Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ce prevede proiectul de lege RCA. Amenzi mai mari pentru cei care nu încheie asigurarea obligatorie. Cerinţele transportatorilor şi firmelor de asigurări

Publicat

camioane Proiectul de lege privind RCA ce se află în atenţia deputaţilor include propunerile venite de la transportatorii auto şi de la asiguratorii membri UNSAR. De asemenea, sunt prevăzute amenzi mai mari pentru cei care nu încheie asigurarea de răspundere civilă obligatorie.

Asiguratorii se opun plafonării pentru 6 luni a tarifelor RCA, precum şi introducerii ulterioare a unor tarife de referinţă prin proiectul de lege RCA. De cealaltă parte, transportatorii propun ca, după expirarea perioadei de 6 luni de tarife RCA plafonate, ASF să stabilească tarife de referinţă pe o perioadă nedeterminată.

Discutarea şi aprobarea proiectului, programată iniţial pentru marţi, a fost amânată.

Ce prevede proiectul legii RCA

Asiguratorii membri UNSAR propun modificarea la art. 35 referitor la sancţiuni şi contravenţii:

„(9) Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 2 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei şi cu retinerea certificatului de înmatriculare/ înregistrare a vehiculului, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării; constatarea şi aplicarea acestora se fac de către personalul poliţiei”.

Potrivit UNSAR, o astfel de prevedere va duce la „responsabilizarea posesorilor de autovehicule si cresterea gradului de cuprindere in asigurare – ambele menite sa sporeasca protectia tertului pagubit”.

În varianta aprobată de Senat, amenzile erau doar între 1000 de lei şi 2000 de lei.

În privinta plafonarii pentru 6 luni a preturilor RCA, al carui mecanism este prevazut la art. 36, alin. 3 din proiectul de lege, documentul preia integral prevederile Ordonantei de Urgenţă adoptate de Guvern si care a intrat in vigoare in 19 septembrie, cand a fost publicată în Monitorul Oficial.

Asiguratorii vor eliminarea acestui articol care ar reglementa tarife maxime, dar şi a articolului 18, alin. 2, care vizeaza ca dupa cele 6 luni de tarife plafonate, ASF sa stabileasca tarife de referinţă, cu caracter orientativ, trimestrial.

Art. 18, alin 2:

(2) Pentru o perioada de 6 luni, calculata de la data expirarii termenului prevazut la art. 36 alin. (3), A.S.F. va calcula un tarif de referinta, cu caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul in parte, pe baza platilor efective de daune achitate de catre asiguratorii RCA din piata si raportate la frecventa statistica a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule. A.S.F. va publica tarifele de referinta, dauna medie si frecventa statistica a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. A.S.F. va evalua efectele acestei masuri si va intocmi un raport ce va fi inaintat Consiliului Concurentei.

De cealaltă parte, transportatorii nu sunt de acord ca acest tarif de referinta sa fie orientativ si pentru o perioada de 6 luni si cer doar ca ASF sa stabileasca acest tarif.

Asiguratorii mai solicita ca prezenta lege RCA, care va abroga OUG-ul dat de Guvern pentru plafonarea pentru 6 luni a preturilor RCA, sa intre in vigoare in termen de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial, Partea I. ASF are obligatia de a publica normele de aplicare in termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi ASF va constitui o structura de investigare a fraudelor in asigurari.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement