Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce reguli trebuie să respecte cei care circulă pe trotinete electrice sau biciclete. Verificări în trafic făcute de Poliție

Publicat

Poliția a verificat recent modul în care bicicliștii și cei care circulă pe trotinete electrice respect regulile rutiere. Peste o mie de utilizatori de astfel de mijloace de transport au fost amendați.

Regulile rutiere pentru conducerea trotinetelor electrice se regăsesc în OUG 13/2020, cu aplicare, prin HG 1.075/2021, din toamna 2021.

Trotinetele electrice pot fi folosite doar pe pistele de bicicletă, iar, dacă acestea nu există, doar pe drumurile din localități, potrivit avocatnet.ro.

Codul rutier stabilește, în prezent, că acestea se pot deplasa “numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”. Așadar, nu pot fi folosite pe trotuare.

Trotinetele electrice se pot conduce numai în linie dreaptă pe drumurile publice (urmărind traseul acestora), iar schimbarea direcției de mers se face „prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna” (Regulamentul de aplicare a Codului rutier / HG 1.391/2006).

Atât trotinetele electrice, cât și bicicletele pot fi conduse pe drumuri publice doar de persoane care au cel puțin 14 ani. Tinerii care nu au împlinit încă 16 ani trebuie să poarte cască de protecție. În cazul trotinetelor electrice, transportul pasagerilor este interzis.

Trotinetele electrice trebuie să fie echipate la fel ca bicicletele și mopedele, așa încât circulația pe timpul nopții va fi condiționată de existența mijloacelor de iluminare și dispozitivelor reflectorizant-fluorescente.

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice poate aduce o amendă din clasa a II-a de sancțiuni, respectiv patru sau cinci puncte-amendă, adică în valoare de 580 sau 725 de lei.

În anumite cazuri, amenzile pot ajunge la pragul 870-1.160 de lei. Aceste amenzi se aplică, de exemplu, pentru nerespectarea regulilor privind dotarea bicicletelor la circularea pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi etc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax