Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce mașini de lux sunt în garajele instituțiilor publice din România. Care sunt cheltuielile de întreținere și cât au costat


Publicat

De la Dacia la Mercedes Benz, Audi și BMW, institutiile publice din România au parcuri auto impresionante, cu mașini nu tocmai ieftine, pentru întreținerea cărora se cheltuie lunar zeci de mii de lei.

Majoritatea sunt fabricate în perioada 2016-2018, altele sunt mai vechi, dar sunt și mașini de serviciu de ultimă generație, potrivit unei analize ziare.com.

În cazul Parlamentul României, de exemplu, la Senat, parcul auto cuprinde 135 de mașini. Cele mai vechi sunt modele din 2004 (Volkswagen, Citroen Jumper, Peugeot Partner), cu valori de achiziție între 43.000 și 174.000 lei, iar cele mai noi sunt 6 autoturisme BMW G5L/530 E din 2019, în valoare de 182.138,54 de lei fiecare. Senatul mai are în dotare mașini de serviciu 12 Audi A6 fabricate în 2017, respectiv 2007, 37 de Volkswagen Passat și Jetta (2007-2008), Dacia Duster (61 de mașini) și trei microbuze Ford Transit (193.914 lei bucata).

În ceea ce privește cheltuielile, pentru perioada ianuarie – noiembrie, acestea au fost de 90.074,31 de lei, adica o medie de 667,21 de lei pe lună pentru fiecare autoturism. Pentru reparații și întreținere s-au cheltui alți 17.887,35 de lei (132,49 de lei / lună/ mașină).

Guvernul României: mașini de serviciu Renault, Skoda, Dacia, Ford și Volkswagen, puse la dispoziția directorilor si directorilor adjuncți, potrivit Secretariatului General al Guvernului; 79 de autoturisme Volkswagen, Audi, BMW, Dacia, Renault, Mercedes-Benz si Skoda – parcul auto pus la dispozitia aparatului de lucru al Guvernului (SGG). Potrivit sursei citate, mașinile „nu au facut obiectivul unei proceduri de achizitie a SGG”. Cheltuielile lunare de întreținere/combustibil sunt de aproximativ 175.000 de lei pentru cele 79 de mașini.

Curtea Constitutionala a României – 12 mașini, dintre care 10 marca Audi A6, 3.0 TDI Quattro (2016), preț unitar de 159.443,76 de lei cu TVA și 2 marca Volkswagen Passat Blue Motion 2.0 TDI 4 Motion (2011), preț unitar de 93.744 de lei cu TVA. Cheltuieli lunare de întreținere în perioada ianuarie-noiembrie 2020: 13.925 lei.

Curtea de Conturi a României: 141 mașini, astfel: 106 Dacia Logan (an fabricație 2019, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2007), 18 Audi A4 din 2012 (valoare totală 2,13 milioane lei), 12 Suzuki Vitara (2018), 2 Skoda Octavia (2017 și 2018), un Peugeot 807 (2005), un microbuz VW Crafter (2014) și unul Mercedes-Benz (2019). Cheltuielile de întreținere sunt de circa 32.000 de lei pe lună, iar în noiembrie s-a cheltuit circa 50.000 de lei pe combustibil.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție: 22 de mașini, 16 Skoda Rapid Smart (2015-2016), 4 Volkswagen Passat (2015 și 2019), o Dacia Duster, o Dacia Logan Van Pack și un Volkswagen Caravelle. Valoarea medie a cheltuielilor lunare înregistrate în perioada ianuarie – noiembrie 2020 a fost de 7.700 lei/lună pentru întreținere și 13.750 lei/lună pentru combustibil auto.

sursă: ziare.comDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Becaly

  luni, 04.01.2021 at 15:50

  Pai ce ma nu lucram noi Romanii sa va lafaiti voi in masini scumpe si dupa aia aia ma.i si furati rusine ma dar noi santem prosti comentam,huiduim si pe voi va doare.n …. Ar trebui ca noi sa nu ma.i platim niciun fel de taxe sosele canci,locuri de munca platite canci spitale canci ETC.ROMANIA CONDUSA DE HOTI DIN 89 PANA AZI UUUUUUUUUUU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Vremea se va răci și mai mult de vineri. Directorul ANM: Vor fi temperaturi și de minus 18 grade Celsius

Publicat

Meteorologii anunță că până în 23 ianuarie 2022  va fi o perioadă cu zile friguroase. Până pe 23 ianuarie, vor fi și precipitații, dar nu foarte importante din punct de vedere cantitativ.

Vor fi alternanțe de zile reci și altele cu temperaturi ușor mai mari față de normalul perioadei. În această săptămână va fi mai frig, cu unele excepții în sudul și estul țării. De săptămâna viitoare, vor fi temperaturi mai apropiate de cele obișnuite ale sezonului.

Directorul ANM, Elena Mateescu anunță că ”Din punct de vedere termic, până vineri o să observăm o vreme apropiată de normalul termic al perioadei din calendar, cu minime mai coborâte în zonele depresionare din estul Transilvaniei, între -15 până spre -3, în zona litoralului, maxime -4 până la cel mult 5-6 grade Celsius, miercuri.”

Vremea se va răci de vineri, iar temperaturile vor ajunge chiar și la -18 grade

De vineri, din nou, o vreme în răcire, cu valori care, în partea de vest, centru, nord a țării, la nivelul maximelor vor fi preponderent -5 grade Celsius, minimele pe parcursul sfârșitului de săptămână, posibil -15, chiar -18 grade în zonele depresionare”, a anunţat Elena Mateescu.

 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OMS: Nu există în acest moment nicio dovadă că adolescenţii sănătoşi sau copiii sănătoşi au nevoie de boostere

Publicat

Nu există în prezent nicio dovadă că adolescenţii şi copiii sănătoşi au nevoie de doze booster de vaccin împotriva COVID-19, a declarat marţi coordonatoarea ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan, potrivit Reuters.

Vorbind într-un briefing de presă, coordonatoarea ştiinţifică a afirmat că, deşi pare să existe, în timp, o reducere a imunităţii conferite de vaccin în cazul variantei Omicron înalt transmisibile, sunt necesare mai multe cercetări pentru a se stabili ce persoane au nevoie de doze booster, transmite agerpres.ro

‘Nu există în acest moment nicio dovadă că adolescenţii sănătoşi sau copiii sănătoşi au nevoie de boostere. Absolut nicio dovadă’, a afirmat ea.

Israelul a început să le ofere doze booster copiilor începând de la vârsta de 12 ani, iar Administraţia pentru alimente şi medicamente a Statelor Unite (FDA) a autorizat în această lună administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech copiilor între 12 şi 15 ani.

Şi Germania a recomandat săptămâna trecută ca toţi copiii între 12 şi 17 ani să primească o doză booster. Ungaria a luat acceaşi decizie.

Soumya Swaminathan a anunţat marţi că grupul tehnic consultativ al OMS se va întâlni în cursul săptămânii pentru a lua în discuţie tocmai cum statele ar trebui să ia în considerare oferirea de doze booster populaţiilor lor.

‘Scopul este de a-i proteja pe cei mai vulnerabili, pe cei cu cel mai mare risc de boală severă şi de deces. Aceştia sunt populaţiile noastre vârstnice, persoanele imunocompromise şi cu boli subiacente, dar şi personalul medical’, a explicat ea.

sursă: agerpres.ro.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Centura de nord, parcări subterane și terminal intermodal de transport public, incluse în Planul de Mobilitate pentru Alba Iulia

Publicat

Primăria Alba Iulia organizează miercuri, 19 ianuarie, o dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Municipiul Alba Iulia – actualizat.

În documentul actualizat au fost incluse, printre intervenții, construirea centurii ocolitoare pe latura de nord, realizarea unui terminal intermodal de transport public, amenajarea spațiilor publice urbane din Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei și Piața Primăriei, amenajarea de parcări publice subterane și parcări colective de tip Park & Ride. 

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) are ca ţintă principală îmbunătăţirea accesibilităţii localităţilor şi a relaţiei între acestea, diversificarea şi utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport (aerian, acvatic, feroviar, auto, velo, pietonal) din punct de vedere social, economic şi de mediu, precum şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport.

Totodată, scopul PMUD este de a permite dezvoltarea sustenabilă a mobilităţii în aria de studiu, acesta urmând a funcţiona ca un suport pentru pregătirea și implementarea proiectelor și măsurilor finanţate prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 Regiunea Centru (și alte programe operaţionale din viitoarele perioade de programare) și alte surse asociate bugetelor locale, dar și pentru susţinerea implementării unor proiecte de interes naţional care influenţează mobilitatea în aria de studiu.

Dezbaterea publică va avea loc miercuri, începând cu ora 15:00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6.

Potrivit PMUD pentru municipiul Alba Iulia – actualizat, printre obiectivele strategice au fost incluse și următoarele intervenții:

 • Construire centură ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia

Se propune realizarea unei artere ocolitoare în zona de nord a teritoriului, între DN 1 / Autostrada A10 și DN 74. Implementarea proiectului va conduce la degrevarea rețelei stradale urbane de fluxurile de trafic de tranzit, atât în cazul vehiculelor de marfă cât și în ce privește autoturismele. Proiectul va include inclusiv plantarea în aliniament de arbori cu capacitate mare de retenție a CO2, având rol de barieră pentru poluarea chimică și fonică generată de traficul rutier care va fi atras de această nouă infrastructură.

Costul celor 6 km de șosea este estimat la 5,3 milioane de euro.

 • Realizare terminal intermodal de transport public

În scopul creșterii atractivității transportului public, se propune dezvoltarea intermodalității prin realizarea unui terminal de transport public (în zona Gării Alba Iulia, strada Iașilor) în care să se realizeze transferul între transportul județean / interjudețean și cel local.

Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro.

 • Amenajare spațiu public urban Piața Iuliu Maniu

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Iuliu Maniu pentru deplasări pietonale și cu bicicleta. Se va urmări eliminarea parcărilor de la suprafață. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative.

Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro (6.000 mp x 250 euro/mp).

 • Amenajare spațiu public urban Piața Consiliul Europei

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Consiliul Europei și legătura cu Piața Iuliu Maniu pentru deplasări pietonale și cu bicicleta. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative.

Costurile sunt estimate la 962.500 de euro (3.850 mp x 250 euro/mp).

 • Modernizare zonă pietonală Piața Primăriei

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Primăriei. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative și comerciale.

Costurile sunt estimate la 1,25 milioane de euro (5.000 mp x 250 euro/mp).

 • Amenajare parcări publice 

În scopul reorganizării spațiului public ocupat în prezent de autovehicule parcate se propune construirea unor parcări subterane în vecinătatea zonei centrale (Piața Gării, Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei, B-dul Transilvaniei, zona intersecție cu B-dul Revoluției 1989, Casa de Cultură a Studenților).

Se propun un număr de 1.000 de locuri de parcare. Costul este estimat la 17,5 milioane de euro (1.000 de locuri de parcare x 17.500 de euro/loc)

 • Amenajare parcări colective de tip Park & Ride

Prin această intervenție se propune amenajarea de tip Park & Ride la intrările în oraș (zona Est – Calea Ciugudului, zona Nord – strada Alexandru Ioan Cuza, zona Vest – Calea Moților, zona Sud, nod descărcare autostradă / B-dul Ferdinand I). Aceste facilități vor fi dotate cu sisteme de iluminat precum și cu toate elementele complementare necesare: sistem de supraveghere video, cabină de pază, etc. Astfel, se va obține reducerea numărului de călătorii cu autovehiculul personal din compunerea fluxurilor de penetrație în zona urbană.

Este facilitat astfel transferul de la autoturismul personal către transportul public urban, obținându-se decongestionarea traficului, reducerea cererii de locuri de parcare din municipiul Alba Iulia și pe cale de consecință, reducerea emisiilor echivalent CO2 din traficul rutier.

Facilitățile nou create nu vor fi destinate necesităților de parcare ale zonelor rezidențiale sau ale zonelor cu caracter sezonier.

Costurile sunt estimate la 1 milion de euro (4 parcări x 250.000 de euro/parcare).

Vezi AICI

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Ce pedeapsă a primit un cioban din Alba care a ucis cu intenție cinci oi. A intrat în plin, în animale cu o mașină de teren

Publicat

oi ovine

Un bărbat din Alba care a ucis cu intenție cinci oi a fost condamnat după trei ani, de judecători la o pedeapsă cu amânare. Bărbatul, crescător de animale, a intrat în plin cu o mașina de teren, în oile unui cioban rival. 

Deși faptele s-au petrecut în 2019, atât procurorii din Blaj, dar și judecătorii l-au trimis în judecată și judecat pe bărbat, abia în 2021. 

Pe data de 6 ianuarie 2022, magistrații Judecătoriei Blaj au dat o primă decizie în cazul bărbatului care a ucis cinci oi.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, cei doi bărbați sunt crescători de animale  în satul Biia din Alba. Cei doi au avut și înainte de incident frecvente certuri legate de pășunatul animalelor. Cei doi dețin mai multe stâne în localitate.

La un moment dat, în data de 31 august 2019, în jurul orei 8.40, bărbatul și-a văzut rivalul în timp ce pășuna pe o parcelă de pământ din locul numit ”Miraj”.

Atunci ”a intrat intenționat cu autoturismul marca Land Rover în turma de ovine a persoanei vătămate, lovind 5 oi. În urma impactului, o oaie a decedat pe loc, două au decedat într-un interval de câteva ore de la comiterea faptei și alte două au decedat după două zile.

Cu ocazia audierii, inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând comiterea faptelor, arătând că, văzând animalele persoanei vătămate pășunând pe fânațul său, a intrat cu mașina în ele, acesta s-au împrăștiat, una a decedat, iar alteia i s-a rupt piciorul. De asemenea, a arătat că este de acord să achite prejudiciul cauzat persoanei vătămate, în momentul în care, acesta din urmă îi plătește pagubele produse cu pășunatul oilor și cei trei baloți sustrași”, se arată în motivarea instanței.

Pedeapsa

Pentru cele cinci oi ucise cu intenție, bărbatul a primit trei luni de închisoare. Bărbatul mai avea o condamnare pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, pedapsă cu amânare. Judecătorii au contopi pedeapsa ”de 3 luni închisoare stabilită prin prezenta sentință cu cele două pedepse de 9 luni închisoare stabilite prin sentința setința penală în pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare, la care adaugă un spor obligatoriu de o treime din celelalte pedeapse (1/3 din 12 luni = 4 luni ), respectiv un spor de 4 luni, urmând ca pedeapsa rezultantă să fie de 1 an și 1 luni închisoare.

(…) amână aplicarea pedepsei închisorii de 1 an și 1 luni pe un termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a sentinței (…)”, se arată în motivarea Judecătoriei Blaj.

Sentința nu a fost definitivă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate