Eveniment
VIDEO | Ce nu știm despre afacerea aurului: TESTUL de SINCERITATE cu parlamentarii PSD din Comisia Specială pentru Roşia Montană
Emisiunea “Testul de sinceritate” pe Alba24 începe un noul sezon cu cel mai fierbinte subiect al momentului: dezbaterile legate de decizia privind exploatarea minieră de la Roşia Montană şi proiectul propus de RMGC. Cei care sunt desemnaţi să prezinte atât locuitorilor din Alba şi din ţară, cât şi factorilor de decizie o imagine de ansamblu, “corectă şi completă” privind tot ceea ce presupune eventuala demarare a exploatării aurului la Roşia Montană sunt membrii comisiei parlamentare special create în acest sens. Doi dintre aceştia, dar şi liderul grupului parlamentar majoritar PSD au răspuns în exclusivitate întrebărilor adresate de moderatorul Dan Lungu, la Alba24.ro.
Marian Neacşu – liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, deputat de Ialomiţa şi membrii comisiei parlamentare speciale pentru proiectul de lege privind Roşia Montană, Florin Iordache – preşedintele comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, deputat de Olt şi Ioan Dîrzu – deputat şi preşedintele PSD Alba au dezvăluit rolul acestora în decizia privind proiectul minier de la Roşia Montană, informaţiile de care dispun şi pe care urmează să le obţină despre acest subiect, dar şi opinii persoanele legate de contextul actual.
Vă prezentăm în continuare subiectele principale discutate de cei trei parlamentari la Alba Iulia:
- De ce a fost nevoie ca un proiect de lege privind o investiţie privată să ajungă în atenţia Parlamentului? Marian Neacşu: chiar dacă s-a spus că este o chestiune strict a executivului şi nu are ce căuta în legislativ, cred că parlamentul este un for de dezbatere, în care este reprezentată voinţa electoratului. Este o problemă nerezolvată de aproape 15 ani, trebuie dezbătută într-o comisie specială, care să asculte toate părţile, datele, istoricul problemei. Ioan Dîrzu: De Roşia Montană se vorbeşte în ultima perioadă ca despre fotbal sau agricultură: toată lumea, păreri pro şi contra. Guvernul a stabilit că proiectul este foarte important pentru România. Florin Iordache: Decizia de a se face dezbatere pe acest subiect este foarte bună, pentru a nu se da impresia că totul se face “pe sub preş”. Am spus public că susţin proiectul şi cred că este extrem de util. Rolul comisiei parlamentare este, pe de o parte, de a informa alţi colegi să voteze în cunoştinţă de cauză, apoi de a face un raport concludent pe baza situaţiei reale existente. Cei din Roşia Montană îşi doresc locuri de muncă, cei din Piaţa Universităţii îşi doresc un mediu curat. Argumentând juridic, proiectul de lege vizează modificarea redevenţei, participarea statului – sunt modificări care trebuie făcute prin lege. Mai departe, modalitatea în care vor fi puse în practică, este responsabilitatea Guvernului.
- Dacă nu exista posibilitatea unei vizite de documentare în zonă, ce ştiaţi despre Roşia Montană? Marian Neacşu: Avem un nivel de cunoştinţe pe care îl consider mediu. Vă garantez că ştiu suficient de mult despre proiectele pe care le aprobăm. Proiectul a fost amânat de la o procedură clasică, parlamentară, unde probabil numai o parte insuficientă din colegi reuşeau să se documenteze şi a fost transferat către o comisie specială care are acest atribut fundamental, să realizeze o documentare. Acest raport pe care îl va face comisia mă va ajuta mult mai mult decât în procedura clasică, prin acces la informaţii tehnice. Vom avea acces la un volum de informaţii mult mai consistent.
- Beneficii pe care locuitorii din Alba şi din celelalte zone ale ţării le-ar avea în urma proiectului minier de la Roşia Montană. Ioan Dîrzu: A veni cu încă 2000-2500 de angajaţi este foarte important pentru cetăţenii din acea zonă. După un an, doi, vor rămâne 8-900. După demararea lucrărilor, se vor dezvolta sectoarele pe verticală şi orizontală, prin societăţi de prestări servicii, alimentaţie publică, transporturi şi alte conexiuni ce pot aduce plus valoare. Oamenii care vin la mine în audienţe cer locuri de muncă în zona cu specific minier.
- Despre utilizarea cianurii şi alte metale rare în zăcământul Roşia Montană, în afară de aur şi argint. Alternative pentru proiect. Florin Iordache: Trebuie văzut dacă statul român câştigă şi din urma altor metale rare care rezultă din procesul de producţie (titanium, vanadiu, wolfram). Există norme europene pe care România trebuie să le respecte. Există exploatări aurifere şi în Suedia, Finlanda, Spania, Peru. Să vedem dacă tehnologia pe care o presupune proiectul respectă normele de mediu europene şi condiţiile de concentraţie a cianurii (o treime din minima europeană, din câte ştiu eu aceasta este de 0,10, iar cea din proiect de 0,03%). Dacă în momentul în care se termină exploatarea, acel lac de cianură ce rezultă va fi nociv populaţiei, trebuie văzute normele de securitate şi siguranţă pe termen lung, garanţiile pentru statul român. Ioan Dîrzu: Teama mare a locuitorilor din Apuseni este ce va fi după? Vom avea discuţii cu administraţia locală şi judeţeană, să vedem alternativa. Trebuie să ţinem cont de rezultatele referendumului din zonă, chiar dacă unii spun că acesta nu a fost validat şi de părerea primarilor din zonă. Marian Neacşu: Va exista un iaz de decantare unde, aşa cum aţi spus, o mică parte din cianuri va rămâne. Dar peste munte există din câte ştiu un iaz la Roşia Poieni şi n-am văzut niciun fel de demonstraţie de acest fel de 15 ani. Apoi, la Baia Mare, nu am văzut foarte multe discuţii pe tema asta. Văd că despre lucrurile existente nu se face foarte multă vorbire, dar despre o potenţialitate, da. Asta mă face să cred că din punct de vedere al „promotion”-ului, lucrurile nu sunt foarte corecte. Avem condiţionalităţi de mediu. Ne-am asumat prin programul de conformare ca până în 2017, respectiv până în 2019 să lichidăm acele iazuri. Noi, adică guvernul României, cei care au fost la momentul negocierilor respective. Exploatări de factura asta sunt şi în câteva locuri din Europa. Sunt convins că şi acolo, inclusiv în Peru, au fost discuţii pro şi contra. Guvernul suedez, sunt câteva exploatări în zona ţărilor baltice, au o politică de mediu foarte restrictivă, dacă acolo s-au putut face condiţii de siguranţă, poate şi aici se poate face. Comisia parlamentară are rolul de a oferi o imagine de ansamblu foarte corectă pentru cetăţenii României. Nu luăm o decizie exclusivă pentru cetăţenii din Alba sau cei din Piaţa Universităţii, ci pentru toţi din ţară.
- Ar putea fi făcut acest proiect doar de statul român? Marian Neacşu: Principial, ar putea fi făcut. Dar luând în calcul investiţiile iniţiale pentru pornirea exploatării şi costurile de exploatare ulterioare, coroborat cu faptul că avem obligativitatea de mediu de a închide celelalte puncte de depozitare şi care am înţeles că prin contractul negociat vor rămâne în sarcina firmei respective, statul român nu-şi poate permite acum investiţia. Este vorba despre un capital de pornire de 2,5 miliarde dolari, reprezintă fondul de pensii pentru două luni la nivel naţional. Nu este o sumă la îndemână. Ne aflăm într-o perioadă de recesiune economică mondială. Poate e mai profitabil aşa, să faci o astfel de investiţie fără a angaja banii statului. Florin Iordache: Nu ne putem permite să demarăm o altă investiţie decât printr-un parteneriat public. Ioan Dîrzu: Ar fi ideal dacă statul şi-ar permite o astfel de investiţie. La Cupru Min nu a existat această posibilitate. Însă statul are cheia de control pentru situaţia de la Roşia Montană.
- Cât ar trebui să fie participaţia statului şi redevenţa? Marian Neacşu: nu am discutat această problemă în cadrul grupului PSD. Nu vom stabili criterii economice. Este o atribuţie strictă a Executivului. Avem o lege a redevenţelor, inclusiv pentru cele de cărbune, petrol, de la 1 ianuarie 2014 expiră aproape toate contractele de redevenţă. Mi-ar fi greu să spun că mi se pare sau nu suficient nivelul redevenţei. Cred că se va găsi calea de echilibru.
Parlamentarii invitaţi au răspuns şi unor întrebări legate de anumite „mituri” că investitorul ar fi „plătit” anumite persoane din zona politică, dar şi care ar fi votul lor privind proiectul minier, în acest moment.
Vă invităm să vedeţi, în exclusivitate pe Alba24.ro, integral, „Testul de sinceritate” cu parlamentari din comisia specială privind proiectul de la Roşia Montană:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pipo
luni, 23.09.2013 at 10:27
Ha,ha,ha ! Auzi ce zice Iordache. Sa facem un raport concludent in care sa aratam situatia reala. Ma, pe voi daca va ia iute cineva nici tabla inmultirii nu v-o mai aduceti aminte ! Pai daca nu sunteti specialisti, ce dracu de raport sa faceti, sa-i mai stricati de cap si pe ceilalti colegi care si asa si fara raportul vostru voteaza cum li se spune, ca doar Goldu nu a aruncat banii deageaba. Iar Darzu asta cu miile de locuri de munca de unde le-a scos. A fost el la exploatarile de aur din Suedia , Finlanda sau Spania sa vada cati localnici lucreaza ? Stomatolog veterinar asta-i si atat. Si apropo de vointa poporului pe care spuneti ca o reprezentati, cum ati consultat-o ? Va referiti doar la alegeri, pe care oconsultati din4 in 4 ani si dupa aceea faceti ce va dicteaza interesele.
raptor
luni, 23.09.2013 at 12:12
minciuni
adela
luni, 23.09.2013 at 19:28
ADEVARUL CUI? DOMNILOR GUVERNANTI NU MAI UMBLATI CU CIOARA VOPSITA. PROIECTUL RMGC DAUNEAZA GRAV INTERESELOR ROMANANIEI.
NU NE MAI ABURITI.UNDE AU FOST ALESI NEAMULUI CAND IN ROMANIA SAU
DESFINTAT MILIOANE DE LOCURI DE MUNCA .PRACTIC DEZINDUSTRIALIZAREA TARII. UNDE ATI FOST DOMNILOR?
Rusu Mirel
luni, 18.11.2013 at 17:05
Un alt mare avantaj este ca Romania va deveni principalul producator de aur si exportator de profil din Uniunea Europeana.
78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.