Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Câți fugari au fost aduși în țară. Ce spune ministrul Justiției despre monitorizarea electronică a persoanelor urmărite penal

Publicat

Câți fugari au fost aduși în țară: Răspunsul îl dă ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. Aceasta spune că în ultimul an au fost aduși în țară peste 1000 de fugari.

Tot ea precizează că statul român încearcă schimbarea cadrului legislativ pentru a diminua „apetitul de a fugi din ţară” al persoanelor urmărite penal sau condamnate.

Una dintre măsuri este monitorizarea electronică prin sistemul care a fost pus în aplicare în cazul celor care comit agresiuni în familie.

Ministrul Gorghiu a arătat că, dacă fostul primar băimărean Cătălin Cherecheş ar fi avut acest sistem de monitorizare electronică, probabil nu s-ar fi ajuns la fuga lui din ţară după condamnarea definitivă.

Fugarii vor plăti din buzunar aducerea în țară

„Avem în ultimul an 1.000 de fugari întorşi în România, este un buget alocat acestor fugari de 10 milioane de lei. Atât cheltuie statul român pentru a-i aduce în ţară, o sumă foarte mare din punctul meu de vedere.

Acesta este şi motivul pentru care avem acum în transparenţă decizională acel proiect pe care eu îl consider foarte important şi de bun simţ…dacă ai avut bani să fugi din România, când te întorci este nefiresc ca statul român să plătească pentru întoarcerea ta în sistemul penitenciar pentru a executa pedeapsa.

Atunci scoate tu fugar, din buzunar, banii pe care statul român îi cheltuie cu întoarcerea ta”, a declarat ministrul Justiţiei.

Spor de pedeapsă și monitorizare electronică

Un alt proiect face referire la adăugarea unui spor de pedeapsă la cea existentă pentru cei condamnaţi care fug din ţară.

„Procentul de predare al fugarilor în România este de 90 şi ceva la sută. Nu vă faceţi probleme că fenomenul nu este gestionat. Este gestionat, sigur mai avem cazuri punctuale unde procedura este mai greoaie.

Sunt câteva iniţiative legislative acum în dezbatere publică prin care noi putem să diminuăm apetitul lor să fugă din ţară.

Este legea adoptată de Parlament contestată la Curtea Constituţională prin care celui care fuge din ţară i se adaugă la pedeapsa pe care a luat-o un echivalent la pedeapsa evadării.

Statul român în curând va achiziţiona acele mijloace de monitorizare nu doar pentru agresorii victimelor violenţei domestic. Vom putea monitoriza prin această metodă şi persoana care este fie urmărită penal, fie condamnată, care este sub control judiciar sau este arestată la domiciliu.

Măsura aceasta există în Europa civilizată. Cazul domnului Cherecheş, spre exemplu, avea control judiciar. Dacă avea această monitorizare electronică, probabil că nu s-ar fi ajuns la fuga sa din ţară.

Eu cred că această monitorizare va putea să diminueze semnificativ numărul fugarilor din România”, a mai afirmat ministrul Justiţiei, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax