Connect with us

Eveniment

Cele mai vechi mărțișoare datate din România, prezentate la Alba Iulia. Expoziție la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

Publicat

În perioada 24 februarie – 18 martie, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia va putea fi vizitată expoziția „Mărțișoare cu istorie, 1879-1940”. Este un fragment din istoria României, prezentat prin intermediul unor martori pe cât de mărunți și tăcuți, pe atât de valoroși, dincolo de metalul din care au fost realizați, spun organizatorii.

Pot fi văzute mărțișoare cu care românii au contribuit la finanțarea apărării navale și aeriene a țării, cele din perioada Regalității interbelice, cu chipul suveranilor României, precum și unele de inspirație folclorică sau Art-Nouveau. Acestea alcătuiesc o colecție privată de excepție, pusă la dispoziție de căpitan Anghel Georgian. Este prezentată, pentru prima dată în această formulă, de Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei.

Colecționar pasionat și membru al Asociației Filateliștilor Tomis Constanța, Anghel Georgian a expus atât în România, cât și în străinătate, fiind un obișnuit al muzeelor din toată țara. În colecția lui se află cele mai vechi mărțișoare datate din România. Unele dintre ele vor putea fi admirate acum și la Alba Iulia, în cadrul expoziției „Mărțișoare cu istorie, 1879-1940”.

Mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913 – Colecția Anghel Georgian

Vernisajul va avea loc luni, 24 februarie, la ora 14.00, cu participarea colecționarului Anghel Georgian. Cu această ocazie, acesta va prezenta publicului volumul „Mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913 – Colecția Anghel Georgian”. Este un album foto-documentar realizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, care explorează ampla manifestare națională din anul 1913, pentru susținerea flotei române.

”Fie că evocă folclorul și tradițiile, fie că ilustrează istoria României interbelice, Regalitatea sau Apărarea țării, aceste mărunte, dar prețioase mărturii ale altor vremi combină funcția de protecție cu cea estetică, la care se adaugă cea de <utilitate publică>.

Cum anume? Vă invităm să descoperiți vizitând expoziția Mărțișoare cu istorie, 1879-1940, începând de luni, 24 februarie, până în 18 martie, inclusiv. Accesul se face prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, zilnic, între orele 09.00 și 17.00”, transmit organizatorii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement