Connect with us
Advertisement

Educație

Câți elevi din clasele terminale pot participa fizic la cursuri în scenariul roșu. Ministerul Educației a transmis clarificări

Publicat

Ministerul Educației a transmis duminică noi informații către toate inspectoratele școlare și către toate școlile din țară, necesare pentru clarificarea modului de funcționare al școlilor în scenariul roșu.

Astfel, activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maximum 15 elevi pe clasă pentru clasele a VIII-a și maximum 17 elevi pe clasă în cazul claselor a XII-a și a XIII-a.

Citește și DOCUMENT: Ce elevi merg de luni la școală. Se modifică scenariile: ORDIN emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a clarificat prevederile referitoare la funcționarea claselor terminale în școlile din scenariul roșu, dar și posibilitatea prezenței fizice în toate clasele, în toate școlile, indiferent de scenariu, cu excepția carantinei scrie digi24.ro

Astfel, unitățile de învățământ au obligația asigurării accesului la educație pentru toți preșcolarii sau elevii în unitățile de învățământ preuniversitar cu respectarea tuturor normelor de protecție, conform scenariilor aplicabile fiecărei școli.

Citește și Ministrul Educației dă asigurări că elevii vor susține examenele naționale în format fizic, la datele stabilite

Câți elevi din clasele terminale pot participa fizic la cursuri

Potrivit noilor precizări, nu se impun restricții pentru învățământul preșcolar și învățământul primar organizat în școli care funcționează în scenariul roșu. Înjumătățirea numărului elevilor are loc doar pentru clasele terminale, adică a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.

În cazul claselor a VIII-a, pot merge simultan la școală fizic maximum 15 elevi, în timp ce pentru clasele terminale din învățământul liceal, limita este de 17 elevi.

În situația în care toți elevii dintr-o clasă doresc să meargă la cursurile fizice, atunci se revine la sistemul hibrid: o săptămână de cursuri online și o săptămână de cursuri în format fizic. 

Potrivit ministrului Educației, sistemul hibrid a generat pierderi majore însă este „răul cel mai mic” pe care îl putem alege în situația actuală.

Dacă numărul de elevi permis într-o clasă este depășit însă cu un elev sau doi, fiecare instituție de învățământ trebuie să stabilească cum se va face rotația, astfel încât toți elevii care își doresc, să aibă acces la cursurile fizice.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Teste și bareme, setul 2 – Română și Matematică

Prezența fizică în scopul participării la orele remediale este permisă în toate unitățile de învățământ care organizează cel puțin o grupă de învățământ remedial, pentru toți elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele și din toate școlile, indiferent de scenariul în care funcționează, cu excepția celor din localitățile carantinate). Grupele pentru orele remediale sunt formate din 10-12 elevi.

Citește și Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Documentul prin care au fost transmise instrucțiunile:

Noile modificări din Ordinul comun semnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au făcut modificări la ordinul comun ce reglementează modul în care se desfășoară cursurile în școli.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, vineri, la solicitarea ministrului Sorin Cîmpeanu, că elevii care au de susținut examene naționale pot veni la școală fizic, chiar dacă localitatea în care se află are o rată de incidență a cazurilor de COVID mai mare de 3 la mie, dar nu depășește, totuși, 6 la mie.

O noutate a ordinului comun este că aceste cursuri pentru elevii din anii terminali se vor desfășura cu prezență fizică doar a jumătate din numărul total de elevi înmatriculați. Practic, se ajunge la un scenariu hibrid.

O altă prevedere importantă este că va fi permisă organizarea în școli, cu prezență fizică, a cursurilor de recuperare a materiei pierdute (cursuri remediale) pentru absolut toate clasele.

Potrivit documentului, în cazul unei rate de incidență de până la 6 la mie, vor rămâne deschide grădinițele, iar școala se va face cu prezență fizică pentru elevii din ciclul primar și pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a , a XIII-a, precum și pentru elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal.

De asemenea, în aceste localități sunt permise organizarea în școli, cu prezență fizică, a cursurilor remediale pentru toate clasele.

În cazul în care localitatea intră în carantină,  atunci cursurile se mută online.

O altă prevedere este că masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, și nici în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în aer liber.

De unde a apărut pragul de 15, respectiv 17 elevi în clasă în scenariul roşu

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat de unde a apărut pragul de 15, respectiv 17 elevi în clasă în scenariul roşu.

Întrebată la Digi24 de unde vine diferenţa de 15 elevi de clasa a opta, respectiv 17 elevi din clasele terminale, Andreea Moldovan a răspuns: „Vine din numărul de elevi care frecventează anumite clase. Ideea înjumătăţirii claselor a venit din dorinţa de a menţine regulile de distanţare de minim un metru între elevi”.

Medicul Andreea Moldovan a spus şi ce se întâmplă cu o clasă care are mai mulţi elevi care vor să vină la şcoală, intenţia autorităţilor fiind de a limita pragul maxim de prezenţă, pentru că este importantă păstrarea distanţei, însă „există nişte jonglări la care apelăm dacă o clasă este mare, distanţa între bănci există”.

Şcolile aflate în situaţia în care mai mulţi elevi vor să meargă fizic pot cere derogare la DSP, însă numai în cazuri punctuale, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement