Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centenarul Încoronării la Alba Iulia: expoziții la Muzeul Unirii și Museikon. Acte diplomatice, grafică, obiecte de tezaur

Publicat

Vineri, 14 octombrie 2022, la Sala Unirii și Museikon, în Alba Iulia, sunt organizate expoziții dedicate Centenarului Unirii.

Sunt prezentate documente legate de momentul Încoronării Regilor la Alba Iulia, aflate în arhivele diplomatice ale țării, lucrări de pictură și grafică inspirate de jurnalul reginei Maria și costume tradiționale, obiecte de tezaur.

Sala Unirii: expoziția ”Încoronarea Regilor României Mari în Arhivele Diplomatice ale României”

La Sala Unirii, de la ora 13.00, la Sala Unirii va avea loc vernisajul expoziției Încoronarea Regilor României Mari în Arhivele Diplomatice ale României.

Alba Iulia, orașul simbolic al Unirii a avut în urmă cu 100 de ani încă un rol important: acela de oraș al Încoronării Regilor României Mari, Ferdinand și Maria. Un rol nou pe care și l-a jucat cu succes și care a adăugat istoriei locului încă un simbol, prin prezența unor oaspeți „de poveste”.

S-au aflat atunci, alături de familia regală a României, reprezentanții familiilor regale europene, membri ai misiunilor străine, diplomați de carieră, mareșali ori generali care au rămas, chiar dacă pentru o jumătate de zi, în orașul din inima Transilvaniei.

Două dosare speciale păstrate în Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României surprind implicarea acestei instituții în organizarea evenimentului desfășurat în 15-17 octombrie 1922, de la formarea Comisiei pentru organizarea Încoronării Suveranilor, până la ultimele deconturi pentru cheltuielile determinate de aceasta și recompensarea tuturor celor din minister care au fost implicați în desfășurarea serbărilor, prin acordarea din partea guvernului României a Medaliei Încoronării.

Cu această ocazie vor fi expuse o serie de documente, unele legate de constituirea misiunilor străine, așa cum au fost ele comunicate ambasadelor României din străinătate, altele care surprind corespondența privind identificarea mijloacelor prin care se putea ajunge în țară și stabilirea unui program oficial de primire al oaspeților suveranilor României la Sinaia, dar și listele cu invitații prezenți în Sala Unirii din Alba Iulia pentru prânzul regal.

Alte câteva documente dezvăluie activitățile organizate de ambasadele României în onoarea serbărilor din România, dar și ecourile acestora în presa internațională. Alături de câteva piese legate de eveniment – emisiunea filatelică dedicată evenimentului și medaliile Încoronării, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Unirii – documentele originale aflate în fondul Arhivelor Diplomatice ale României vor fi expuse în Sala Unirii din Alba Iulia în cadrul acestei expoziții dedicată Centenarului Încoronării.

Sala Unirii: expoziția „Interpretări la manuscrisul reginei Maria”

Vineri, 14 octombrie 2022, ora 18:30, la Sala Unirii, Galeriile expoziționale Alba Iulia, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Încoronării, va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Interpretări la manuscrisul reginei Maria”.

Cu această ocazie vor fi expuse 35 lucrări de pictură și grafică realizate de artista Antonela Corban și inspirate de jurnalul reginei Maria. Evenimentul încununează activitatea de ilustrator a Antonelei Corban și reprezintă o formă estetică de admirație și recunoștință pentru fascinantul personaj, Regina Maria.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 14 octombrie – 15 noiembrie 2022.

”Regal etnografic” la Museikon

Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 18:00 la Museikon, va avea loc vernisajul expoziției „Regal etnografic”. Obiecte de tezaur din Colecția Etnografică Marius Matei vor fi aduse în premieră la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Expoziția „Regal etnografic” este dedicată sărbătoriri Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria.

De o frumusețe clasică, Regina Maria purta rochii albe, perle și opregul bănățean pe care l-a adoptat în ținutele oficiale purtate la marile evenimente naționale și internaționale. Să nu uităm contribuția Reginei Maria la promovarea costumului popular ca emblemă identitară a românilor.

În cadrul expoziției se vor regăsi costume tradiționale din Banatul de câmpie, bijuterii autentice vechi de sute de ani și documente fotoetnografice din cadrul Colecția Etnografică Marius Matei. Printre obiectele de tezaur care nu au mai fost admirate până acum se numără o catrință de tezaur, ornată cu 365 monede datând de la sfârșitul sec al XIX-lea.

Costumele tradiționale din zona Banatului de Câmpie ce alcătuiesc Colecția Etnografică Marius Matei au fost expuse în cele mai prestigioase muzee din România, iar de data aceasta ajung la Museikon. Cunoscutul colecționar a adunat în colecția sa peste 3000 de piese, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea.

„Costumele tradiționale din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este încă o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specifică portului bănățean. Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni, despre inteligență și inventivitate, despre aplecarea spre eleganță și frumos, despre universul nemuritor al satului românesc bănățean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României.”, declară Marius Matei, etnograf.

Cu ocazia vernisajului vor lua cuvântul prof dr. Ilie Moise, cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, Elena Daniela Cucui, muzeograf în cadrul Museikon și etnograful Marius Matei.

În cadrul vernisajului va mai avea loc un moment muzical inedit oferit de formația camerală, condusă de Sergiu Sândulache și naista Carina Cătărama, acompaniată de profesorul Ruben Morar.

Evenimentele sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax