Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cazurile de mașini avariate din cauza drumului. Cum pot fi obținute despăgubiri de la administratorii părții carosabile

Publicat

Cazurile de mașini avariate din cauza drumului. Nu mulți dintre șoferi știu că pot obține despăgubiri în cazul în care mașina lor a suferit avarii din cauza stării părții carosabile. Acestea sunt prevăzute în legislația în vigoare.

Întreţinerea, repararea, administrarea şi exploatarea autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale și altor elemente de infrastructură rutieră este responsabilitatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Compania este de interes strategic naţional cât timp statul este acţionar majoritar, care se organizează şi funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Potrivit Codului Civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare, scrie legalbadger.org.

Prin urmare, CNAIR poate să răspundă pentru prejudiciile cauzate unei persoane cu ocazia producerii unui eveniment rutier.

Legislația în vigoare prevede că printre obligațiile CNAIR se află

asigurarea condiţiilor de siguranţă a circulaţiei pe autostrăzi şi drumuri naţionale deschise circulaţiei publice

semnalizarea și menținerea în stare tehnică coresponzătoare a drumurilor

De asemenea, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competenţelor ce îi revin, cu avizul poliţiei rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, şi să le menţină în stare corespunzătoare.

Cazuri de mașini avariate din cauza drumului. Despăgubiri în instanță

Sursa citată prezintă exemple de cazuri în instanță în care au fost obținute despăgubiri.

Unul se referă la un accident în care o vulpe a intrat pe autostrada A2 Constanța-București, iar o mașină a fost avariată. S-a reținut lipsa indicatoarelor rutiere privind riscul ca animalele sălbatice să traverseze autostrada și lipsa gardurilor despărțitoare.

În alt caz, instanța a obligat Compania la plata sumei de 25.428,28 lei, după ce a fost estimate prejudiciul.

În măsura în care accidentul rutier produs din cauza neîntreținerii drumurilor publice s-a soldat cu vătămarea corporală a unei persoane, aceasta poate solicita și contravaloarea cheltuielilor efectuate în scopul revendicării:

”Prejudiciul cauzat constă în cheltuirea unor sume de bani pentru procurarea medicamentelor, pentru efectuarea unor tratamente medicale şi achiziționarea combustibilului în vederea efectuării unor deplasări în legătură directă cu situaţia medicală a persoanei vătămate. Aceste cheltuieli se ridică la suma de 2.285,74 lei după cum rezultă din înscrisurile depuse de persoana vătămată în faţa primei instanţe”, este alt exemplu.

Pe lângă daunele materiale, pot fi solicitate și daune morale, mai scrie sursa citată.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate