ECONOMIE
Cât au crescut chiriile la Cluj-Napoca și ce variante au studenții. Prețurile pentru apartamente și garsoniere din acest an
Prețul chiriilor a crescut considerabil în condițiile în care studenții încep anul universitar și angajații se întorc și ei din concedii. Cererea este mare în această perioadă, spun agenții imobiliari.
Chiriile au crescut și cu 20% faţă de anul trecut. În plus, apartamentele sunt închiriate destul de repede.
Cele mai scumpe chirii din țară
Cele mai mari prețuri la chirii se regăsesc în Cluj, mai ales la apartamentele cu una sau două camere.
Pentru o garsonieră în Cluj-Napoca se plătește, în medie, lunar, 299 de euro. Apartamentele de două camere ajung la o chirie de 450 de euro pe lună, iar cele de trei camere la 550 de euro pe lună.
În București, sunt mai scumpe de închiriat cele de trei-patru camere, spune un specialist în imobiliare, pentru observator.ro.
„Începând cu luna aprilie a acestui an, cererea a crescut cu 25-30% pe segmentul chiriilor. Faţă de 2021”, adaugă Daniel Crainic, specialist în imobiliare.
La Iași, o garsonieră se închiriază cu 250 de euro, în medie, lunar, apartamentele de două camere cu 350 de euro, iar cele de trei camere cu puţin peste 400 de euro, potrivit imobiliare.ro.
Unii studenți închiriază apartament cu trei camere și le împart cu alți colegi, o variantă mai convenabilă ca preț. Apartamentele din imobilele vechi se închiriază la preţuri chiar şi cu 30 la sută mai mici faţă de cele din imobilele noi, spun cei din piaţă.
Preţurile medii ale chiriilor în Cluj-Napoca
- Preţ garsonieră: 299 de euro
- Preţ 2 camere: 450 de euro
- Preţ 3 camere: 550 de euro
Preţurile medii ale chiriilor în Bucureşti
- Preţ garsonieră: 283 de euro
- Preţ 2 camere: 430 de euro
- Preţ 3 camere: 599 de euro
Preţurile medii ale chiriilor în Iaşi
- Preţ garsonieră: 250 de euro
- Preţ 2 camere: 350 de euro
- Preţ 3 camere: 425 de euro
Prețuri în Sibiu și Timișoara
În Sibiu și Timișoara, prețurile locuințelor de închiriat variază de la 200-210 euro/lună (pentru o garsonieră) la 400 eur/lună (pentru un apartament de trei camere).
Spre comparație, la costul închirierii unui apartament de două camere din Cluj-Napoca poti închiria trei camere în Sibiu, Timișoara sau Iași.
Cea mai mare evoluție a prețurilor din iulie 2021 până în iulie 2022 a fost înregistrată în Cluj-Napoca, unde prețurile la garsoniere de închiriat au crescut cu 20%, la apartamentele de două camere cu 13%, iar la cele de trei camere cu 15%, potrivit cluj24.ro, care citează storia.ro.
Pe locul al doilea la creșterile medii ale prețurilor de închiriere (garsoniere și apartamente) s-au situat București și Brașov – 11%, urmate de Timișoara, cu 10%.
Bugetul studenților
Un sondaj recent, realizat de Storia.ro în rândul a peste 5.000 de respondenți studenți din întreaga țară, arată că studenții care încep să își caute locuri de închiriat declară că nu au avut opțiunea unui loc la cămin – 16%, iar 81% aleg această opțiune pentru mai mult confort locativ.
Ca sursă de acoperire a cheltuielilor legate de locuința închiriată sau a costurilor percepute de cazare la cămin, 71% dintre studenții respondenți sunt ajutați de părinți integral, în timp ce 21% au ca sursă salariul propriu și doar 6% bursa oferită de facultate.
Aproape 41% dintre respondenți sunt dispuși să ofere până la 200 de euro lunar pentru plata chiriei, 34% pot dispune de un buget cuprins între 200 și 300 de euro lunar și doar 10% își permit o chirie mai mare de 300 de euro pe lună.
În privința așteptărilor pe care le au de la proprietari, cele mai importante fac referire la oferta unui preț corect, la comportamente neintruzive din partea proprietarilor, receptivitatea acestora la îmbunătățirile care ar trebui aduse spațiului, dar și la încheierea contractelor de închiriere.
Dintre aceștia, 40% consideră ca fiind foarte important ca proprietarul să accepte plata chiriei online.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.