singura persoană direct responsabilă este doar conducatorul instituției: Pleșa Marius Iosif, susține compania.

În ciuda chiar și a faptului ca s-a demonstrat prin calcul efectiv ca O.U.G. NR.195/ 2005 privind protectia mediului nu se respectă, nici in ceea ce privește norma de spațiu verde de 26mp/locuitor, totuși conducerea APM Sibiu prin directorul executiv în funcție, susține dezvoltatorii imobiliari mai spun cei de la Transavia.

Prin cele 283 locuri de parcare mediul înconjurator poate fi afectat deoarece toate deversează în canalizarea pluvială din zona care ajunge în râul Cibin, iar după dezvoltarea proiectelor care vor include și spatii comerciale se vor emite gaze cu efect de sera de la centralele termice și gaze de eșapament de la traficul auto, iar praful – pulberile în suspensii PM10 pot afecta grav mediul, aerul înconjurator din zonă, inclusiv măsuratorile care se fac pentru desfășurarea în condiții legale a activității fermelor din proximitate.

Transavia a comuncat ca va face toate demersurile legale împotriva directorului Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu care în plus consideră că responsabilitațile privind respectarea prevederilor de mediu care stau la baza deciziilor de mediu aparțin de fapt autoritatilor locale și astfel motivează adoptarea deciziei finale de emitere a etapei de încadrare întrucat proiectele imobiliare nu se supun evaluarii impactului asupra mediului.

Situația proiectelor de construire locuințe în comuna Cristian (în tabel este evidențiată distanța față de fermele Transavia)

Atât presa locală cât și cea națională a mai abordat acest subiect al proiectului imobiliar pe care primaria Cristian vrea sa îl aprobe în proximitatea fermei de păsări fără să țină cont de zona de protecție stabilită de lege dar mai ales ignorand faptul că, odata mutați în noile locuințe, proprietarii vor fi nevoiți să suporte mirosurile și neplacerile inerente cauzate de imediata vecinatate cu o ferma care funcționează în zonă de ani buni.

CITEȘTE ȘI: FOTO – Cartier rezidențial „exclusivist” construit între o fermă și o groapă de gunoi la Cristian

Transavia se opune ridicării unui cartier rezidenţial la Cristian, lângă Sibiu. Primăria vrea să permită investiţia în zona de protecţie a fermei de păsări

Aceasta este în fond îngrijorarea principală a companiei Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, care se teme că odată ridicate locuințele în imediata apropiere a fermei sale din Cristian, viitorii locatari vor fi deranjați de mirosul provenit de la păsări și se vor genera situații conflictuale.

Transavia evocă de asemenea legea recent promulgată de președintele Iohannis privind protecția mediului intrată în vigoare la 16.07.2020 (cunoscută drept “legea mirosurilor”) care precizează că la implementarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în vecinătatea activitătilor cu posibil impact olfactiv asupra populației, autoritătile administrației publice locale resping solicitările de dezvoltare a proiectelor care necesită asigurarea de protecție sanitară dacă distanțele minime de protecție sanitară stabilite între teritoriile protejate și o serie de unităti care produc disconfort și riscuri asupra sănătătii populației nu sunt respectate;”

Ce susține directorul APM Sibiu, Marius Iosif Pleșa

Reporterii Alba24.ro au luat legătura cu directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Marius Iosif Pleșa, pentru a obține un punct de vedere referitor la acuzațiile aduse de compania Transavia.

Întrebat de reluarea procedurii de avizare, directorul APM Sibiu a declarat: 

”Este numai părerea Transaviei, legal nu acel aviz este în vigoare pentru a contesta trebuie în instanță, în instanță nu s-a făcut o solicitare de suspendare, este o declarație pur verbală. Avizul de mediu este în vigoare” a declarat acesta.

Referitor la faptul că pe avizul de reluare a procedurii s-ar afla doar semnătura acestuia, Marius Pleșa a declarat:

”Avizul este semnat de cinci persoane conform legii, putem demonstra, sunt cele cinci persoane care semnează acel aviz, bineînțeles că eu am ștampila, sunt directorul agenției. (…) Aceste documente se pot verifica, nu este doar semnătura mea”.

Despre contestația depusă în instanță de reprezentanții legali ai companiei Transavia, directorul APM a spus că:

”Există acea solicitare în instanță pentru anularea deciziei de încadrare. Noi avem termen în instanță, până se judecă în instanță acel act rămâne valabil. Transavia nu a solicitat în instanță suspendarea procedurii, noi din punct de vedere legal trebuie să continuăm procedura”.

Marius Pleșa a făcut și o declarație despre o posibilă nerespectare a normei de spațiu verde:

”Astea sunt avizate de primărie (n.r. primăria Cristian) noi nu putem să contestăm decizile primăriei, este o altă autoritate, pe baza legislației de urbanism primăria și-a luat angajamentul că se respectă legislația de urbanism. Noi la urbanism nu putem interveni.

Referitor la o posibilă poluare și a gazelor care ar polua zona și măsurătorile realizate la fermele Transavia, Marius Pleșa a spus:

”Actele respective s-au emis în baza unor avize emise de alte autorități, deci noi am analizat în studiul de impact aceste puncte de vedere și avize. În baza lor am emis document, actul nostru de reglementare”.

Întrebat de reporterul Alba24.ro, dacă după construcția blocurilor ar exista o problemă între compania Transavia și viitorii locatari, referitor la mirosul degajat din fermele companiei, directorul APM Sibiu a susținut:

” Aceasta este o problemă de sănătate publică și din punctul de vedere al Direcției Sanitare nu o să fie o astfel de problemă. Acel aviz este din partea Direcției de Sănătate Publică”.

Despre ”Legea mirosului”, Marius Pleșa a precizat că:

”Problema asta este tot de sănătate publică, am revenit și Direcția de Sănătate Publică își susține punctul de vedere fiind impactul proiectului asupra populației. Noi în baza acestui punct de vedere și aviz am emis actul de reglementare”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    joi, 17.12.2020 at 14:22

    N-am inteles ce cauta un articol de presa in Alba 24 cu referire la jud. Sibiu. Scrieti despre Alba, ca sunt multe de zis in domeniul asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

190.000 de oameni s-au programat în prima zi pe platforma online de înscriere la vaccinare, 50.000 dintre aceștia în prima oră

Publicat

În prima oră pe platforma pusă la dispoziție de Guvern pentru înscrierea la vaccinare s-au programat circa 50.000 de oameni, iar în total, în prima zi, aproximativ 190.000.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat la Digi24 că etapa a doua de vaccinare a debutat cu un număr foarte mare de utilizatori .

În prima oră de funcționare a platformei au fost alocate peste 100.000 de sloturi, ceea ce înseamnă 50.000 de români programați, a afirmat Gheorghiță, la Digi24.

În total, vineri, în prima zi a etapei a doua de vaccinare s-au programat la nivel național 190.000 de oameni, între care 50.000 în Capitală, acolo unde locurile sunt ocupate pentru următoarele 20 de zile. 

„Pot să vă spun că acum o oră erau 18.000 de utilizatori pe minut. Este una dintre cele mai mari programări informatice. Este peste platforma marilor magazine din perioada de Black Friday. În prima oră erau alocate peste 100.000 de sloturi, adică 50.000 de persoane programate”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pentru a realiza o programare online, o persoană poate să înscrie pe platformă maximum zece persoane din familie. „Au fost 35.000 de utilizatori unici care au putut înscrie maximum 10 persoane pe platformă”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță. 

Din etapa a doua de vaccinare fac parte persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice și cele care asigură activități esențiale.

Românii se pot înscrie în etapa a doua de vaccinare pe platforma vaccinare-covid.gov.ro, prin medicul de familie, prin call center-uri sau prin serviciile de asistență socială din primării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Tânără de 15 ani răpită dintr-o stație de autobuz din centrul Clujului. Trasă de păr și băgată cu forţa într-o maşină

Publicat

O fată de 15 ani a fost răpită de trei indivizi de pe o stradă din centrul municipiului Cluj-Napoca şi urcată cu forța într-o maşină. Scena a fost surprinsă pe camerele video stradale și s-a petrecut într-o stație de autobuz din zona Piața Mihai Viteazu.

Nicio persoană aflată în zona respectivă nu a avut nicio reacție.

Potrivit Cluj24.ro scenele s-au petrecut în centrul Clujului, într-o staţie de autobuz sub ochii a zeci de martori, însă oamenii  care se aflau acolo nu au avut nicio reacţie.

Răpirea a avut loc pe 14 ianuarie. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din oraş se vede cum adolescenta de 15 ani este trasă de păr, târâtă pe jos şi băgată cu forța în maşină.

Ulterior, pe alte imagini surprinse de camerele de supraveghere dintr-o intersecţie se vede cum tânăra deschide uşa maşinii şi sare în mers din ea. Apoi intră disperată în prima maşină de pe stradă care aşteptă la semafor.

După cele întâmplate fata a mers direct la poliţie unde a depus plângere. Trei tineri cu vârste cuprinse între 24 şi 26 de ani au fost reţinuţi, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.

Potrivit IPJ Cluj ”La data de 15 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Biroul de Investigații Criminale și cei ai Secției 1 Poliție au reținut pentru o perioadă de 24 de ore trei bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

În fapt, polițiștii au fost sesizați la data de 14 ianuarie, în jurul orei 18.40, cu privire la faptul că o tânără care se afla pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca, ar fi fost constrânsă să urce într-un autoturism, care ulterior a fost pus în mișcare.

Din verificările efectuate, s-a stabilit faptul că un tânăr de 26 de ani, din municipiul Lugoj, județul Timiș, a coborât din autoturismul menționat și ar fi contrâns-o fizic pe tânără de 15 ani, din comuna Baciu, județul Cluj, să urce în interiorul acestuia.

După câteva momente, în timp ce autoturismul se deplasa în zona intersecției străzilor Cuza-Vodă – Frédéric Joliot-Curie, tânăra a deschis una dintre portiere și a ieșit afară din interiorul autovehiculului.

În baza sesizării s-au constituit echipe operative complexe pentru identificarea în cel mai scurt timp a autoturismului și a persoanelor implicate, iar în cursul nopții mașina indicată a fost depistată pe raza localității Ciucea, în județul Cluj.

Pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta, cei trei bărbați au fost conduși la sediul Poliției municipiului Cluj-Napoca, fiind ulterior reținuți pentru 24 de ore.”

surse: cluj24.ro, mediafax, IPJ Cluj

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum va funcţiona sistemul de returnare a ambalajelor de băuturi. Garanţie de 50 de bani pentru sticle, doze sau PET-uri

Publicat

Ministrul Mediului, Barna Tanczos a explicat cum va funcționa sistemul de garanție – returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu. Acest sistem în care costul produsului va fi suplimentat cu 50 de bani pe sticlă/ambalaj de până la 3 litri, sumă ce va putea fi recuperată la returnare, este menit să contribuie la ținta de reciclare a României, spune oficialul din Guvern.

„50 de bani pentru fiecare sticlă de până la 3 litri care va fi adusă înapoi într-un automat sau la un magazin unde se va face colectare.

Fiecare consumator de produse ambalate în sticle PET, de sticlă sau aluminiu va avea posibilitatea să-și recupereze garanția, dacă aduce înapoi ambalajul, care va fi dotat cu un cod de bare special, astfel încât acel produs să poată fi identificat că provine din acel sistem de garantare – returnare.

Aceste ambalaje devin materii prime care intră în economia circulară și nu mai risipim energie, materie primă și nu producem deșeu, ci reciclăm. Din deșeurile care vin din gospodării, 90% ar trebui să ajungă la reciclare și 10% la gropile de gunoi. În România, astăzi, este invers.

Sistemul de garanție pornește în momentul în care producătorul pune pe piață un produs ambalat. Acel producător va introduce la nivelul produsului această garanție. Mai departe, distribuitorul, pe lanțul de distribuție până ajunge la magazin, această garanție urmărește produsul până ajunge la raft.

Când vin, ca și cumpărător, și iau de pe raft acest produs, achit produsul în sine plus garanția, mă duc acasă, consum ce este înăuntru și la următoarea cumpărare vin înapoi cu ambalajele, le pun în acele automate care marea majoritate a lor vor fi la supermarketuri în puncte, centre comerciale etc.

În zona rurală, pentru că aproape 70% din comerțul național se desfășoară în zona rurală, în magazine mici, acolo în marea majoritate a magazinelor mici se va prelua manual, se va înmâna garanția, se va pune în saci special pregătiți pentru sticle, PET și aluminiu, ele vor fi colectate de un sistem național de logistică și vor ajunge la acel operator unic care le va sorta, pregăti pentru reciclare și le va da mai departe la unitățile de reciclare.

Ambalajele pot fi predate la orice magazin, la orice punct de colectare.

Sticlele trebuie să fie golite de conținut”, a declarat ministrul Mediului, la Digi24.

Produse acceptate în sistemul de garanție – returnare a ambalajelor

Ministrul Mediului spune că nu vor face parte din acest sistem acele ambalaje care sunt produse lactate.

„Ele reprezintă un risc ridicat din punct de vedere sanitar – veterinar, de siguranță alimentară”, a explicat Barna.

Ministrul a precizat că apa, sucurile, berea, băuturile alcoolice, chiar și uleiul sunt printre produsele din ambalajele acceptate în sistem.

„Sticla nu se spală, se golește. Nu este obligatoriu să aibă capac, însă trebuie să aibă acea etichetă specială și acel cod de bare”, a adăugat el.

Când va fi lansat sistemul de garanție – returnare

„Lansarea sistemului de garanție – returnare este 1 aprilie 2022. Până atunci, după apariția Hotărârii de Guvern, va trebui să se facă investițiile pentru cumpărarea acelor automate, pentru sistemul de logistică și cel informatic care va urmări fiecare lot de produs pe circuit și pentru a realiza cele cinci puncte de selectare și sortare la nivel național. În principiu, într-un an și două luni de zile acest sistem trebuie pus pe picioare.

În primul an ar trebui să atingem un obiectiv de 70%. Adică 70% din ambalajul pus pe piață să se întoarcă în sistemul de reciclare. Ținta este în 3 ani de zile 90%. Sunt ținte ambițioase”, a afirmat Tanczos.

Cât timp va fi valabil codul de bare pentru obținerea garanției

„Timp de 24 de luni, fiecare sticlă poate fi adusă înapoi în sistem. Dacă în doi ani de zile de la vânzare, acea sticlă n-a ajuns înapoi în sistem, va fi eliminat sistemul informatic și trebuie depus la un colector.

Producătorii autohtoni vor fi obligați prin lege, pentru că el este cel care pune pe piață ambalajul, un potențial deșeu. Obligația de recuperare a ambalajului este al producătorului.

Importatorii când aduc pe piață aceste ambalaje trebuie să aibă și eticheta. O aplică în producție în afară sau după ce importatorul aduce în România trebuie aplicate acele coduri de bare”, a explicat ministrul.

El a subliniat că este vorba doar de ambalajele de băuturi.

“Nu vorbim de amabalajele pentru mezeluri, pentru brânzeturi, lactate, pantofi, cămăși etc. Partea de colectare selectivă rămâne în vigoare”.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

FOTO: INCENDIU la Câmpeni. Un autoturism a luat foc, în parcarea Spitalului de Boli Cronice

Publicat

Un autoturism a luat foc vineri seara, în parcarea Spitalului de Boli Cronice din Câmpeni. 

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni a intervenit pentru localizarea și stingerea unui incendiu incendiu, în parcarea Spitalului de Boli Cronice din Câmpeni.

Este vorba despre un incendiu care a izbucnit la compartimentul motor al unui autoturism aflat în parcarea spitalului.

În urma incendiului nu au fost înregistrate victime sau pericol de extindere.

Pompierii au intervenit la fața locului cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

UPDATE: Cauza incendiului a fost stabilită ca scurtcircuit electric.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate