Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Ce înseamnă titlul de Capitala Tineretului din România în 2026, câștigat de Alba Iulia. Ocazia care s-a ivit în lupta cu Brașovul

Publicat

Alba Iulia a fost desemnată Capitala Tineretului din România, în 2026. Social media și ziarele locale au fost inundate de informația în cauză. Politicienii locali s-au ”cățărat repede” pe informație și și-au arătat bucuria față de victorie. Parte din ei chiar au dat de înțeles că au contribuit și ei cumva în proiect. Însă, meritul este al unei echipe de tineri care a format un grup de lucru, au scris aplicația și au depus-o. 

De asemenea ceea ce s-a omis în comunicare este că Alba Iulia a ajuns să candideze singură. Mai exact, Brașov al doilea oraș care a ajuns în finala s-a retras înainte de confruntarea finală. La fel nici conceptul de ”Capitală a tineretului” nu a fost explicat foarte bine, și în jurul ideii este ceață.

Ce înseamnă ideea de Capitală a Tineretului

Sebastian Băeșan, cel care a strâns tinerii din oraș și i-a așezat la masa de lucru, a explicat în linii mari pentru alba24.ro ce înseamnă titlul de Capitală a Tineretului.

În pozele din articol apar tinerii care au format grupul de lucru și care au dus la bun sfâștit proiectul. Meritul este în totalitate al lor. Aceștia s-au întâlnit atât fizic, dar și în format hibrid (parte dintre ei au participat la discuții în online, deoarece sunt plecați la studii în alte orașe).

Victoria va produce efecte abia peste doi ani. Adică în 2026. În 2024, Capitala Tinerilor va fi Vaslui. În primul rând titlul aduce o sumă de 50.000 de euro care va fi folosită în implementarea conceptului.

Conceptul este simplu: în oraș trebuie să se formeze un grup de lucru, un centru, care să faciliteze activități pentru tineri. Și când vorbim de tineri, ne referim la elevi de școală gimnazială, liceu și facultate. Pentru tinerii trecuți de facultate un oraș trebuie să livreze alte facilități: locuri de muncă, locuințe, etc.

Cui i se adresează proiectul

Target-ul în mare parte sunt tinerii elevi. În 2026 grupul de lucru va forma un ”centru” al tinerilor care va dirija sau va promova activitățile din oraș destinate lor. De asemenea va forma o rețea, care va pune la masă tineri cu idei, alături de ONG-uri, și companii care să sprijine un proiect.

Spre exemplu, un liceu vrea să își facă o echipă de robotică. Acesta va putea să își expună ideea în cadrul rețelei de tineri, în speranța că cineva îi va susține în proiect.

De asemenea se va încerca formarea unei baze de date cu toate activitățile din oraș destinate tinerilor. Sunt idei simple, dar care până acum nu au fost puse în practică.

Băeșan a dat un exemplu pe care el l-a primit de la un tânăr. În Alba Iulia există cluburi de șah, cluburi sportive, sau organizații care fac activități sportive, dar nu sunt promovate. Mai pe scurt dacă vrei să practici un sport nu știi unde să te duci sau cu cine să iei legătura. Nu există o platformă care să ofere informații despre fiecare club sportiv din oraș.

Asta va fi un proiect care ar putea fi realizat în 2026. De asemenea vor exista festivaluri cu și pentru tineri, cu teme diverse. Vor fi promovate proiecte și activități, iar în 2026, la Alba Iulia va fi organizat forumul tineretului din România.

În urma proiectului și a anului 2026 teoretic va rămâne o ”masă rotundă”, un centru format din tineri, ONG-uri, asociații și companii care vor să sprijine tinerii din oraș. Pe lângă asta vor rămâne proiectele ce vor fi implementate pe tot parcursul anului.

Municipiul Alba Iulia a rămas singur în cursă

Au fost două etape în cursa pentru desemnarea titlului. În prima etapă mai multe orașe și-au depus candidatura, dar în a doua etapă au ajuns doar Alba Iulia și Brașov.

Până să ajungă în fața juriului format din 27 de persoane (oameni din sectorul public și privat), Brașov s-a retras. Reporterii alba24.ro au solicitat telefonic un punct de vedere al reprezentanților Primăriei Brașov, însă până la publicarea materialului aceștia nu au revenit cu un răspuns.

Sebastian Băeșan a mai explicat că Brașovului i-ar fi fost mult mai greu să expună motivele pentru care vrea titlul de capitală a tinerilor. Din simplul motiv că în Brașov există o infrastructură deja formată pentru tineret și ar fi fost destul de greu să apară cu idei noi.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate