Economie
Ce obligații fiscale au medicii și stomatologii cu venituri din cabinete private. Ghid pentru depunerea declarațiilor la ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat o Broșură dedicată medicilor. La nivel național, Fiscul derulează un nou program de conformare ce vizează persoanele fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală sau stomatologică.
Broșura cuprinde informații cu privire la obligațiile fiscale, din punct de vedere al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii. De asemenea, include precizări privind depunerea Declarației Unice (D212), a Declarației anuale de venit (D204), stabilirea venitului net anual impozabil.
ANAF transmite date persoanelor fizice care au obținut în anul 2024 și obțin în continuare venituri din prestarea activităților de asistență medicală/stomatologică, în mod individual sau într-o formă de asociere.
ANAF: ce obligații fiscale au medicii stomatologii cu venituri din cabinete private. Declarația unică
Potrivit ANAF, veniturile realizate din prestarea activităților de asistență medicală/stomatologică, în mod individual sau într-o formă de asociere, reprezintă venituri din profesii liberale. Acestea sunt încadrate în categoria veniturilor din activități independente.
Contribuabilii care realizează venituri din prestarea activităților de asistență medicală/stomatologică determină venitul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri.
Aceștia trebuie să completeze și să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (D212) – Capitolul I – Date privind veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2024.
Termenul de depunere a acestei declarații este data de 26 mai 2025 inclusiv.
ANAF: Declarația anuală de venit
Pentru veniturile realizate în anul 2024, asocierile fără personalitate juridică constituite de persoanele fizice care desfășoară profesii liberale, pe baza datelor din contabilitate, au obligația depunerii Declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale (D204).
Declarația se depune de către asociatul desemnat prin contract să răspundă pentru îndeplinirea obligaţiilor asocierii faţă de autorităţile publice. Aceasta cuprinde distribuţia venitului net/pierderii aferent asociaţilor. Venitul/Pierderea anual/anuală realizat(ă) în cadrul asocierii se distribuie asociaților proporțional cu cota procentuală de participare corespunzătoare contribuției, conform contractului de asociere.
Termenul de depunere a acestei declarații a fost data de 28.02.2025, inclusiv.
Fiecare asociat are obligația de a depune, până la data de 26 mai 2025 inclusiv, Declarația unică (D212) – Capitolul I. Date privind veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2024. Va înscrie venitul net/pierderea care îi revine din activitatea asociației, pe baza datelor înscrise în D204 transmisă de către asociatul desemnat.
ANAF: stabilirea venitului net impozabil
La determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilii stabilesc:
venitul net anual recalculat/pierderea netă recalculată pe fiecare sursă de venit, prin deducerea din venitul net anual, a pierderilor fiscale reportate
venitul net anual impozabil care se determină prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, prevăzute la lit. a), din care se deduc contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate potrivit prevederilor Codului fiscal.
Vezi integral: Brosura ANAF pentru medici si stomatologi_2025
Fiscul organizează și seminar web (15 mai și 21 mai). Va prezenta informații utile privind modul de completare și depunere a Declarației Unice (D212) de către persoanele care au realizat în anul 2024 și/sau realizează și în acest an venituri din prestarea activității de asistență medicală sau stomatologică.
Pentru a obține informații utile contribuabilii pot apela și Call Center ANAF, la numărul 031.403.91.60.
Noul program de conformare urmărește consolidarea unei relații de parteneriat cu contribuabilii și promovarea conformării voluntare, ca pilon esențial al eficienței sistemului fiscal, potrivit ANAF.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News