Eveniment
Ce-au înregistrat la OSIM în 2011 inventatorii din Alba: Periuțe de dinți, jocuri de loterie sau coșuri pentru colectarea deșeurilor în autoturisme
În fiecare zi a vieții noastre, ne folosim de o mulțime de obiecte, menite să ne facă existența mai ușoară, mai eficientă, mai plăcută, mai distractivă. Pe unele le utilizăm în fiecare zi, pe când altele fac, dintr-o zi obișnuită, una cu adevărat spectaculoasă. Rareori devenim curioși privind originea lor, cine și când le-a inventat, însă toate acestea sunt rezultatul preocupării unor oameni deosebiți pentru ridicarea calității vieții tuturor oamenilor. Avem și în Alba Iulia câțiva oameni de inteligență sclipitoare, care au găsit și motivația de a-și petrece ore, zile, poate chiar luni sau ani, încercând să pună cap la cap un mecanism care să ne ajute să trăim într-o lume mai performantă.
De multe ori am fost puși în situația în care, pe parcursul unei călătorii cu mașina, am avut disconfortul de a nu putea depozita deșeuri în locuri potrivite. Pentru astfel de momente, albaiulianul Lucian Adam Cristian Olaru a inventat un coș special pentru colectarea deșeurilor, perfect adaptat autoturismului. O echipă de oameni de știință din care face parte și albaiulianul Viorel Alexandru Mălușel a descoperit o tehnologie de obținere a aurului și argintului, iar o altă echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca, din care face parte și albaiulianul Valeriu Sergiu Şuşman a descoperit o metodă in vitro de obținere concomitentă a progenitorilor hepatocitari și pancreatici din celulele stem izolate din placenta umană.
O altă invenție practică îi aparține albaiulianului Ion Nedelcu și este o periuță de dinți de unică folosință, cu rezervoare și canale de evacuare. Tot albaiulianul Ion Nedelcu este inventatorul a două jocuri de noroc de tip loto.
Toate aceste invenții realizate integral sau parțial de către albaiulieni au fost înregistrate în anul 2011, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Iată prezentarea tehnică a invențiilor, așa cum apare pe pagina OSIM:
Lucian Adam Cristian Olaru – Coş pentru colectarea deşeurilor
Invenţia se referă la un coş plasat în habitaclul unui autovehicul, care permite reţinerea unui corp cu dimensiuni relativ reduse, introdus în el ca deşeu şi menţinerea curăţeniei interiorului, prin golirea în locurile special amenajate colectării deşeurilor. Coşul conform invenţiei este constituit din două corpuri, superior şi inferior, îmbinate detaşabil, prin intermediul unor mijloace de îmbinare, prevăzute în zona unor deschideri ale corpurilor menţionate, în partea superioară a primului corp fiind prevăzută o deschidere limitată de o porţiune răsfrântă către interior, al doilea corp având forma unui trunchi de con cu o bază mică, situată în partea superioară, tăiată oblic în raport cu un plan orizontal al unei baze mari a acestuia, un unghi de înclinaţie al bazei mici, în care este formată deschiderea, având o valoare, astfel încât baza mică să formeze o porţiune conjugată cu perna unui scaun dintr-un autovehicul în faţa căruia este poziţionat, pe fiecare dintre cei doi pereţi laterali ai corpurilor fiind prevăzute nişte mijloace de fixare, detaşabile, la scaun.
Ion Nedelcu – Joc Loteristic
Invenţia se referă la un joc de noroc, de tip loto, care oferă unui participant posibilitatea de a juca mai multe variante pe un acelaşi bilet de joc. Jocul conform invenţiei este constituit dintr-un bilet având o matrice formată din opt coloane şi zece linii, fiecare coloană conţine câte zece cifre de la numărul 0 la numărul 9, iar fiecare linie conţine câte opt cifre din numărul 0 pe prima linie de sus, urmat de alte linii cu cifre până la numărul 9. Poate fi jucat de o persoană adultă, cu vârsta de peste 18 ani, care trebuie să bifeze cel puţin o cifră sau mai multe de pe fiecare coloană a biletului de joc, rezultând astfel unul sau mai multe numere, având fiecare câte opt cifre. Numărul maxim de cifre care poate fi jucat pe o coloană de pe bilet de către un jucător este cinci, iar extragerea numărului câştigător este realizată din opt urne, care conţin fiecare numere de la 0 la 9.
Viorel Alexandru Mălușel, Ioan Florentin Popa, Jack Goldstein, Liana Rozica Oșanu – Tehnologie de obținere a aurului și argintului
Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a aurului şi argintului. Procedeul conform invenţiei constă din solubilizarea unor concentrate piritoase refractare, în soluţii amoniacale de tiosulfat de sodiu, în prezenţă de catalizator de cupru bivalent, suspensia obţinută se filtrează, după care urmează o electroliză în mediu alcalin, din care rezultă aur, argint şi cupru, care se separă prin solubilizare într-o soluţie de acid sulfuric.
Ion Nedelcu – Periuță de dinți
Invenţia se referă la o periuţă de dinţi de unică folosinţă. Periuţa conform invenţiei este constituită dintr-un corp prevăzut cu un cap şi cu un mâner, unite printr-o zonă centrală, în care este practicat un rezervor umplut cu un mediu de curăţare, prevăzut cu două canale de evacuare a acestuia, zona centrală fiind prevăzută cu o cavitate eliptică, ce se prelungeşte cu primul canal de evacuare, cavitatea fiind închisă etanş cu un capac, prin intermediul unei nervuri de etanşare, ce este reţinută într-un canal şi al unor ştifturi de blocare, ce intră în nişte orificii.
Ion Nedelcu – Joc
Invenţia se referă la un joc loteristic cu frecvenţă săptămânală, câştigătorii fiind desemnaţi într-o emisiune televizată, la o oră din zi şi din săptămâna desemnată de organizator. Jocul conform invenţiei se joacă prin înscrierea de către o persoană, de la un număr de telefon fix sau de mobil, prin formarea unui mesaj cu valoarea adăugată, unde se trec primele şapte caractere sau întregul cod numeric personal, din care un sistem informatic, prin program, poate identifica dacă persoana are vârsta de peste 18 ani şi are dreptul să joace la un joc de noroc, dacă jucătorul are vârsta legală, un calculator analizează dacă dispune de suma necesară înscrierii la joc; numerele de telefon de la care s-au efectuat apelurile pentru înscriere vor fi trecute într-un fişier al calculatorului, în ordine cronologică, fiecărui număr de telefon fiindu-i atribuit un număr de ordine care a fost comunicat şi jucătorului, extragerea numărului câştigător fiind realizată din câte o urnă care conţine prefixe de ţară, prefixe ale reţelelor de telefonie şi numere care formează numărul de telefon.
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca – Carmen Mihaela Mihu, Olga Șoriţău, Dan Florin Rus Ciuca, Dan Mihu, Alexandru Irimie, Doina Colcear, Cornel Ciupan din Cluj-Napoca, Valeriu Sergiu Şuşman din Alba Iulia – Metodă in vitro de obţinere concomitentă a progenitorilor hepatocitari şi pancreatici din celulele stem izolate din placenta umană
Invenţia se referă la o metodă de obţinere a progenitorilor hepatocitari şi pancreatici, utilizaţi în terapia celulară. Celule stem, izolate din porţiunea corionică sau membranară a placentei sunt cultivate în condiţii uzuale de laborator, după care are loc expansiunea celulelor stem nediferenţiate şi caracterizarea acestora, în continuare, se cultivă pe un substrat de colagen şi în prezenţa unui mediu de diferenţiere, rezultând o schimbare a morfologiei celulelor şi diferenţierea în trei etape a celulelor stem mezenchimale placentare spre celule progenitori comuni hepatic-pancreatic.
O echipă de la Centrul de Cercetare Proiectare și Producție Refractare S.A. Alba Iulia, formată din Miron-Dorică Buzduga, Adriana Mioara Comșa, Radu Vasile Buzduga a inventat o Pulbere Termoizolatoare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News