Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Ce schimbă Legea „Micii reforme în justiţie”


Publicat

Odată cu promulgarea, la începutul acestei săptămâni, a Legii „Micii reforme în justiţie” de către preşedintele Traian Băsescu, prin care ar trebui aplicate o serie de modificări în activitatea instanţelor, au apărut şi reacţii oficiale ale magistraţilor. Iniţiată cu scopul de a accelera procesele din justiţie şi de a scurta termenele de judecată, legea sau, cel puţin unele prevederi ale acesteia sunt contestate de magistraţi.  Într-un comunicat emis de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), preşedintele acesteia, judecătorul Mona Pivniceru, a spus că legea „încalcă grav dreptul cetăţeanului de acces la justiţie, în ceea ce priveşte respectarea principiilor contradictorialităţii şi a publicităţii şedinţei de judecată”. De asemenea, a mai arătat că „noua reglementare privind recursul în interesul legii bulversează sistemul procedural existent, pe care în realitate îl îngreunează, fără a putea ajunge la finalitatea pretinsă, aceea a unui mecanism juridic de unificare a practicii.” Magistraţii susţin că noua lege nu este decât o „reformulare în acelaşi sens a vechilor dispoziţii ale Codului de procedură civilă, în timp ce unele dintre modificările propuse încalcă drepturi procedurale garantate prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”.

Dintre modificările pe care preşedintele Traian Băsescu le-a amintit, luni, într-o conferinţă de presă, amintim următoarele:

– reglementarea condiţiilor (când, cum şi unde) în care se poate strămuta un proces, având în vedere că “până acum, pentru prelungirea procesului, se cerea strămutarea”;

– schimbarea avocatului nu mai este temei de amânare a procesului;

– judecătoriile au competenţa de a judeca orice proces care implică pagube sau plăţi de până la 2.000 lei;

– judecătorii sunt obligaţi să fixeze termene scurte, chiar de la o zi la alta, în procesele simple;

– înştiinţarea părţilor se poate face prin telefon, telegraf sau mail; nu mai este nevoie de citaţie prin poştă, dacă a fost trimisă prin mail sau fax; de asemenea, dacă persoanele în cauză au fost prezente în sală când s-a anunţat recursul, se consideră înştiinţate;

– maxim 5-7 zile pentru punerea în aplicare a sentinţei executorii; orice eventuală plângere se face în această perioadă;

– interzicerea evacuării din imobilele retrocedate în perioada 1 decembrie – 31 martie;

– procurorii vor trebui să aibă probele necesare înaintea arestării;

– pentru reducerea costurilor unor procese şi rezolvarea problemei de supraaglomerare a instanţelor, se introduce medierea în cazurile de divorţ sau comerciale;

– se introduce divorţul pe cale administrativă, la notar; intră în vigoare după 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial;

– se va putea desemna un reprezentant al părţilor din proces, motiv pentru care ar trebui să fie mai rare amânările;

– introducerea judecării în cazul recunoaşterii vinovăţiei; în cazul unei evaziuni fiscale, dacă este recuperat prejudiciul şi inculpatul îşi recunoaşte fapta, poate beneficia de reducerea substanţială a pedepsei;

– înfiinţarea instituţiei judecătorului delegat; completul de judecată va conţine câte cinci judecători.

Camera Deputaţilor adoptat, săptămâna trecută, cu 279 voturi „pentru”, proiectul de lege privind accelerarea proceselor în justiţie. Ministerul Justiţiei susţine această lege, calificând-o ca un prim pas în direcţia implementării noilor Coduri fundamentale ale României.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Roșia Montană, într-un documentar realizat de ARTE în Transilvania. Difuzarea reportajului a blocat siteul unei afaceri locale

Publicat

Canalul de televiziune franco-german ARTE a difuzat vineri seară un reportaj despre Transilvania în care a inclus și Roșia Montană.

Porțiunea din reportaj care prezintă localitatea din Alba, începe cu mocănița care trece prin sărăcia din cartierul Dăroaia și continuă cu prezentarea localității istorice Roșia Montană, galeriile romane, situația din trecut cu proiectul minier cu cianură de distrugere a localității, iar în final se prezintă afacerea locală și socială Made in Roșia Montană.

Reportajul poate fi văzut AICI.

Este vorba despre o afacere cu șosete, căciuli, fulare și multe altele din lână merinos, realizate de mână de femeile din comună.

”Reportajul are un impact foarte mare internațional, cu siguranță anul 2021 va aduce mult mai mulți turiști în Roșia Montană și sper ca autoritățile locale să înțeleagă că trebuie să facă ceva în direcția turismului în Roșia Montană.

Site-ul www.madeinrosiamontana.com a picat imediat după reportaj, sute de oameni încercau să se conecteze simultan la site, dar între timp s-a rezolvat problema, iar comenzi din Elveția, Austria, Germania, Franța au început să apară” a scris pe contul său de Facebook, Tică Darie, inițiatorul afacerii, un tânăr care s-a stabilit acolo în urmă cu câțiva ani.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Care sunt proiectele noului primar al Abrudului, Cristian Albu, la început de mandat

Publicat

Noul primar din Abrud, Cristian Albu (PNL), își începe mandatul pentru următorii patru ani. 

Alba24 i-a solicitat lui acestuia să își prezinte principalele proiecte și priorități pentru perioada imediat următoare. 

Acesta a răspuns că va continua proiectele începute de fostul primar și a adăugat că Abrudul va avea o bază de agrement cu bazin de înot, iar locurile de joacă pentru copii vor fi modernizate și repuse în funcțiune.

Răspunsul primarului Cristian Albu, legat de proiectele la început de mandat: 

Gestionarea și punerea în practică a următoarelor proiecte, deja semnate:

Sănătate: modernizarea și refuncționalizarea clădirilor din cadrul spitalului orășenesc;

Finalizarea lucrarilor de infrastructură începute.

Modernizarea și punerea în valoare a centrulului istoric și a clădirilor monumentale din centru.

Construirea unei baze de agrement (bazin de înot), modernizarea și refuncționalizarea spațiilor de joacă pentru copii și a parcurilor.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

Proiect de repunere pe șine a Mocăniței de pe Valea Arieșului. Ar lega Câmpeni și Abrud de Turda, pe un traseu de 110 kilometri

Publicat

Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” din România și reprezentanții mai multor asociații din județele Cluj și Alba au lansat un proiect de revitalizare a Mocăniței de pe Valea Arieșului.

Președintele Societății ”Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a declarat pentru Cluj24.ro că rolul Mocăniței a fost unul extrem de important pentru viața economică și socială a localităților de pe Valea Arieșului de la înființarea liniei înguste de cale ferată până în 1998 când s-a închis activitatea pe traseul Turda – Câmpeni-Abrud.

”Revitalizarea Mocăniței de pe Valea Arieșului este doar primul pas pentru revitalizarea vieții economice, sociale, turistice și culturale din această zonă. Mocănița ar fi un obiectiv prin care să fie atrași numeroși turiști”, a spus Groza.

Potrivit acestuia, proiectul prevede atragerea de fonduri europene pentru reconstrucția liniei înguste de cale ferată și pentru alte investiții.

Traseul Mocăniței este de 110 km

Traseul Mocăniței de pe Valea Arieșului are o lungime de 110 km și ar lega Turda, din județul Cluj, de Câmpeni și Abrud, județul Alba.

”Acum sunt funcționali 10 km la Sălciua și alți 10 km între Câmpeni și Abrud. Noi estimăm că în 10 ani acest proiect poate deveni viabil, important este să îl începem. Primăriile de pe traseu vor investi, iar dacă oamenii din zonă vor vedea că vin turiști își vor amenaja pensiuni, vor oferi bucătărie tradițională și meșteșuguri. În final, se stopează depopularea zonei Munților Apuseni”, a explicat președintele Societății ”Avram Iancu”.

Articol complet pe: Cluj24.ro

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cel mai tânăr primar din județul Alba a depus jurământul. Iulia Stănilă și-a preluat mandatul în comuna Șpring

Publicat

Cel mai tânăr primar din Alba, este Iulia Stănilă, a depus jurământul și și-a preluat mandatul.

La cei 29 de ani ai săi, aceasta a câștigat funcția de primar al comunei Șpring, reușind să îl învingă pe primarul în funcție de 16 ani, Daniel Rusu. 

,,Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei Șpring. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” a scris aceasta pe contul ei de Facebook, unde a adăugat și câteva fotografii de la ceremonie.

Iulia  s-a născut în 1991, în satul Șpring. La vârsta de 14 ani a plecat la studii în Alba-Iulia, apoi în Sibiu, unde a urmat Facultatea de Jurnalistică din cadrul Universității ,,Lucian Blaga”.

Timp de aproape 5 ani a locuit împreună cu soțul ei în București, unde a lucrat ca și consultant pentru fonduri europene, la o companie de profil.

Aceasta a afirmat că modelul ei este primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, care a reușit să își ridice comunitatea cu ajutorul fondurilor europene și a performanței în administrație.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate