Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO | Ce nu știm despre afacerea aurului: TESTUL de SINCERITATE cu parlamentarii PSD din Comisia Specială pentru Roşia Montană


Publicat

Emisiunea “Testul de sinceritate” pe Alba24 începe un noul sezon cu cel mai fierbinte subiect al momentului: dezbaterile legate de decizia privind exploatarea minieră de la Roşia Montană şi proiectul propus de RMGC. Cei care sunt desemnaţi să prezinte atât locuitorilor din Alba şi din ţară, cât şi factorilor de decizie o imagine de ansamblu, “corectă şi completă” privind tot ceea ce presupune eventuala demarare a exploatării aurului la Roşia Montană sunt membrii comisiei parlamentare special create în acest sens. Doi dintre aceştia, dar şi liderul grupului parlamentar majoritar PSD au răspuns în exclusivitate întrebărilor adresate de moderatorul Dan Lungu, la Alba24.ro.

Marian Neacşu – liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, deputat de Ialomiţa şi membrii comisiei parlamentare speciale pentru proiectul de lege privind Roşia Montană, Florin Iordache – preşedintele comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, deputat de Olt şi Ioan Dîrzu – deputat şi preşedintele PSD Alba au dezvăluit rolul acestora în decizia privind proiectul minier de la Roşia Montană, informaţiile de care dispun şi pe care urmează să le obţină despre acest subiect, dar şi opinii persoanele legate de contextul actual.

Vă prezentăm în continuare subiectele principale discutate de cei trei parlamentari la Alba Iulia:

 • De ce a fost nevoie ca un proiect de lege privind o investiţie privată să ajungă în atenţia Parlamentului? Marian Neacşu: chiar dacă s-a spus că este o chestiune strict a executivului şi nu are ce căuta în legislativ, cred că parlamentul este un for de dezbatere, în care este reprezentată voinţa electoratului. Este o problemă nerezolvată de aproape 15 ani, trebuie dezbătută într-o comisie specială, care să asculte toate părţile, datele, istoricul problemei. Ioan Dîrzu: De Roşia Montană se vorbeşte în ultima perioadă ca despre fotbal sau agricultură: toată lumea, păreri pro şi contra. Guvernul a stabilit că proiectul este foarte important pentru România. Florin Iordache: Decizia de a se face dezbatere pe acest subiect este foarte bună, pentru a nu se da impresia că totul se face “pe sub preş”. Am spus public că susţin proiectul şi cred că este extrem de util. Rolul comisiei parlamentare este, pe de o parte, de a informa alţi colegi să voteze în cunoştinţă de cauză, apoi de a face un raport concludent pe baza situaţiei reale existente. Cei din Roşia Montană îşi doresc locuri de muncă, cei din Piaţa Universităţii îşi doresc un mediu curat. Argumentând juridic, proiectul de lege vizează modificarea redevenţei, participarea statului – sunt modificări care trebuie făcute prin lege. Mai departe, modalitatea în care vor fi puse în practică, este responsabilitatea Guvernului.
 • Dacă nu exista posibilitatea unei vizite de documentare în zonă, ce ştiaţi despre Roşia Montană? Marian Neacşu: Avem un nivel de cunoştinţe pe care îl consider mediu. Vă garantez că ştiu suficient de mult despre proiectele pe care le aprobăm. Proiectul a fost amânat de la o procedură clasică, parlamentară, unde probabil numai o parte insuficientă din colegi reuşeau să se documenteze şi a fost transferat către o comisie specială care are acest atribut fundamental, să realizeze o documentare. Acest raport pe care îl va face comisia mă va ajuta mult mai mult decât în procedura clasică, prin acces la informaţii tehnice. Vom avea acces la un volum de informaţii mult mai consistent.
 • Beneficii pe care locuitorii din Alba şi din celelalte zone ale ţării le-ar avea în urma proiectului minier de la Roşia Montană. Ioan Dîrzu: A veni cu încă 2000-2500 de angajaţi este foarte important pentru cetăţenii din acea zonă. După un an, doi, vor rămâne 8-900. După demararea lucrărilor, se vor dezvolta sectoarele pe verticală şi orizontală, prin societăţi de prestări servicii, alimentaţie publică, transporturi şi alte conexiuni ce pot aduce plus valoare. Oamenii care vin la mine în audienţe cer locuri de muncă în zona cu specific minier.
 • Despre utilizarea cianurii şi alte metale rare în zăcământul Roşia Montană, în afară de aur şi argint. Alternative pentru proiect. Florin Iordache: Trebuie văzut dacă statul român câştigă şi din urma altor metale rare care rezultă din procesul de producţie (titanium, vanadiu, wolfram). Există norme europene pe care România trebuie să le respecte. Există exploatări aurifere şi în Suedia, Finlanda, Spania, Peru. Să vedem dacă tehnologia pe care o presupune proiectul respectă normele de mediu europene şi condiţiile de concentraţie a cianurii (o treime din minima europeană, din câte ştiu eu aceasta este de 0,10, iar cea din proiect de 0,03%). Dacă în momentul în care se termină exploatarea, acel lac de cianură ce rezultă va fi nociv populaţiei, trebuie văzute normele de securitate şi siguranţă pe termen lung, garanţiile pentru statul român. Ioan Dîrzu: Teama mare a locuitorilor din Apuseni este ce va fi după? Vom avea discuţii cu administraţia locală şi judeţeană, să vedem alternativa. Trebuie să ţinem cont de rezultatele referendumului din zonă, chiar dacă unii spun că acesta nu a fost validat şi de părerea primarilor din zonă. Marian Neacşu: Va exista un iaz de decantare unde, aşa cum aţi spus, o mică parte din cianuri va rămâne. Dar peste munte există din câte ştiu un iaz la Roşia Poieni şi n-am văzut niciun fel de demonstraţie de acest fel de 15 ani. Apoi, la Baia Mare, nu am văzut foarte multe discuţii pe tema asta. Văd că despre lucrurile existente nu se face foarte multă vorbire, dar despre o potenţialitate, da. Asta mă face să cred că din punct de vedere al „promotion”-ului, lucrurile nu sunt foarte corecte. Avem condiţionalităţi de mediu. Ne-am asumat prin programul de conformare ca până în 2017, respectiv până în 2019 să lichidăm acele iazuri. Noi, adică guvernul României, cei care au fost la momentul negocierilor respective.  Exploatări de factura asta sunt şi în câteva locuri din Europa. Sunt convins că şi acolo, inclusiv în Peru, au fost discuţii pro şi contra. Guvernul suedez, sunt câteva exploatări în zona ţărilor baltice, au o politică de mediu foarte restrictivă, dacă acolo s-au putut face condiţii de siguranţă, poate şi aici se poate face. Comisia parlamentară are rolul de a oferi o imagine de ansamblu foarte corectă pentru cetăţenii României. Nu luăm o decizie exclusivă pentru cetăţenii din Alba sau cei din Piaţa Universităţii, ci pentru toţi din ţară.
 • Ar putea fi făcut acest proiect doar de statul român? Marian Neacşu: Principial, ar putea fi făcut. Dar luând în calcul investiţiile iniţiale pentru pornirea exploatării şi costurile de exploatare ulterioare, coroborat cu faptul că avem obligativitatea de mediu de a închide celelalte puncte de depozitare şi care am înţeles că prin contractul negociat vor rămâne în sarcina firmei respective, statul român nu-şi poate permite acum investiţia. Este vorba despre un capital de pornire de 2,5 miliarde dolari, reprezintă fondul de pensii pentru două luni la nivel naţional. Nu este o sumă la îndemână. Ne aflăm într-o perioadă de recesiune economică mondială. Poate e mai profitabil aşa, să faci o astfel de investiţie fără a angaja banii statului. Florin Iordache: Nu ne putem permite să demarăm o altă investiţie decât printr-un parteneriat public. Ioan Dîrzu: Ar fi ideal dacă statul şi-ar permite o astfel de investiţie. La Cupru Min nu a existat această posibilitate. Însă statul are cheia de control pentru situaţia de la Roşia Montană.
 • Cât ar trebui să fie participaţia statului şi redevenţa? Marian Neacşu: nu am discutat această problemă în cadrul grupului PSD. Nu vom stabili criterii economice. Este o atribuţie strictă a Executivului. Avem o lege a redevenţelor, inclusiv pentru cele de cărbune, petrol, de la 1 ianuarie 2014 expiră aproape toate contractele de redevenţă. Mi-ar fi greu să spun că mi se pare sau nu suficient nivelul redevenţei. Cred că se va găsi calea de echilibru.

Parlamentarii invitaţi au răspuns şi unor întrebări legate de anumite „mituri” că investitorul ar fi „plătit” anumite persoane din zona politică, dar şi care ar fi votul lor privind proiectul minier, în acest moment.

Vă invităm să vedeţi, în exclusivitate pe Alba24.ro, integral, „Testul de sinceritate” cu parlamentari din comisia specială privind proiectul de la Roşia Montană:Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. Pipo

  luni, 23.09.2013 at 10:27

  Ha,ha,ha ! Auzi ce zice Iordache. Sa facem un raport concludent in care sa aratam situatia reala. Ma, pe voi daca va ia iute cineva nici tabla inmultirii nu v-o mai aduceti aminte ! Pai daca nu sunteti specialisti, ce dracu de raport sa faceti, sa-i mai stricati de cap si pe ceilalti colegi care si asa si fara raportul vostru voteaza cum li se spune, ca doar Goldu nu a aruncat banii deageaba. Iar Darzu asta cu miile de locuri de munca de unde le-a scos. A fost el la exploatarile de aur din Suedia , Finlanda sau Spania sa vada cati localnici lucreaza ? Stomatolog veterinar asta-i si atat. Si apropo de vointa poporului pe care spuneti ca o reprezentati, cum ati consultat-o ? Va referiti doar la alegeri, pe care oconsultati din4 in 4 ani si dupa aceea faceti ce va dicteaza interesele.

 2. raptor

  luni, 23.09.2013 at 12:12

  minciuni

 3. adela

  luni, 23.09.2013 at 19:28

  ADEVARUL CUI? DOMNILOR GUVERNANTI NU MAI UMBLATI CU CIOARA VOPSITA. PROIECTUL RMGC DAUNEAZA GRAV INTERESELOR ROMANANIEI.
  NU NE MAI ABURITI.UNDE AU FOST ALESI NEAMULUI CAND IN ROMANIA SAU
  DESFINTAT MILIOANE DE LOCURI DE MUNCA .PRACTIC DEZINDUSTRIALIZAREA TARII. UNDE ATI FOST DOMNILOR?

 4. Rusu Mirel

  luni, 18.11.2013 at 17:05

  Un alt mare avantaj este ca Romania va deveni principalul producator de aur si exportator de profil din Uniunea Europeana.
  78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Deputatul Florin Roman, despre formarea unui nou guvern: Cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD. Cîțu, propunerea PNL

Publicat

Președintele interimar al Camerei Deputaților, deputatul de Alba Florin Roman (PNL), a declarat miercuri la TVR 1 că viitorul Guvern trebuie să aibă miniștri „responsabili și buni specialiști”, iar până acum cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD.

Acesta a răspuns la întrebarea dacă PNL ar fi dispus să facă Guvern cu PSD, după consultările de joi de la Cotroceni. Totodată Florin Roman a reiterat susținerea pentru Florin Cîțu, drept propunere a PNL pentru funcția de premier.

Acesta a adăugat că Florin Cîțu nu putea fi propus din prima pentru că ”ne bloca o hotărâre a Curții Constituționale”.

”Eu cred ca politicienii, indiferent din ce partid sunt, trebuie să asculte vocea oamenilor, iar oamenii sunt sătui de criza politică, iar pe fondul unei pandemii extrem de agresive și a problemelor legat de intrarea în iarna cu facturile majorate la utilități, oamenii așteaptă de la clasa politică foarte multa responsabilitate, lasarea orgoliilor deoparte si un guvern cu puteri depline.

– Deci se poate si cu PSD guvern?

Cu oricine dorește să se puna în slujba acestei țări atunci când țara are nevoie de o clasă politică responsabilă.

– Vreti cu USR sau PSD?

Eu văd un Guvern cu oameni responsabili și buni specialiști. Deocamdată cei mai buni specialiști i-au dat PNL si PSD pe funcții ministeriale.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mesajul șefului DSP Alba, Alexandru Sinea: ”Suntem în al 12-lea ceas și încă mai putem lua măsuri pentru a evita un dezastru”

Publicat

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a postat pe contul său de Facebook un mesaj prin care îi îndeamnă pe cetățenii județului să se vaccineze și să se documenteze din surse oficiale, în condițiile în care rețelele sociale sunt invadate de teorii ale conspirației și mesaje antivacciniste. 

Sinea spune că încă pot fi luate măsuri pentru a evita un dezastru sanitar și că soluția ar fi vaccinarea.

Mesajul lui Alexandru Sinea:

”Suntem în al 12-lea ceas și încă mai putem lua măsuri pentru a evita un dezastru.

Văd și eu, la fel ca și voi, că mediul online și rețelele de socializare sunt invadate de teorii ale conspirațiilor, de fel și fel de mesaje antivacciniste, de oameni care confundă dreptul la opinie cu dreptul de a dezinforma, de a clama și susține bazaconii lipsite de vreun fundament științific.

Înțeleg, până la un anumit punct, reticența oamenilor față de instituțiile statului și nu o să contest niciodată libertatea de exprimare a oamenilor.

Cred însă că, acum mai mult ca oricând, trebuie să fim responsabili și raționali.

Eu aleg să am încredere în oamenii de știință care îmi spun că vaccinul este sigur și este singura cale de a trece mai ușor prin pandemie.

Aleg să cred în datele statistice care arată că șansele unei persoane vaccinate, chiar și atunci când contractează virusul, sunt mult mai mari decât ale unei persoane nevaccinate.

Mai departe de asta, vă pot spune ceea ce văd zi de zi cu ochii mei. Situația este mai mult decât alarmantă. Unitățile medicale sunt pline iar cadrele medicale sunt mai mult decât suprasolicitate.

Respectați măsurile de igienă și distanțare.

Dar, mai ales, alegeți să vă vaccinați! E cea mai bună șansă pe care o aveți pentru a reduce riscul de ajunge la spital, cea mai bună șansă de a trece cu bine peste această pandemie.

Dacă cei mai mulți dintre noi vor alege să creadă teorii ale conspirației în locul datelor științifice, să creadă că știu ei mai bine decât specialiștii, pentru că au citit te miri ce postare a nu știu cui, dacă nu vom alege cu toții să ne vaccinăm și să respectăm regulile și indicațiile specialiștilor, sistemul sanitar va claca. Iar atunci vom rămâne și fără ultima linie de apărare.

Vă rog, documentați-vă din surse credibile. Vă rog, alegeți să vă puneți încrederea în specialiști și să vă vaccinați! Încă mai e timp, dar nu mult”.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată de 3 săptămâni. Structura anului școlar MODIFICATĂ

Publicat

Vacanța forțată de 3 săptămâni în care vor intra de luni toți elevii, de la grădiniță și până la liceu, și care este discutată astăzi la Cotroceni nu va “micșora durata primului semestru”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit surselor Edupedu.ro, semestrul I se va prelungi în luna ianuarie 2022 cu durata acestei vacanțe forțate, iar Semestrul al II-lea va fi decalat, urmând a debuta la final de ianuarie-început de februarie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat astăzi pentru Edupedu.ro, că celor “care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară, fără a se micșora durata primului semestru, în loc de intrare în online (probabil aceiași care nu au auzit de importanța echității în educație) le răspund că din punct de vedere al vitezei minime de transfer, necesare pentru predare online, este nevoie să se poată asigura minimum 100 MB/sec.

Asta exista doar pentru maximum 50% din teritoriul României! În București, spre exemplu, avem viteză de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot mai apar probleme”.

Structura anului școlar nemodificată

Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)
 • Cursuri: 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
 • Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 – 31 octombrie 2021.
 • Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.
Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)
 • Cursuri: 10 ianuarie – 10 iunie 2022.
  • Programul “Școala Altfel”: în perioada 8 – 14 aprilie (interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare).
 • Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.
 • Vacanța de vară: din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023

Cum ar putea arăta Structura anului școlar modificată

Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)
 • Cursuri: 13 septembrie 2021 – 22 octombrie 2021.
 • Vacanță: 25 octombrie 2021 – 8 noiembrie 2021
 • Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 – 31 octombrie 2021.
 • Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.
 • Cursuri: 10 ianuarie 2022 – 28 ianuarie 2022
Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)
 • Cursuri: 31 ianuarie – 10 iunie 2022.
  • Programul “Școala Altfel”: în perioada 8 – 14 aprilie (interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare).
 • Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.
 • Vacanța de vară: din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023

Peste 21.000 de elevi și profesori infectați

Peste 21.000 de elevi și profesori sunt infectați cu virusul SARS CoV 2, au anunțat miercuri, reprezentanții Ministerului Educației.

Informarea privind situația epidemiologică din unitățile de învățământ preuniversitar din România arată că miercuri, 20 octombrie, sunt 16.168 de preșcolari și elevi și 5.590 de angajați confirmați COVID 19.

Conform informațiilor centralizate, sunt și numeroase unități cu activitatea suspendată.

„Unități cu activitatea față în față suspendată integral ca urmare a aplicării art. 3 alin. 2 din ordinul comun (solicitare a unității și aprobare ISJ/ISMB): 563;

Situația școlilor , marți 20 octombrie 2021

 • Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 2 din ordinul comun (cel puțin 50% din nr. de clase suspendate): 123;
 • Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 9 din ordinul comun (ancheta DSP, hotărâre CJSU): 202;
 • Unități de învățământ cu activitatea față în față, dar care au cel puțin o clasă/grupă în sistem online: 3.958;
 • Număr de copii/elevi care studiază online-indiferent de cauză: 587.434 (aproximativ 20% din numărul total de elevi și preșcolari din sistemul de învățământ)”, anunță reprezentanții Ministerului Educației.
Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Veteranul din Abrud, Ioan Jurca, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani și câteva zile. Povestea unui erou

Publicat

veteran de razboi

Ioan Jurca, ultimul veteran din Abrud și cetățean de onoare al orașului, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani și câteva zile.  

Născut în 6 octombrie 1921, veteranul a făcut parte din Regimentul 91 Infanterie. După stagiul militar a plecat pe front, dar nu pe orice front ci pe unul dintre cele mai aprige și dure din cel de-al Doilea Război Mondial.

A îndurat frigul, foamea, ploaia de vară sau gerul năprasnic al iernii. A văzut cum camarazii au căzut în somnul veșnic, răpuși de inamic, dar și dulcea bucurie a victoriei. A luptat la Podul Iloaiei și a îndurat frontul rusesc.

CITEȘTE ȘI: Portret de erou: Ioan Jurca, ultimul veteran din Abrud. De pe frontul rusesc, la minele de uraniu și aur din Apuseni

A fost și la un pas de moarte, când a fost confundat de un soldat sovietic cu un soldat al armatei celui de al Treilea Reich, dar soarta a decis ca viața sa să fie mai lungă.

Timp de 5 ani, cât a stat în armată, bărbatul le-a văzut pe toate. A fost decorat și a ajuns să aibă gradul de căpitan în rezervă.

Şi nu s-a rezumat la atât în viață. După ce a îndurat ororile războiului, Ioan Jurca, a ales calea și viața în adâncul pământului.

Timp de 24 de ani, bărbatul a fost miner: şase ani la mina de uraniu de la Băița și 18 ani la mina de la aur de la Brad.

Cu atâtea povești ”în desagă”, bărbatul a mai lucrat timp de 10 ani crâșmar, unde zi de zi și-a povestit viața celor care intrau în barul la care lucra.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate